Předchozí
1 z 7
Další

Českobudějovicko

Rallye KřivonoskaRallye KřivonoskaZdroj: Jiří Vlach

Sestry vás změří
Kdy: pátek 12. května od 13 do 16.30 h
Kde: na budějovickém náměstí Př. Otakara II., před radnicí
Proč přijít: Poradnu na téma zdravý životní styl nabídne tradiční akce k Mezinárodnímu dni sester. Studentky Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity budou měřit zájemcům hodnoty krevního tlaku, pulzu, BMI a celkového tuku a cholesterolu.

Veteran Rallye Křivonoska 2023
Kdy: sobota 13. května
Kde: start v 10.30 h v ATC Křivonoska
Proč přijít: Pokochejte se historickými vozy. Cílem soutěže je hlubocké náměstí, kde si budete moci prohlédnout všechna soutěžní vozidla. Příjezd prvních vozidel je možno očekávat kolem 14.30 h, vystavena pak budou do 17 h.

Výstava Hobby
Kdy: od čtvrtka 11. do neděle 14. května
Kde: budějovické výstaviště, od 8 do 18 h (v neděli do 17 h)
Proč přijít: Jedinečná výstava nejen pro pěstitele, chovatele, zahrádkáře a kutily. Prodejci nabízí spoustu druhů sazenic, semen, stromků, keřů, ale i vybavení na zahradu, nebo potřeby do domácnosti. Připraven je bohatý doprovodný program.

Pečeme, vaříme, smažíme… v Pištíně
Kdy: sobota 13. května od 13 h
Kde: sportovně rekreační areál v Pištíně
Proč přijít: Tradiční regionální trh, ukázky zpracování tradičních potravin s bylinkami, zpracování ryb, soutěž v pojídání sekané v housce, meziobecní soutěž o nejlepší zelňák.

Bambifest
Kdy: od pátku 12. (13 - 18 h) do soboty 13. května (9 - 17 h)
Kde: areál u sportovní haly v Budějovicích
Proč přijít: Přehlídka možností pro volný čas dětí, pódiová vystoupení, soutěže. Celostátní akce je zaměřena na prezentaci aktivit dětských sdružení, středisek volného času a dalších subjektů, které organizují volný čas dětí a mládeže. Vstup volný.

Českokrumlovsko

Kanoisté SK Vltava na domácí vodě při letošním Krumlovském Down Townu.Kanoisté SK Vltava na domácí vodě při Krumlovském Down Townu.Zdroj: Archiv SK Vltava ČK

Krumlovský Down-Town - závody ve vodním slalomu
Kdy: Od pátku 12. do neděle 14. května
Kde: Loděnice SK Vltava
Proč přijít: Krumlovský Down-Town je série víkendových závodů. Letos je součástí sobotní speciální program pro širší veřejnost. 
Pátek 12. května
Krajský přebor Jihočeského kraje a mistrovství ČR pro kategorii C2 mix v klasickém sjezdu (Loděnice SK Vltava – centrum města – pivovar Český Krumlov). Trať závodu vede od loděnice SK Vltava u Rechlí, přes centrum Krumlova, až ke krumlovskému pivovaru.
Sobota 13. května
Závody ve slalomu a sprintech & program pro širokou veřejnost (Loděnice SK Vltava)
9.15 h Start závodu ve slalomu na divoké vodě
14.00 h Skoč s námi do lodí – možnost vyzkoušet si závodní lodě přímo na vodě (k dispozici budou slalomové lodě, sjezdové lodě, paddleboardy a megaboard), pro nejmenjší účastníky možnost krátké projížďky na raftu se zkušenými závodníky
15.30 h Start závodu ve sprintu – mezi účastníky můžete vidět i mistry světa v této disciplíně
18.30 h Vyhlášení výsledků
19.30 h Koncert kapely Milhaus band
Neděle 14. května
Závody ve slalomu (Loděnice SK Vltava)
Sobotním i nedělním programem bude provázet komentátor a k dispozici bude občerstvení s teplými i studenými domácími produkty.
Závody pořádá SK Vltava Český Krumlov.

Animace v Království lesa
Kdy: Sobota 13. května od 11.00 hodin
Kde: Království lesa Lipno
Proč přijít: Na děti čeká den plný zábavy, rodiče si užijí relax a odpočinek. Připravené jsou hry, soutěže i tvoření. 

