Katedrála Notre-Dame, jejíž historie sahá až do 12. století, zadala výkopové práce uvnitř katedrály jako preventivní opatření před instalací lešení potřebného k obnově 100 metrů vysokého dřevěného hřebene střechy.

„Podlaha křížení transeptů odhalila pozůstatky pozoruhodné vědecké kvality,“ uvedla francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová a dodala, že výkopové práce byly prodlouženy do 25. března. Místo vykopávek leží pod kamennou vrstvou, která pochází z 18. století, ale některé nižší úrovně sahají až do 14. a některé dokonce do počátku 13. století, uvedlo ministerstvo kultury.

Slavné, tzv. Velké pyramidy v Gíze (zleva): Menkaureova, Chefrenova (Rachefova) a Chufevova (Cheopsova) na pohledu od severozápadu. V popředí tři malé pyramidy postavené pro dvě z Cheopsových manželek a pro jeho matku.
Co se skrývá v dutinách Cheopsovy pyramidy? Tajemství má odhalit vesmírné záření

Christophe Besnier z francouzského Národního archeologického ústavu řekl: „Podařilo se nám dovnitř poslat malou kameru, která ukázala zbytky organických látek, jako jsou vlasy, a zbytky rostlin.“ Skutečnost, že tyto rostliny tam stále jsou, naznačuje, že obsah byl velmi dobře zachován, dodal.

Archeologové uvedli, že olověný sarkofág pravděpodobně patřil vysokému hodnostáři, a prohlásili, že by mohl pocházet ze 14. století, což by v případě potvrzení znamenalo velkolepý nález.

Kromě hrobů byly těsně pod současnou úrovní podlahy katedrály nalezeny prvky malovaných plastik, které byly identifikovány jako části původní chórové přepážky ze 13. století, kdy se Notre-Dame, jeden z nejstarších příkladů francouzské gotiky, stavěla.