Předchozí
1 z 18
Další

Velikonoční a jarní trhy

Velikonoční trhy v Praze začínají.Velikonoční trhyZdroj: Martin Stehlík
Velikonoce se blíží a s nimi přichází i doba velikonočních trhů. Hned tento víkend se jich koná na jihu Čech několik. V sobotu mezi 9. a 17. h přijďte na Žižkovo náměstí do Tábora na Velikonoční jarmark. Vyzkoušíte si tam tradiční české zvyky. Potkáte tam koledníky na chůdách s obřími pomlázkami. Děti se mohou svézt na dřevěném kolotoči na kliku nebo si zhotovit velikonoční výrobky. Na velikonočním dvorku uvidí živá zvířátka nebo obří slepici a kohouta. Na místě zakoupíte řemeslné výrobky a velikonoční zboží. Od 16 h bude pouliční divadlo Kvelb připomínat velikonoční tradice a zvyklosti. Zatančí vám a postarají se o hudební program Formani, folklorní národopisný soubor Slatiňany a Plzeňský mls. Nebudou chybět lidové písně a kroje.

Jarmark se koná také v Soběslavi na náměstí, a to v neděli 10. dubna. Na místě seženete velikonoční dekorace, poznáte velikonoční tradice a zakoupíte něco na zub. Děti čeká kolo štěstí, poníci, hry, dětský vláček a tvořivé dílny. Připraven je bohatý program. V 10.30 h hraje kapela Staropražští pardálové, ve 14 h Divadlo Dokořán představí pohádku Dášeňka čili život štěněte a v 15 h vystoupí folková kapela Lakomá Barka.


Velikonoční akce zahájí sezónu vodního mlýnu Hoslovice. Dozvíte se tam více o tradičních zvycích spojených s jarem a Velikonocemi. Nebudou chybět řemeslný jarmark s tematickým zbožím a výtvarné dílničky. Každou hodinu se konají komentované prohlídky. Uvidíte spuštění vodního kola. Přijďte v sobotu 9. dubna od 10 do 16 h.


Nenechte si ujít tradiční velikonoční jarmark. Ten připadá na sobotu 9. dubna a začíná v 10 h. Velikonoční a řemeslné výrobky zakoupíte do 16 h před kulturním domem. Mezi 10. a 15. h si děti užijí zábavné aktivity v parku u kulturního domu. Od 10 do 12 a od 13 do 15 h můžete s vodňanskými výtvarníky zdobit kraslice či perníky a plést pomlázky. Součástí programu budou tzv. fotookénko a čokolína. V 10.30 h vystoupí děti a pedagogové ZUŠ Vodňany. Taneční vystoupení dětí z místního Domu dětí a mládeže a pásmo básní a písní ZŠ a gymnázia vás čekají ve 12.30 h. V parku Zeyerovy sady u kulturního domu představí Divadlo Víti Marčíka v 15 h Moravské Pašije.


Na jarním rukodělném jarmarku v Písku najdete tvorbu místních řemeslníků. Jejich zboží bude ručně vyráběné, lokální a originální. Přijďte v sobotu 9. dubna mezi 9. a 15. h na dvůr Městské knihovny Písek. Vstup bude zdarma.


Na zámeckém nádvoří a v muzeu Dačice se koná v neděli 10. dubna tradiční, již XIV. Velikonoční jarmark. Tam bude k vidění zboží místních výrobců, zdobení perníčků a ukázky řemesel. Na místě se můžete také občerstvit. Děti se mohou těšit na dětské dílničky a na ohradu se živými zvířátky. Zahrají kapely Kočky a pruhy a Malá dechovka. Vstupné 20 Kč, děti do 15 let mají vstup zdarma. Prohlídky zámku se konají od 10 do16 h v každou celou.


Radujte se na Velikonoční veseliciv Muzeu Jindřichohradecka ve Štítného ulici. Od 10 do 16 h se v sobotu 9. dubna můžete zúčastnit velikonočních dílen a trhů. Zahraje vám harmonikář Ondra Vácha. Na akci vystoupí Krojová družina z Jarošova nad Nežárkou, kapela Hakuna Matata nebo cimbálová muzika Nalečka. Součástí akce je i průvod.


Vyrazte v neděli 10. dubna na Piaristické náměstí a do Panské ulice na staročeský velikonoční trh. Ten se koná od 9 do 17 h. Uvidíte ukázku lidových řemesel, čeká vás prodej řemeslných výrobků a vystoupení ve folklorním stylu. Jarmarku se zúčastní na 80 prodejců. Nebudou chybět pomlázky, malovaná vejce, košíky, keramika, ručně vyráběné šperky, řezbáři, batika a autorská malba nebo ručně tkané textilie a kožené výrobky. Vystoupí soubory Baboučci a Malý furiant, duo Hejkalka a atrakce přiveze Potulný čajovník.