Výstup na Hradišťský vrch
Kdy: Sobota 13. května
Kde: Start trasy "A " je v městském parku v Kaplici od 9.3 do 10.30 hodin - délka 5 km. Start trasy "B" je v obci Blansko (dětské hřiště) od 10.30 do 11.00 hodin - dílka 2,5 km
Proč přijít: Druhý ročník turistické akce Výstup na Hradišťský vrch tentokrát s malou úpravou. Po zdolání vrcholu bude cíl Hájenka, kde se koná prohlídka. Děti si mohou po trase užívat zábavné kvízy. V cíli se můžete od 12 hodin těšit na vystoupení kapely Zlaté skořápky.

Kapela Situace v Depu
Kdy: Pátek 12. května od 19 hodin
Kde: Hostinec Depo
Proč přijít: Přijďte si poslechnout jednou z nejoblíbenějších kapel na Českokrumlovsku a okolí. Hudební skupina Situace vznikla v roce 2005 se zaměřením na rock-popovou scénu.

Komentovaná prohlídka Musea Fotoatelier Seidel
Kdy: Sobota 13 a neděle 14. května
Kde: Fotoatelier Seidel
Proč přijít: Muzeum připravilo ke Dni matek prohlídky s průvodcem. Čekají na vás všechna zákoutí fotografického závodu v secesní vile z počátku 20. století. Budete mít pocit, jakoby si pan Seidel jen na moment někam odskočil, jakoby paní Seidelová právě ustlala postele a jen odběhla koupit kávu do blízkého hokynářství… Komentované prohlídky budou probíhat v 15.30 hod.

Prachaticko

Ve Vimperku se v parku u Volyňky konal další ročník Food festivalu. V sobotu 28. srpna 2021 přitáhl početné návštěvníky.Dobrot se nadlábnete v Prachaticích. Zdroj: Stanislav Falář

Vojta "K" Tomáško - Folkový recitál
Kdy: Pátek 12. května od 19 hodin
Kde: Galerie Dolní brána Prachatice
Proč přijít: Písničkář a folková legenda ze západních Čech Vojta "Kiďák" Tomáško je držitelem několika Port a autorem více než 250 písní. Některé z nich si vzali do svého repertoáru mnozí známí umělci. Patří mezi ty, kteří definovali trampskou muziku posledních čtyřiceti let. Vstupné: 150 korun

Food Fest Parkán Společně 23
Kdy: Sobota 13. května od 10 do 22 hodin
Kde: Areál Parkán Prachatice
Proč přijít: Gastronomicko-kulturní akce. Druhý ročník lokálního festivalu Parkán společně 23. Můžete se těšit na thajskou, nigerijskou, peruánskou kuchyni i na hmyzí pochoutky. Vstupné: 80 nebo 100 korun, děti do 150 cm zdarma

Zahájení sezony na schwarzenberském plavebním kanále
Kdy: Sobota 13. května od 12.30 hodin
Kde: Jelení Vrchy u Nové Pece
Proč přijít: Zahájení 26. novodobé plavební sezóny na Schwarzenberském plavebním kanálu, která bude opět součástí hranice překračujícího projektu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu. Jeho součástí bude setkání s folklorem i setkání s plavením dříví. Tančí folklorní soubor Libín-S Prachatice, zahajuje plavební ředitel Hynek Hladík, pozdraví starosta Nové Pece Martin Hrbek a představitel rakouské kulturní iniciativy Sunnseitn Gotthard Wagner.

Oslava Dne matek
Kdy: Pátek 12. května od 14 hodin
Kde: Sál Národního domu Prachatice
Proč přijít: Koncert harmonikového dua „Plzeňský Pepíci“ z TV Šlágr. Vstupné: 150 korun

Farmářské trhy
Kdy: Sobota 13. května od 8 do 12 hodin
Kde: Náplavka u řeky Volyňky Vimperk
Proč přijít: Produkce lokálních pěstitelů a výrobců doplněná o program pro děti i dospělé. Organizuje spolek Marcipáni ve spolupráci s městem Vimperk. Vstupné: Zdarma

Den otevřených lesů
Kdy: Sobota 13. května od 8 do 15 hodin
Kde: Areál Městských lesů Volary
Proč přijít: Zažijte lesy jinak. Pohledem vlastníků, kteří vám poodhalí specifika péče o lesy, to, jak lesy fungují a co nám všem poskytují. To vše se dozvíte při komentované prohlídce (13:00 areál Městských lesů) a vycházce (10:00 u bývalé obory).

