Předchozí
1 z 22
Další

Jaro na třeboňském zámku

Zámek TřeboňZámek TřeboňZdroj: Deník/Lenka Pospíšilová

Na třeboňském zámku se můžete v dubnu a pak v sezoně zúčastnit prohlídek už od úterý do neděle, ve všední dny od 9.30 do 15.30 h a o víkendu od 9 do 15.30 h. Na Velikonoce včetně velikonočního pondělí bude otevřeno od 9 do 16.30 h.

Muzeum záčíná sezonu

V úterý 29. března si muzeum prohlédli zástupci organizací, které se podílely na rekonstrukci. Pro veřejnost bude muzeum otevřené 1. dubna od 13 hodin.V úterý 29. března si muzeum prohlédli zástupci organizací, které se podílely na rekonstrukci. Pro veřejnost bude muzeum otevřené 1. dubna od 13 hodin.Zdroj: Deník/Petr Škotko

V pátek 1. března ve 13 h otevírá Muzeum středního Pootaví na strakonickém hradě nové expozice. Veřejnost se můžete těšit na šermířská, hudební a divadelní vystoupení, nebo módní přehlídku či přehlídku motocyklů. Děti si užijí malování na obličej. K dispozici bude fotokoutek. Vstup do nově zrekonstruovaného hradu a jeho expozic bude zdarma. K vidění bude výstavu dud a dudáctví, expozice loutek, dozvíte se také něco z historie textilní výroby, zbraní, o řádech maltézských rytířů nebo o motocyklech značky ČZ. Prohlédnete si interiér sanitního vlaku, uvidíte modely lodí galera, karaka nebo předválečné motocykly. Na děti čeká interaktivní zábava. Nahlédnout můžete také do kapitulní síně a ambitu, do černé kuchyně nebo vyjít na vyhlídkovou věž Rumpál.

Velikonoční trhy

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Miroslav Bžoch

Na adrese Riegrova 51 v Českých Budějovicích zakoupíte drobné dárečky a velikonoční zboží. Velikonoční jarmark se tam v sobotu 2. dubna koná od 9 do 18 h. Těšte se na šperky nejen z minerálních kamenů, dekorace, bylinné a ovocné sirupy bez chemie, čaje, přírodní kosmetiku, svíčky, kabelky a velikonoční zboží.

Jarní trhy na zámku

Trhy. Ilustrační fotoTrhy. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Lenka Pokorná

Jaro oslaví také v Blatné jarními trhy na zámku. Ty můžete navštívit v sobotu 2. a v neděli 3. dubna od 10 do 17 h. Budete vybírat ve stáncích a užívat si atmosféru v zámeckém prostředí. Můžete zajít také na vyhlídkový okruh a poznat historii zámku a podívat se na daňky a pávy.

Přijďte si vybrat na burzu i na blešák

Dětská burza. Ilustrační fotoDětská burza. Ilustrační fotoZdroj: Deník/VLP Externista

Navštivte v Milevsku jarní dětskou burzu a bleší trh se zbožím pro dospělé. Ta se koná v sobotu 2. dubna od 10 h v kulturním domě.

Ochutnejte českou i světovou kuchyni

Ve čtvrtek si můžete na Náměstí Brumlovka užít street food festival.Street food festival. Ilustrační fotoZdroj: BB
Poznávat světovou kuchyni můžete v sobotu 2. dubna na Žižkově náměstí v Táboře. Na Jarním Street Food Festivalu v Táboře ochutnáte také českou kuchyni. Od 10 do 19 h můžete vybírat pokrmy z food trucků, dávat si víno nebo pivo z minipivovarů nebo ochutnat lahodnou kávu.

Zatančíte si v Písku

Taneční večerTaneční večerZdroj: Deník/Michal Bílek
Víkend plný tance zažijete v Písku. Letos uplynulo totiž 30 let stylu Line Dance v České republice. Vybírat můžete z workshopů a v neděli 3. dubna si užijete taneční párty v Palackého sadech. Speciálním hostem bude britský choreograf a instruktor Rob Fowler.

Vynášení Morany

Vynášení a utopení Morany jako symbolu odcházení zimy.Vynášení a utopení Morany jako symbolu odcházení zimy.Zdroj: Deník/Klára Karasaridu

Na Smrtnou neděli, která připadá na tuto neděli 3. dubna, budou ve Vimperku vynášet Moranu. Akce začíná ve 14 h. Nejprve budou účastníci společně vyrábět a zdobit Moranu. S sebou si vezměte vyfouklá vajíčka, šnečí ulity, chřestítka, bubínky. Průvod půjde parkem k bikrosce a bude topit Moranu ve Volyňce. Těšte se na hry a soutěže a pečení buřtů. Sraz je v parku u Volyňky u Jamry.

Odhalí 3D sochu

Slavnostní odhalení sochy Jana Antonína Baťi v Otrokovicích.Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jan Karásek
V pátek 1. dubna bude v 18 h na Palackého náměstí v Dačicích slavnostně veřejnosti odhalena 3D tištěná socha 3Dění Život v kostce. Děti ze škol uvidí sochu dříve, už od 11 h, kdy budou uděleny ceny a diplomy. Večer sochu nasvítí.

