Přijít domů, osprchovat se, prohlédnout celé tělo, v případě potřeby vytáhnout klíště a pak pár dní kontrolovat, jestli pupínek nečervená. Takový rituál je teď pro mnoho Jihočechů milujících přírodu denním chlebem. Aktivita klíšťat je totiž několik posledních týdnů na nejvyšších stupních, jinak tomu nemá být ani o tomto víkendu.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu má být jejich aktivita o víkendu na osmi a devíti stupních z deseti možných. Jitka Luňáčková z Krajské hygienické správy Jihočeského kraje v Českých Budějovicích vysvětlovala, že číslo vyjadřuje podíl aktivních klíšťat k počtu všech klíšťat v dané lokalitě. „Čím vyšší je stupeň aktivity, tím větší je riziko, že ten, kdo vyrazí do přírody, se může s klíšťaty potkat a bude napaden,“ řekla více ředitelka odboru epidemiologie. Dodala, že pokud dojde k přisátí klíštěte, je třeba jej co nejrychleji odstranit. „Mělo by to být do dvou hodin, aby nedošlo k přenosu viru do organismu,“ vysvětlovala.

KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA A LYMESKÁ BORRELIÓZA
I letos už jsou nahlášeny případy klíšťové encefalitidy a lymeské borreliózy. Co se týče klíšťového zánětu mozku, proti němuž existuje očkování, tak bylo dle slov Jitky Luňáčkové prozatím nahlášeno šest případů. „Když to srovnáme za stejné období loňského roku, kdy bylo nahlášeno sedm případů a celkem 119 případů, tak předpokládáme, že letos to bude obdobné,“ řekla více Jitka Luňáčková. Současně doplnila, že pokud jde o lymeskou borreliózou, tou se prozatím v kraji nakazilo 79 osob. „Oproti loňskému roku, kdy bylo za stejné období nahlášeno 66 případů, je ten počet vyšší. Je to dáno tím, že je větší promořenost těch klíšťat,“ vysvětlovala epidemioložka.

Vzhledem k tomu, že na lymeskou borreliózu neexistuje očkování, člověk se může chránit tím, že si na sebe při procházce ve vysoké trávě a v lese obleče světlé oblečení a použije preparáty, jež klíšťata odpuzují.

Počet nakaženýchNejvětší výskyt klíšťové encefalitidy byl v roce 2011, kdy se v Jihočeském kraji nakazilo 170 lidí. Nejméně nakažených bylo o tři roky později – v roce 2014. To bylo evidováno na jihu Čech jen 64 případů. Letos to bylo prozatím šest případů.