Strakonicko

Střelba z protiletadlového raketového kompletu IGLA.Ukázky vojenské techniky i boje zblízka zažijete ve Strakonicích.Zdroj: Jana Samcová

Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem
Kdy: Sobota 13. května od 9 do 13 hodin
Kde: Letiště Strakonice
Proč přijít: Oblíbená akce Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem. Těšit se můžete na ukázky vojenské techniky i boje zblízka. Připravena je prezentace výcviku služebních psů, představení činnosti strakonických hasičů, policie i týmu  silniční bezpečnosti BESIP. Své poklady představí i strakonický Veteran Car Club. Na programu je průlet bojových letounů JAS-39 Gripen a vrtulníku W-3A Sokol, který se na nebi představí v roli záchranáře i akrobata. 

Koncert kapely Jelen
Kdy: Pátek 12. května od 20.00 hodin
Kde: KD Strakonice
Vstupné: 520 Kč
Proč přijít: Vyprodané sály, velké rádiové hity, několik Cen Anděl a stabilní zájem posluchačů. Kapela Jelen, která se v posledních letech vypracovala mezi nejžádanější jména české hudební scény, míří i do Strakonic. Předskokanem je Tereza Balonová s kapelou. Ti začínají hrát už v 19.30 h. Koncert byl přesunutý ze 14. dubna na 12. května. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

Jarním Strakonickem na kole
Kdy: Sobota 13. května od 8.30 hodin
Kde: Start je na Křemelce ve Strakonicích
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: Vydejte se i vy jarním Strakonickem na kole. Registrace zájemců o účast na akci proběhne od 8.30 do 9.00 hodin. Trasy budou značeny v délkách 15, 40 a 53 km a mapu si můžete stáhnout na: https://mapy.cz/zakladni?cat=mista-trasy&mid=6438e27ab7e1ac11bbe24f16&moje-mapy=. V cíli obdrží každý registrovaný účastník pamětní list. Nejedná se o závod a nebude se hodnotit pořadí. Akce se účastní každý na vlastní nebezpečí.

Slavnostní otevření skateparku na Křemelce
Kdy: Sobota 13. května od 12.00 hodin
Kde: Volné prostranství na Křemelce ve Strakonicích
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: Slavnostní otevření čeká nový skateparku v blízkosti řeky Otavy u zimního stadionu ve Strakonicích. Jeho výstavba trvala osm měsíců.
Podrobný program: 12.00 h otevření areálu, 13.00 h slavnostní přestřižení pásky, 14.30 h "školička pro nejmenší" - možnost vyzkoušení jízdy na skateboardu, 15.00 h Best triky pro všechny jezdce na různých překážkách - mini závod o předvedení co nejlepších triků za ceny, 17.00 h volné ježdění a následný kulturní program hudebních kapel přímo v areálu skateparku, 17.00 - 17.45 h Vosolit!, 18.10 - 19.00 h La Groupe, 19.20 - 20.05 h Life Inside Out, 20.20 - 21.05 h Herdek Filek, 21.30 – 22.45 h Jaksi Taksi.

Tvořím, tedy jsem III
Kdy: Do neděle 25. června
Kde: Městské muzeum a galerie Vodňany
Proč přijít: Narozeninová výstava obrazů a keramiky členky Klubu vodňanských výtvarníků. Otevírací doba: 1. 5. - 30. 9. - po - zavřeno, út, st, čt, pá, so, ne - 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00.

Setkání tvořivých rukou
Kdy: Neděle 14. května od 16.00 hodin do 19.00 hodin
Kde: Klub Pavučina, Palackého 1232, Vodňany, vstupné 100 Kč
Proč přijít: Tvořivá akce je určena pro všechny od 12 do 99 let. Vyzkoušet si můžete základy pletení, háčkování a šití. Čeká na vás mnoho informací, rad, jehlice, háčky, zbytky vlny a příze. Bigshot, řezací ploter a soustu dalších pomůcek. Více informací na tel. 775 089 720 nebo na e-mailu klubpavucina@email.cz.

Jindřichohradecko

Třeboňské vinobraní.Slavnosti vína můžete navštívit v Třeboni.Zdroj: Pavel Pfauser

Májové slavnosti vína
Kdy: V sobotu 13. května od 9 do 19 h
Kde: Třeboň, Masarykovo náměstí
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: Víno Hnidák Čejkovice a Město Třeboň zvou milovníky vína. Těšit se můžete nejen na degustaci produkce vinařství z Čech a Moravy, ale třeba i na hudební vystoupení kapely Beneton Rock či ukázku sabrage.

Férová snídaně
Kdy: V sobotu 13. května
Kde: Dačice / Slavonice
Proč přijít: Přijďte si zapiknikovat na podporu lokálních pěstitelů a pěstitelek. Férová snídaně začíná v sobotu 13. května od 10 h ve Spolkovém domě ve Slavonicích. O hodinu dříve prostírají před KD Beseda (za deště v klubu Béčko) v Dačicích. S sebou si vemte fairtraidové a lokální dobroty a přizvěte kamarády ke společnému pikniku.