Odpoledne s hrami pro české i ukrajinské děti

IIustrační fotoIIustrační fotoZdroj: Deník/Marta Dušková
Ukrajinsko-české herní odpoledne mohou navštívit místní děti i ty, které přišly do Jindřichova Hradce z Ukrajiny. V parku pod gymnáziem se budou od 14 do 17 h vzájemně poznávat a zažijí odpoledne plné her.

Výstava na podporu uprchlíků

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Kateřina Šonková
Benefiční prodejní výstavu najdete od 1. do 3. dubna v českokrumlovském Kině Luna. Na výstavě můžete zakoupit výtvarné práce studentů Střední uměleckoprůmyslové školy Sv. Anežky České. Výtěžek z prodeje bude připsán na transparentní účet pomoci uprchlíkům v Českém Krumlově. Vernisáž se koná v pátek 1. dubna od 18 h. O hudební doprovod se postarají Michal Bahrii a Jevgenij Ibragimov. V 19 h začne přednáška Jiřího Šneidera Putování po Ukrajině očima fotografa. 

Upéct dobrý chleba, není žádná věda

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Václav Šolta

Jak funguje chemie v kuchyni, zjistí děti na akci Upéct dobrý chleba, není žádná věda. Naučí se zadělávat těsto a kouzlit s moukou a kvasnicemi a následně si upečou chléb. Akce se koná od 9 h v Houbovém parku Svět fantazie v Roseči.

Šansony Štefana Margity

Štefan MargitaŠtefan MargitaZdroj: Deník/Luboš Jeníček

Operní pěvec Štefan Margita zazpívá na šansonovém večeru. Představí vám nové písně, které pro něj napsal skladatel Michal Kindl. Přijďte v pátek 1. dubna od 19 h do třeboňského divadla Josefa Kajetána Tyla.

Benefiční koncert klarinetů pro Ukrajinu

Klarinetový soubor Prachatice vystoupí v Dolním DvořištiKlarinetový soubor Prachatice vystoupí v Dolním DvořištiZdroj: Jan Hovorka
Klarinetový soubor Prachatice pořádá benefiční koncert na podporu Ukrajiny. Uslyšíte známé melodie klasiky a současnosti v podání klarinetistů Jana Hovorky, Petra Chalupského a Tomáše Janouška. Na basklarinet zahraje Vít Neužil a zazpívá Petra Sovová. Slova se chopí Marcela Haspeklová. Přijďte v sobotu 2. dubna v 19 h do Kostela sv. Petra a Pavla v Kaplici. 

Divadelní pohádka pro děti

Soubor Anička a letadýlkoSoubor Anička LetadýlkoZdroj: Deník/Lenka Klimentová

Divadlo Anička Letadýlko přiveze do KD Vodňany pohádku pro děti od 6 let Kill Will. Uvidíte pohádku o Williamu Shakespearovi, který ztratil plnící pero, a tak chodí po světě a vypráví dětem příběhy. Hru uvidíte v neděli 3. dubna v 15 h. Vstupné bude 70 Kč.  

Noc s Andersenem

Jubilejní 20. Noc s Andersenem letos proběhla on-lineNoc s Andersenem. Ilustrační fotoZdroj: archiv Masarykovy veřejné knihovny Vsetín

V noci z pátku 1. dubna na sobotu 2. dubna zažijí děti večer plný knih, čtení a ponocování Noc s Andersenem.

Ten začíná v 19 h v Městské knihovně Blatná.

Podvečerní program přichystala i Městská knihovna Český Krumlov. Na programu Tajemná zahrada navštíví děti Tajemnou zahradu Jiřího Trnky a zažijí dobrodružství. Součástí večera bude čtení, hraní a soutěže.

Nocování v knihovně s literaturou také připravila Městská knihovna Tábor. Dětské oddělení bude veřejnosti uzavřeno a malí návštěvníci tam budou trávit čas od pátku 1. dubna od 18 h až do druhého dne. Odpolední program přichystala na pátek 1. dubna také Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích. Na pobočce Rožnov na odpoledni nazvaném Dobrodružství s Rychlími šípy vás od 15.30 h čeká dobrodružství s hrdiny komisku Čtyřlístek, na pobočce Suché Vrbné budete od 16 h lovit bobříky, pátrat po ježkovi v kleci aj. Od vydání časopisu ABC uplynulo letos 65 let. Do tvorby časopisu Ábíčko se zapojí děti v 16 h na pobočce Vltava. Hravé tvoření a čtení čeká děti od 17.30 h na pobočce Na Sadech. Tématem budou ptáčci, o nichž si poslechnete pohádky a které si vyrobíte z papíru. Ve Čtyřech Dvorech bude Noc s Andersenem v červnu.

