Paní Vinciková měla připravené zajímavé povídání o šesti postních nedělích, co se mohlo a dělalo poslední pašíjový týden, proč a jak se malují vajíčka a co se o Velikonocích vaří a jí. Někteří z přítomných si zavzpomínali na tradice a zvyky, které si pamatovali ze svého mládí.

Nakonec paní Růženka všem předvedla jak se pečou jidáše, tradiční pečiva z kynutého těsta. Podle lidové pověry toto obřadní pečivo ochrání člověka před zdravotními neduhy. Zpravidla sladké pečivo má tvarem připomínat zavinutý provaz, na kterém se oběsil apoštol Jidáš poté, co zradil Ježíše a zapříčinil jeho zatčení, soud a smrt.

Traduje se, že kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví. Všichni přítomní si domů odnesli recepty nejenom na jidáše, ale i na ostatní velikonoční pečivo a jiné velikonoční pokrmy.

Šárka Polatová, Městská knihovna Prachatice