Jarní farmářské a řemeslné trhy
Kdy: V sobotu 13. května od 8 do 17 h
Kde: Dačice, Palackého náměstí
Proč přijít: Na trzích můžete nejen nakoupit něco dobrého ochutnat a potkat zajímavé lidi. Připraveno je i vystoupení harmonikáře Františka Dědiny, děti se zabaví v mini zoo nebo v dílničkách.

Branou Podyjí na kole a pěšky
Kdy: V sobotu 13. května od 9 do 17 h
Kde: Dačice, start u infocentra na Palackého náměstí
Vstupné: Děti 10, dospělí 30 Kč
Proč přijít: Vydejte se na výlet po okolí Dačic. Pěší trasy jsou vytyčeny v rozmezí 5 km až 35 km. Výlety pro cyklisty měří od 31 až do 56 km. Na nejkratší trase pro děti je zajištěný doprovod. Pozor, některé starty se vážou na odjezdy vlaků z Dačic.

Den otevřených lesů
Kdy: V sobotu 13. května od 13 h
Kde: Dačice, les Kázek, za Dačicemi směr Studená 600 m
Proč přijít: Odnesete si trochu jiný zážitek z lesa. Připraveny jsou ukázky lesní techniky, lesnická pedagogika i drobné občarstvení.

Kočárkový průvod
Kdy: V neděli 14. května od 14 h
Kde: Dačice, start před MŠ B. Němcové, cíl v areálu firmy Pokorný
Proč přijít: Vyvětrejte kočárky, koloběžky, projděte půdy, sklepy, stodoly a oprašte i dětská vozítka z let dávno minulých. Na programu je nejen vyjížďka s moderními i retro kočárky a koloběžkami, ale také malování na obličej, cvičení u kočárků, retro fotokoutek a vystoupení dětí z DDM. K dispozici bude skákací hrad.

Májová dechovka
Kdy: V neděli 14. května od 17 h
Kde: Kulturní dům Beseda, Dačice
Vstupné: 150 Kč
Proč přijít: Užijte si pohodový podvečer s dechovkou Horané z Rokytnice nad Rokytnou. Tam má dechová hudby tradici dlouhou několik desítek let. Postupně docházelo ke generační výměně muzikantů a na počátku roku 2008 si tato omlazená kapela dala jméno DH HORANÉ. Členové již nejsou pouze místní, ale sjíždějí se např. z okolí Brna, Moravských Budějovic, Třebíče i Dačic. Cílem kapely je pokračovat v tradici, ale také se prosadit s vystupováním po celém území České republiky a třeba i v zahraničí.

Bláznivý karneval s Mimoni
Kdy: V sobotu 13. května od 15 h
Kde: Dvůr městského úřadu Nová Bystřice
Proč přijít: Přijďte si s dětmi užít bláznivé odpoledne s Mimoni plné překvapení a skvělých zážitků. Karnevalová show s kamarádem Wikim a partou oblíbených Mimoňů přinese veselé scénky, bublinkovou minidiskotéku, spoustu mimoních písniček, focení s maskoty i soutěže o ceny. Jakékoli masky, nejen ty mimoní, jsou vítané. V případě špatného počasí by se karneval přesunul do KD Koruna.

Běž na věž
Kdy: V sobotu 13. května od 8.30 h
Kde: Jindřichův Hradec, městská vyhlídková věž
Proč přijít: Nenechte si ujít XXIV. ročník sportovně zábavné soutěže. Prezentace začíná v 8.30 h, samotný závod startuje v 9 h.

Symfonie vesmíru s Petrem Přibylem
Kdy: V sobotu 13. května v 18 a ve 20 h
Kde: Hvězdárna a planetárium prof. Františka Nušla, Jindřichův Hradec
Vstupné: 90 Kč
Proč přijít: Hvězdárna a planetárium prof. Františka Nušla zve na audiovizuální pořad Symfonie vesmíru. Těšit se můžete na poslech hudby v planetáriu doplněný sférickou projekcí astronomických objektů a jevů, planet, hvězd a souhvězdí

Jarní výšlap
Kdy: V sobotu 13. května od 13.30 h
Kde: Nová Včelnice, sraz u Flopu
Proč přijít: Vydejte se na vzdělávací vycházku kvetoucí krajinou s odborným výkladem o Nekrasínském pomníčku. Na výběr jsou dvě trasy, k památníčku v Nekrasíně a zpět nebo do Lovětína a zpět.