Jarní jarmark navštívíte také v Třeboni, a to v sobotu 9. dubna na Masarykově náměstí mezi 9. a 17. h. Na trhu nakoupíte tematické zboží a další. U Domu Štěpánka Netolického se bude konat kulturní program. Od 10.30 do 14 h si děti vyrobí něco domů v dílničkách, v 11 h vystoupí soubory Javor a Javoráček z Lomnice nad Lužnicí, ve 13 h nastoupí Martin Kajaba Trio, v 15 h si poslechnete Bonsai č. 3.

Den na podporu Ukrajiny

Trhy v Žižkárně v Českých BudějovicíchTrhy v Žižkárně v Českých BudějovicíchZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek
V sobotu 9. dubna se koná v českobudějovickém kulturním centru Žižkárna tzv. Den pro Ukrajinu. V Žižkárně tentokrát trhy pořádají společně Češi a Ukrajinci a to na podporu ukrajinských uprchlíků. Ochutnáte tradiční ukrajinské speciality a budete si moci zakoupit tradiční ukrajinské oblečení. K dostání budou i česká jídla od Budějčáků. Nebudou chybět aktivity pro děti a kulturní program v podání českých i ukrajinských umělců. Přijďte mezi 10. a 20. h. Výtěžek půjde na místní  Řecko-katolickou charitu a na sbírku Paměti národa na nákup neprůstřelných vest, nočního vidění aj.

Dobrovolníci uklidí v Mirkovicích

Ústečtí strážníci pomáhali i při akci Ukliďme ČeskoAkce Ukliďme ČeskoZdroj: MP Ústí nad Labem

Do celorepublikové akce Ukliďme Česko se v Jihočeském kraji zapojí i obec Mirkovice. Na úklid se dobrovolníci vypraví v neděli 10. dubna od 13 h. Vychází se ze hřiště po několika trasách. Možné s sebou bude vzít i kočárek. Po práci přijde na řadu opékání špekáčků.

Závody králíků v Géčku

Skáče se do výšky nebo do dálky. Další disciplíny králičího hop jsou i parkur a rovinná dráha.Skáče se do výšky nebo do dálky. Další disciplíny králičího hop jsou i parkur a rovinná dráha.Zdroj: Deník/Kamila Minaříková
Králíky můžete pozorovat v českobudějovickém nákupním centru Géčko. V neděli 10. dubna se tam totiž utkají zvířecí závodníci v klání Králičí hop.

Koncert na podporu Ukrajiny

Z koncertu a demonstrace s názvem Letná - Společně pro Ukrajinu, který se konal v neděli 3. dubna 2022.Ilustrační fotoZdroj: Deník/Radek Cihla
V pátek 8. dubna se v restauraci Shanghai  v Jindřichově Hradci koná koncert na podporu ukrajinských uprchlíků. Na místě můžete přispět do finanční sbírky. Přijďte v 19 h. 

Velikonoce na Doudlebsku

Velikonoční výstava 2022 v Galerii M+M v Hranicích.Velikonoční výstavaZdroj: Jiří Necid
Až do 18. dubna můžete v Jihočeském muzeu navštívit výstavu Velikonoce na Doudlebsku. Zjistíte, jak se v tomto regionu slavily a prožívaly svátky jara. Dozvíte se o pouti o páté postní neděli, seznámíte se s pečivem římovské podkovy a uvidíte doudlebského berana z lískových prutů. Těšit se můžete na tvorbu lidové umělkyně Marie Husarové z Křemže. Ve výstavním sále se bude konat doprovodný program s ukázkou lidové tvorby. Například v sobotu 9. dubna představí Růžena Vinciková své velikonoční pečivo a Jana Pulcová vám ukáže své velikonoční dekorace.

Vyberte si ze starých desek

O vinylové desky je pořád ještě zájem.O vinylové desky je pořád ještě zájem.Zdroj: Zdeněk Hejduk

Ve Spolkovém domě Slavonice se v sobotu 9. dubna o 11 h koná Vintage vinyl bazar. Tam najdete gramofonové desky různých žánrů z celého světa. Vstup bude volný.

Pochod kolem Bavorova

Pochod kolem Bavorova.Pochod kolem Bavorova.Zdroj: Renata Fencová
Sbalte si batohy, nazujte turistické boty a vypravte se v sobotu 9. dubna na VIII. ročník jarního pochodu kolem Bavorova. Mezi 9. a 9.30 h se vychází od městského úřadu na náměstí Míru. Do 14 h mají účastníci dojít k Panskému domu. Kdo se dostane do cíle, obdrží pamětní list. Trasa dlouhá 12 km vede přes Podhory, Bavorovské Svobodné Hory, Čichtice, Blanici, kapli sv. Gertrudy, znovu Blanici, pod Hájkem, přes Cihelnu zpět do Bavorova.

Velikonoční tvoření v Chelčicích

Zdobení vajec. Ilustrační fotoZdobení vajec. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Přemysl Spěvák
V obecním hostinci v Chelčicích se v neděli 10. dubna ve 14 h sejdou místní, aby se podívali na vystoupení dětí z mateřské školy, děti si zkusí malovat kraslice a uplést pomlázky nebo vyrobit velikonoční dekorace. Na místě si můžete zakoupit dekorace, keramiku a dobroty od Chelčického domova sv. Linharta.