Zajděte na filmy o lidských právech

Festival Jeden svět nabídl v Táboře filmy, debaty i koncerty.Festival Jeden svět. Ilustrační fotoZdroj: David Peltán

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět navštívíte o víkendu v Českém Krumlově i v Českých Budějovicích. V pátek 1. dubna můžete vidět v Rabenštejnské věži v Českých Budějovicích snímek Tbilisi Pride na téma pochodu za práva LGBTQI+ komunity v Gruzii. V sobotu 2. dubna v 15 h promítají ve Výměníku 1 snímek Máte zakázku o profesích jako je řidička Uberu v USA, doručovatel jídla na kole v Číně, britský hodinový manžel či přepisovač audia v Nigérii, které řídí aplikace. V Českém Krumlově se program koná v Městském divadle Český Krumlov. V pátek 1. dubna v 17 h se dozvíte co obnáší přinášet nezávislé zpravodajství v Rusku díky snímku Zatracená práce. V sobotu 2. dubna v 15 h budete sledovat trasu plastového odpadu až do panenské přírody za Polárním kruhem.

Vyprávění o Barmě

Čajovna Šahrazád v Sušici.Čajovna. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Daniela Loudová
Veronika a Matěj Neznalovi navštívili v roce 2019 Myanmar (Barmu), kde v dalším roce došlo k převratu. O Barmě vám budou vyprávět v Čajovně Na stezce v Nadejkově od 17 h v sobotu 2. dubna.

Humor Jiřího Slívy a umění Romana Nováka

Galerie Špejchar vystaví Jiřího SlívuGalerie Špejchar vystaví Jiřího SlívuZdroj: Pavel Šmidrkal

Obrazárna Špejchar Želeč zahajuje v pátek 1. dubna výstavu kresleného humoru Jiřího Slívy a díla výtvarníka Romana Nováka. Na vernisáži zazpívá Emílie Řezáčová.

Plakáty umělce Banksyho

Po vzoru malíře BanksyhoIlustrační foto. Po vzoru malíře BanksyhoZdroj: Jan Vraný

Od pátku 1. dubna do konce května najdete v českobudějovickém klubu Horká vana výstavu plakátů streetartového umělce, který se říká Banksy. Expozice začíná vernisáží v 18 h.

Úklid jihu Čech

Dobrovolní hasiči z Hříchovic na Domažlicku se v neděli zapojili do akce Ukliďme Česko.Dobrovolní hasiči z Hříchovic na Domažlicku se v neděli zapojili do akce Ukliďme Česko.Zdroj: Deník/Zuzana Němejcová

Hlavní úklidový den tradiční akce Ukliďme Česko připadá na sobotu 2. dubna. Zapojit se můžete i na jihu Čech.

V Prachaticích například budou uklízet na Šibeničním vrchu a v jeho okolí. Dobrovolníci mohou uklízet i jinde. Zapojit se můžete od 10 h, kdy se účastníci schází u ohniště na Šibeničním vrchu. S sebou si vezměte ochranné rukavice a oblečte se pracovně. Pytle na odpadky budou na místě k dispozici.

Nedaleko Třeboně dobrovolníci budou uklízet obec Branná. Zaměří se hlavně na komunikace a cyklostezky. Úklid bude ve formě individuálních procházek kvůli šíření nemoci covid-19. Zúčastněte se od 9 do 16 hodin.

S nepořádkem od Voříškova Dvora až k sídlišti Vltava se v Českých Budějovicích poperou účastníci od 9 do 12 h. Sraz je na zastávce MHD Voříškův Dvůr.

Uklízí se také ve Včelné. Cílem bude co největší část obce, hlavně okolí mateřské školy a les.

Mertovy sady v Jindřichově Hradci budou čistit od 9.30 do 11 h. Zájemci o úklid se sejdou u kostele Sv. Jakuba. Pokud dobrovolníci stihnou uklidit Mertovy sady, budou pokračovat lesem na Jakubu a pak se zaměří na park na druhé straně řeky pod gymnáziem.

Blízké okolí táborského Centra Kaňka můžete také zvelebovat od 9 do 12 h. Půjde se po březích řeky Lužnice, kudy se lidé často vypravují na procházky.

Do okolí Žižkovy mohyly u Čejetic na Strakonicku se místní vypraví od 9 h. Pytlomat, kde budou k dispozici pytle na odpad, najdete na návsi v Mladějovicích.

Pustí se také do cesty z Blatné do Mračova od 10 do 12 h. Cílem možná bude i Vrbno. Vychází se od autobusové zastávky ve Vrbenské ulici.

Šumavské stezky, cesty a studánky budou uklízet na Prachaticku. Likvidaci odpadu zajistí obec Stožec, akci organizuje Správa Národního parku Šumava. V informačním středisku získáte mapu s trasami úklidu.

Do poklízení se pustí také v obci Klenovice na Táborsku. V 9 h se vychází od hasičárny za hospodou. Výprava bude mít vytipované lokality obce, kde je zásah potřeba, převážně se bude jednat o okrajové části obce.

Všechna místa, která se zapojí, najdete na www.uklidmecesko.cz