Barvení hedvábí
Kdy: V neděli 14. května od 15 h
Kde: Městský úřad - zasedací místnost v Nové Včelnici
Vstupné: 100 Kč za materiál
Proč přijít: Kulturní komise zve na akci pro seniory. Rádi si pobesedujete u kávy a zkusíte něco nového? S pomocí paní Daňhelové ze Zahrádek si můžete vyrobit svůj originální hedvábný šátek. Občerstvení je zajištěno.

Setkání ke Dni matek
Kdy: V sobotu 13. května od 14 do 18 h
Kde: Kulturní dům Kardašova Řečice
Vstupné: Dobrovolné
Proč přijít: Vypravte se na prodejní přehlídku italské módy a užijte si i doprovodný program.

Taneční zábava ke Dni matek
Kdy: V sobotu 13. května od 14 h
Kde: Suchdol nad Lužnicí, hasičárna
Proč přijít: Obec baráčníků Suchdol nad Lužnicí pořádá taneční zábavu ke Dni matek. K poslechu a tanci hraje kapela Flamendři. Připravena bude bohatá tombola.

S odborníkem nejen o sluchu
Kdy: V pátek 12. května od 18 h
Kde: Sál hotelu Jelen v Nové Včelnici
Vstupné: Dobrovolné 20 Kč
Proč přijít: Na lékařské přednášce Bohumila Markalouse, primáře ORL oddělení jindřichohradecké nemocnice, se nudit nebudete. Ušní, nosní a krční je uznávaný popularizátor odborných informaci, je autorem řady knih. V Nové Včelnici je připraven odpovídat na dotazy publika, nicméně by se rád dotknul zejména problému slábnutí sluchu po 50. roce věku.

V proměnách světla / Fotostopa 2023
Kdy: Do 31. května / 31. srpna, kromě pondělí denně od 10 do 12 a od 13 do 17 h
Kde: Muzeum fotografie a moderních obrazových médií Jindřichův Hradec
Proč přijít: Výstava krajinářských fotografií Tomáše Holuba, jeho fotografování je primárně spojené s cestováním a pobytem v přírodě. Navštívil různé kouty světa, neméně rád objevuje i krásy naší krajiny, které se neotřelým způsobem snaží zachytit. Její atmosféru, klid, duši a propojení s lidmi. Často se vrací na ta samá místa a trpělivě čeká na ideální světelné podmínky, jako jsou ranní mlhy, červánky nebo dramatická oblačnost – světlo hraje v jeho fotografiích hlavní roli. Jeho práce si můžete prohlédnout do 31. 5. Současně začíná výstava reálných historických i současných policejních fotografií z míst činů pořízených kriminalistickými techniky a dalších artefaktů spojených s prací Jihočeské policie. Výstava s názvem FOTOSTOPA 2023, s podtitulem „Zločin nejen na fotografii“ potrvá do 31. 8.

Objevte skauting
Kdy: Do 31. května
Kde: Městské knihovna Jindřichův Hradec
Proč přijít: Výstava vás provede skautským životem jindřichohradeckého střediska Zlatá Růže. Těšit se můžete na fotky, které vyfotili nadějní mladí fotografové během skautských akcí.

Lego pod zámkem II.
Kdy: Do 27. května denně od 10 do 16 h
Kde: Zámecká galerie Třeboň
Vstupné: Dospělí 50, děti 40 Kč
Proč přijít: Odstartovala druhá Lego výstava Michala Plose v galerii třeboňského zámku. Návštěvníci uvidí několik nových věcí, které autor vytvořil od poslední výstavy. Děti se mohou těšit na hernu a stavařský úkol.

Řemesla pro Paříž
Kdy: Do 17. prosince kromě pondělí vždy od 10 do 12 a od 13 do 17 h
Kde: Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel v Jindřichově Hradci
Proč přijít: Na výstavě Řemesla pro Paříž uvidíte tapiserie podle návrhu Františka Kysely utkané v dílně Marie Hoppe Teinitzerové v Jindřichově Hradci, které získaly v roce 1925 Velkou cenu – Grand Prix v Paříži.

Pohádkový svět Jindry Čapka
Kdy: Do 24. června
Kde: Třeboň, Dům Štěpánka Netolického
Proč přijít: Jindra Čapek patří mezi nejvýraznější mezinárodně uznávané výtvarníky. Jeho život naplňuje převážně ilustrátorství, které s neuvěřitelným kouzlem oživuje příběhy knih pro děti i dospělé. Doma i v zahraničí oživil příběhy více než 70 knih, které vyšly v 25 světových jazycích na několika kontinentech. Své ilustrace vystavoval v New Yorku, Tokiu, Madridu, Curychu, Benátkách atd. Největší výstavu v ČR měl v roce 2022 v Českém Krumlově, kde již téměř 20 let žije a tvoří. Další jeho velká výstava zavítala právě do Domu Štěpánka Netolického v Třeboni, kde bude k vidění do 24. června. Na své si přijdou děti, protože k výstavě je připraveno několik hravých karet. Pomocí nich budou děti objevovat detaily ilustrací a mohou si vytvořit i vlastní pohádkovou postavu.

