Něco jiného je ovšem snaha o založení vlastní vinice. Tady už narazíte na omezení daná naším členstvím v Evropské unii a jejími předpisy, které přesně stanoví rozlohu vinic v jednotlivých státech a možnosti jejich rozšiřování.

Pokud jste si až dosud mysleli, že vinice jsou doménou jižní a jihovýchodní Moravy nebo Mělnicka či Roudnicka, nejste až tak daleko od pravdy. Vinice ovšem dnes najdete i na místech, kde byste je asi nečekali. Například na Hané nebo na Náchodsku v podhůří Krkonoš.

Pod Mělnickou vinařskou oblast třeba spadá vesnička Litoboř na Náchodsku, kde žije jen něco málo přes stovku obyvatel. Zdejší vinař Jiří Pelikán má na své vinici Pod Hromobitkou vysázeno na tvarově nepravidelném pozemku o rozloze pouhého čtvrt hektaru 1250 hlav vinné révy.

Hluchavka je v podstatě rozšířený plevel, roste v křovinách, příkopech, na kompostech, stráních či na okrajích lesů.
Hluchavku bílou najdete všude, uleví vám při průjmu a nadýmání

Sklizeň se v minulých letech pohybovala od 800 do 1200 kilogramů. „Určitě jsme okrajová oblast,“ je si Jiří Pelikán vědom daných geografických dispozic. „Proto zde máme vysazené ranější a rezistentní odrůdy. Rezistenty proto, abychom nemuseli dělat žádnou chemickou ochranu – akorát révu osečkujeme, sekáme trávu a hnojíme kravským hnojem. Hrozny vyrostou skoro samy,“ řekl Deníku loni po sklizni litobořský vinař.

Hroznům se v poslední době daří i na Hané, kde by většina lidí čekala spíš kombajny v polích se pšenicí, žitem či ječmenem. Zájem o pěstování hroznů zde nebývale vzrostl a místní vinaři prokázali, že umějí vyrobit výborná vína.

Průkopníkem v pěstování vína na Hané je Oldřich Palička. Rodák z Lednice na jižní Moravě má vinařství v rodině. „Doma jsme měli vinici i vinný sklep, kde jsem se pohyboval od dětství. Malý vinohrad se sklípkem pro svoji potřebu vlastnil z matčiny strany v podstatě každý člen rodiny,“ vzpomíná.

Tisíce sazenic vinné révy

Na své vinici v Odrlicích na Hané kousek od Litovle na rozhraní Bouzovské vrchoviny a Litovelského Pomoraví pěstuje Oldřich Palička necelé čtyři tisíce sazenic celkem čtyř odrůd vinné révy.

Pro okolní nadšence, kteří se chtějí do pěstování vinné révy pustit, je pak rádcem, garantem i pomocnou rukou. Město Litovel už uspělo se žádostí o obnovu viniční trati u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a v nedalekých Příkazech, které leží asi patnáct kilometrů vzdušnou čarou od Olomouce, už mají za sebou i sklizeň.

Do sázení se přitom místní pustili společně, zapojilo se 150 lidí. „Máme ideální podmínky a naše vinička je toho důkazem. Vinařská oblast tady byla a byla jedna z největších v českých a moravských zemích. Na to se však zapomnělo,“ uvedl před časem starosta Příkaz Jaroslav Sívek.

Vinař Oldřich Palička z Odrlic ukazuje ranou odrůdu Solaris.
Sladké hrozny vypěstované doma: Máte vůbec šanci uspět?

Jeho slova potvrdil i etnolog Vlastivědného muzea v Olomouci Josef Urban. Připomněl, že před staletími rostla vinná réva i na úpatí „Moravského Blaníku“, jak se říká Velkému Kosíři. „Zhruba od 13. století máme záznamy, že se pěstovala vinná réva i na několika místech Hané. Asi největší vinice byly na Prostějovsku, jednalo se o jižní a jihovýchodní svah Velkého Kosíře. Tam byly vinice zhruba do poloviny 19. století a poté postupně zanikaly,“ vysvětlil Josef Urban.

Některé zdroje dokonce uvádějí, že se víno pěstovali i v Hanušovicích na Šumpersku, tedy přímo na úpatí Jeseníků. Další vinice na střední Moravě můžeme najít na Přerovsku.