Trojlístek vlků slaví

Táborští vlci arktičtíTáborští vlci arktičtíZdroj: Anna Kostohryzová

Vlci z táborské zoo Argo, Matěj a Bard slaví již sedmé narozeniny. Blahopřát jim a vidět je můžete v sobotu 9. dubna od 13.30 h.

Vinařský den v Krumlově

Táborský festival vína.Festival vína.Zdroj: David Peltán a archiv redakce
Vína z celé České republiky i ze zahraničí ochutnáte v zámecké jízdárně v Českém Krumlově v sobotu 9. dubna mezi 14. a 22. h. Na Zámecké slavnosti vína, náhradní z roku 2021, bude zastoupeno více než 20 vinařství z Čech, Moravy, Rakouska, Německa, Itálie, Francie i Nového světa. V nabídce k degustaci bude cca 300 různých vín. V předsálí jízdárny najdete také gastronomické speciality. Vstupné 300 Kč.

Zazní známé hity

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Jana Marie Knotová (se souhlasem Kultura CL)
Prachatický klub Kandlák zve na sobotu 9. dubna na hudební akci Na Kandláčku aneb Na Kloboučku po prachaticku. V originálních úpravách uslyšíte písně kapely Pearl Jam, Alice in Chains, Neila Younga, Black Sabbath, Michala Pavlíčka, BSP, Davida Kollera, Blue Effect aj. Vstupné 150 Kč.

Novinky strakonického muzea

Oslava místní produkce na prachatické Skalce.Oslava místní produkce na prachatické Skalce.Zdroj: Deník/Jana Vandlíčková

Zajděte do strakonického Muzea středního Pootaví ve strakonickém hradu, které otevřelo po rekonstrukci. Budete si moci prohlédnout pět nových expozic. Ty se týkají hlavních oblastí typických pro Strakonicko, a to textilní výroby, průmyslové výroby ČZ, která zahrnuje zbraně, motorky i současný výrobní program, dudáctví i tradici loutkářství. V prostorách bývalé komendy maltézského řádu najdete expozicí věnované historii a současnosti tohoto řádu ve spojení s historií města. V muzeu vás čeká prohlídka nových prostor, interaktivní prvky a animované snímky.

Trh na podporu uprchlíků ve městě

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Zuzana Čapková

Nenechte si ujít Velikonoční charitativní trh, který najdete v neděli 10. dubna mezi 14. a 18. h ve Velešíně na náměstí za Jakubem. Na místě nakoupíte velikonoční zboží, něco na zakousnutí a pečivo z kantůrkovské pece. Na trhu se podílí spolky, školy a dobrovolníci, ti nabídnou své výrobky a pochutiny. Výtěžek z prodeje jejich zboží půjde na pomoc ukrajinským uprchlíkům žijícím ve Velešíně. Děti si mohu v dílničce zkusit zdobit sádrová vajíčka. Na doporovodném hudebním programu mezi 14. a 18. h zahrají Leťáci. V 16 h vezměte děti do výstavní galerie Jakub na divadelní pohádku Hody, hody, doprovody. Vstupné 50 Kč. 

Oslava místní produkce

Oslava místní produkce na prachatické Skalce.Oslava místní produkce na prachatické Skalce.Zdroj: Deník/Jana Vandlíčková

Lokální produkty ze zemědělství, kulinářské dobroty a místní výrobky nakoupíte v Prachaticích na trhu Oslava místní produkce. Potkáte tam také inspirativní osobnosti a podpoříte místní ekonomiku. Přijďte v sobotu 9. dubna od 10 do 13 h. K dostání budou koláče, zákusky a džemy, sladké pečivo, kváskový chléb, dorty, mošty aj.

Taneční večer v rymech tanga

Taneční večerTaneční večerZdroj: Deník/Michal Bílek
V pátek 8. dubna si zatančíte s taneční školou Ella. Přijďte v 19 h do vltavotýnské Sokolovny na večer s tangem. Seznámíte se s tancem pocházejícím z Uruguaye a Argentiny. Na večeru si užijí ti, kdo se chtějí přiučit něco nového, ať už pokročilí, nebo začátečníci. Kromě tematického výukového bloku budou i standardní a latinskoamerické tance. Bude se i soutěžit.

Přijedou Wohnouti

Kapela WohnoutKapela WohnoutZdroj: Deník/VLP Externista

Kapela Wohnout, která slaví čtvrtstoletí vydává desáté řadové album HUH! Na tourné zavítá i do Chlumu u Třeboně v MC Hejtman v sobotu 9. dubna. Uslyšíte ty největší hity z 25 leté existence kapely i z nové desky. Přijďte v 20 h. Vstupné 360 Kč.

Podívejte se na unikátní Pašijový betlém

Pašijový betlémPašijový betlémZdroj: archiv pořadatele
Unikátní Pašijový beltém, jediný svého druhu v České republice, navštivte od 9. dubna do 5. června mezi 10. a 17. h. Výstavu najdete U Šedinů na adrese U Stadionu 356, Bechyně.