Písecko

Festival dětské radosti Pískoviště 2022.Jak vypadal festival dětské radosti Pískoviště 2022 loni.Zdroj: Deník/Petr Brůha

Pískoviště
Kdy: Od pátku 12. do neděle 14. května
Kde: Písek
Proč přijít: Pískoviště je pouliční festival pro děti a jejich dospělé. Letos nabídne návštěvníkům antickou odyseu historickým centrem města. Téma ročníku 2023 bylo volně inspirováno Aristotelovou Poetikou, jeho myšlenkami týkajícími se prostorového básnictví a specifického způsobu vzdělávání. Jde o uplatnění principu tzv. peripatetické školy, učení se při chůzi – při interaktivitě jak fyzické, tak duševní, o objevování věcí v prostředí města. Na několika stanovištích čekají návštěvníky divadelní představení, performance, dílny nebo hudební vystoupení. Každé zastavení představí hravě a srozumitelně jiného antického filozofa či jeho hlavní myšlenku. Pojďte společně hledat stopy antických Athén v jihočeském Písku. Představte si, že mladý Pythagoras v Písku studoval, Homér zde strávil několik letních pobytů v důchodu a Ezop se inspiroval ve Sladovně v Mraveništi! Páteční dopoledne bude patřit školám a školkám, na odpoledne jsou naplánované hned dvě vernisáže: zahájení výstavy obřích soch z písku a otevření velké interaktivní expozice věnované smyslu města ve Sladovně. V sobotu se pak Písek promění v jihočeské Athény plné zábavy, poučení, antických myšlenek a her. Ani letos nebudou chybět obří sochy z písku, originální umělecká vystoupení, závody dračích lodí i amatérských robotiků a fůra další zábavy!

Švejkova padesátka
Kdy: V sobotu 13. května od 8 h
Kde: Start z Písku (od hotelu OtavArena) a nově i z Protivína (od restaurace Belveder)
Vstupné: 70 Kč
Proč přijít: Vydejte se pěšky nebo na kole na výlet. Každý účastník na startu obdrží účastnický list s mapou, popisem zvolené trasy a dalšími propozicemi. Na výběr jsou pěší trasy o délce 13 - 50 km, cyklisté se mohou vydat na jednu ze tří cest dlouhých od 27 po 65 km. Na trasách se tradičně sbírají razítka v kontrolních stanovištích, z nichž některé kontroly jsou tajné. Cíl pro všechny trasy je v Písku u hotelu OtavArena. V cíli obdrží účastníci, kteří získali všechna razítka z kontrol na trase, diplom.

Vítání ptačího zpěvu
Kdy: V neděli 14. května od 6 h
Kde: Písek, sraz na nádvoří bývalé obchodní akademie
Proč přijít: Prácheňské muzeum zve na vycházku za ptačím zpěvem, který nás všechny už nějaký ten týden ráno probouzí. Spolu s ornitologem se můžete dozvědět, které druhy vás tahají z postele. Tradiční akce Vítání ptačího zpěvu začíná už v 6 hodin na nádvoří bývalé obchodní akademie, vhodné je mít s sebou vlastní dalekohled. Brzkým ránem bez hluku dopravy provádí muzejní zoolog Jiří Šebestian. Trasa povede nejen centrem města.

Loutková pohádka Trpaslíčkovo tajemství
Kdy: V neděli 14. května v 15 h
Kde: Dům kultury Milevsko
Vstupné: 30 Kč
Proč přijít: Milevští loutkaři zvou malé i velké na novou pohádku. Bude jí provázet zahradní trpaslíček a děti se mohou těšit na tvrdohlavého pana krále, nešťastně zamilovanou princeznu, odvážného zahradníka, a dokonce i na samotné čerty a Lucifera! Zazpívají si s loutkami, naučí se nové říkanky, a hlavně musí držet palce hlavním hrdinům. Tak přijďte, loutky se na vás moc těší.

Malá čarodějnice
Kdy: V neděli 14 května v 16 h
Kde: Kino Protivín
Vstupné: 80 Kč
Proč přijít: Rodinný pohádkový muzikálek pro jednu herečku a spoustu loutek na motivy knihy Otfrieda Preußlera. Stihne se malá čarodějka naučit všechna kouzla, aby mohla na slavnosti tančit s ostatními čarodějnicemi? A co na to její teta Bimbula? Přijďte držet čarodějce palce.

Muzeum plné milování
Kdy: Do 28. května denně mimo pondělí od 9 do 18 h
Kde: Prácheňské muzeum v Písku
Vstupné: 24 / 40 Kč
Proč přijít: Výstavy Milování v přírodě, Zamilovaný Písek a Květomluva – Květiny ve výtvarném umění. Jedna se podrobně zabývá intimním životem zvířat, druhá zkoumá podoby lidské lásky a to, jak se promítla do muzejních sbírek, třetí odhaluje skrytý význam květin ve výtvarném umění.

Fenomén Igráček
Kdy: Do 8. května denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 h
Kde Milevské muzeum
Vstupné: Dospělí 40 Kč, děti a důchodci 20 Kč, předem objednané dětské a školní skupiny 10 Kč / osoba
Nenechte si ujít výstavu pro celou rodinu Fenomén Igráček. Dozvíte se něco o historii, současnosti, vývoji a výrobě legendární hračky. Součástí výstavy jsou unikátní Igráčci v podobě člena řádu premonstrátů a figurka s maskou Bakuse. Vybrané Igráčky je možné i zakoupit.

Táborsko

Mezinárodní den jógy v Táboře na Pražském sídlišti slavily asi dvě desítky lidí společně se spolkem Jóga v denním životě Tábor.Jógu oslavují v Táboře. Zdroj: Archiv Jóga v denním životě Tábor

Kulturní hostina
Kdy: V sobotu 13. května od 8 do 12 h a v neděli od od 14.30 do 17 h
Kde: V sobotu v Táboře, v neděli v Jistebnici
Vstupné: Dle výběru programu
Proč přijít: Městská knihovna se společně s dalšími kulturními aktéry z Tábora a okolí rozhodla podpořit platformu Budějovice 2028, která usiluje o prestižní titul Evropské hlavní město kultury 2028. Buďte kulturním turistou ve vlastním městě a kraji! Můžete se zapojit do šifrovací hry v ulicích Tábora (nutné přihlášení předem). V knihovně se můžete zdarma zaregistrovat mezi čtenáře, nechat si doporučit něco ke čtení, ale i k poslechu, dozvědět se mnohé o spisovatelích, výtvarnících a hudebnících se vztahem k Táboru a táborskému regionu. Kulturní hostina pokračuje v neděli v místě, bez kterého by Tábor nebyl. A tím je Jistebnice! Na Malém náměstí se můžete na chvíli sami stát knihovníkem nebo knihovnicí, vyzkoušet si zapisování, razítkování, balení a půjčování knížek. Nebo si vyrobit legitimaci. Hra na knihovnu je součástí bohatého odpoledního programu v režii místního spolku Naplaveno. Připomene zakladatele Tábora Petra Hromádku, vystoupí dětský sbor ZŠ Jistebnice, soubor Holektiv s venkovním novocirkusovým představením Letkyně, budete si moci vyrobit vlastní časopis, dát si dobrou kávu, poslechnout živou hudbu, navštívit otevřenou Laudovu síň. Speciální autobus do Jistebnice s označením "Kulturní hostina" bude vypraven od vlakového nádraží v Táboře ve 14 hodin, autobus zpět bude odjíždět v 17.30 h.

Krajem kalicha
Kdy: V sobotu 13. května od 8 do 17 h
Kde: Tábor, sraz před nádražím ČD, návrat tamtéž
Vstupné: 300 Kč
Proč přijít: Exkurze po místech spojených s husitstvím a českou reformací na Táborsku. Vedou Jakub Smrčka, Daniel Abazid, Jiří Bumerl. Trasa Tábor – Křeč – Velký Ježov – Janov – Mladá Vožice (přestávka na oběd) – Beránek (Rašovice) – Liderovice – Tábor. Pořádá Husitské muzeum v Táboře ve spolupráci se Společností pro zachování husitských památek (sleva 100 Kč pro členy Společnosti pro zachování husitských památek).

Festival zdraví a jógy
Kdy: V sobotu 13. května od 8 do 21 h
Kde: Spolkový dům Střelnice, Tábor
Vstupné: 390 (na místě 450 Kč) za jednotlivé lekce / 1390 (na místě 1500 Kč) za celý festival, děti do 6 let zdarma
Proč přijít: Jógové studio Yogastation Tábor a Umělecká agentura RichART vás srdečně zvou na 2. ročník Festivalu zdraví a jógy. Můžete se těšit na přednášky, lekce jógy, muzikoterapii, doprovodný program a workshopy a výstavu. Nebudou chybět ani prodejní stánky lokálních výrobců. Jógové lekce zahájí jógovou terapií Martin Wagenknecht. Dalším skvělým lektorem bude Václav Krejčík s lekcí Jóga pro všechny. Po obědové pauze se můžete těšit na čakrajógu s lektorkou Barborou Hynšt Hu. Odpolední přednášky budou na téma Domácí lékárna s léčitelkou Jarkou Vomáčkovou a na téma Ajurvéda a zdravé stravování s Janou Shanti Navrátilovou. Na závěr vás va velkém sále čeká společná meditace a kirtan neboli mantra session, tedy zpěv manter. Tato závěrečná meditace stejně jako doprovodný program je v ceně vstupenky, kterou zakoupíte na jakoukoliv lekci nebo přednášku nebo ke vstupence na celý festival. Podpoříte také dobrou věc. Část výtěžku ze vstupného poputuje na projekt rodiny „Dostat Adámka na nohy!“ Předprodej přes SMS ticket.

Hasičské výročí
Kdy: V sobotu 13. května od 13.30 h
Kde: Tábor, Žižkovo náměstí
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: Oslavte 155. let od založení dobrovolné požární ochrany města Tábor. Moderní požární technika se vydá spanilou jízdou od hasičské zbrojnice v Bydlinského ulici směr Žižkovo náměstí, kde bude statická ukázka techniky.

Den pro Radost
Kdy: V sobotu 13. května od 14 h
Kde: Náměstí T. G. Masaryka, Tábor
Vstupné: Dobrovolné
Proč přijít: Přijďte na zábavný den s Rodinným centrem Radost. Užijete si výtvarné a pohybové aktivity pro děti, hudební a taneční vystoupení a k tomu samozřejmě i občerstvení.

Dřevěná hračka
Kdy: Do 27. srpna
Kde: Galerie 140, Koželužská 140, Tábor
Vstupné: 20 / 40 Kč
Proč přijít: Kultovní hračka, která má u nás velkou tradici, má v táboře svou výstavu. Ta je průřezem lidové i tovární výroby od první republiky až po výrobu druhé poloviny 20. století.

Odemykání Kozího hrádku
Kdy: V sobotu 13. května od 14 h
Kde: Kozí hrádek u Sezimova Ústí
Proč přijít: Turistická sezona na Kozím hrádku začíná! Přijďte si užít bohatý program pro celou rodinu: ukázky šermířských soubojů, dílny středověkých řemeslnických mistrů nebo letové ukázky dravců. Atmosféru dokreslí středověká kapela.

Den matek
Kdy: V neděli 14. května od 15 h
Kde: Sokolovna Planá nad Lužnicí
Proč přijít: Přijďte se pobavit do sokolovny, vystoupí Notičky z MŠ Pohádka, folklorní soubor Dibínek, Strýctet, sbor základní školy a Přespolanka

Večer s cimbálovkou a koštem vín
Kdy: V sobotu 13. května od 20 h
Kde: KD Soběslav
Vstupné: 390 Kč
Proč přijít: V kulturním domě v Soběslavise uskuteční degustace vín s Boršic, kterou doprovodí cimbálová muzika Pentla.

Tváře jižních Čech
Kdy: Do 19. listopadu
Kde: Tábor, náměstí T. G. Masaryka
Vstupné: Zdarma
Proč přijít: Nenechte si ujít exteriérovou výstavu reprodukcí barevných linorytů od táborského grafika a předsedy Sdružení českých umělců grafiků Hollar Praha Pavla Piekara, který patří v současnosti mezi výrazné české představitele techniky vícebarevného linorytu. Bytostný grafik a kreslíř Pavel Piekar se bezmála třicet let věnuje portrétní tvorbě, která čítá na 250 jmen světových i českých osobností z oblasti historie a umění. Výběr podobizen pro exteriérovou výstavu „Tváře jižních Čech“ je dán, jak regionálním působením portrétovaných, kteří měli nebo mají k jižním Čechám určitý citový vztah a místní vazbu, tak v neposlední řadě i geniem loci malebné jihočeské krajiny a zdejších obyvatel, která jim byla a je inspirací. Každá grafika zpodobňuje jednu tvář zasazenou do určitého prostředí na barevném pozadí příznačnou pro portrétovanou osobu.

Výstava církevních textilií
Kdy: Do 30. června
Kde: Muzeum Fara Planá nad Lužnicí
Proč přijít: Malé plánské muzeum zve na výstavu Krása starých církevních textilií a předmětů z poutí.