O soukromém životě Jana Amose Komenského se toho příliš neví. Ale jisté je jedno. V jeho životě sehrály důležitou roli i ženy. A zřejmě měl i romantickou duši, o čemž by mohl svědčit jeden z jeho citátů: „Vše na tomto světě se dá napravit jen jemným teplem lásky, poněvadž jinak je to nemožno.“ Jak to tedy bylo s Komenským a jeho ženami?

Poprvé se Jan Amos oženil v červnu 1618, v době svého pobytu ve Fulneku. To mu bylo šestadvacet let. Jeho vyvolenou se stala o čtyři roky mladší Mandalena Vizovská (někde se uvádí i Magdalena), která pocházela z vážené a bohaté rodiny. Během dvou let se jim narodili dva synové.

Počátkem roku 1622 jej postihla osobní tragédie. „Zemřela mu manželka Magdalena i se dvěma syny (jejich jména jsou neznámá) patrně na následek epidemie,“ uvádí muzeum Jana Amose Komenského Uherský Brod. V té době totiž zuřila třicetiletá válka. Komenský se musel skrývat a v dobré víře ochránit svou rodinu poslal ženu i děti ke tchyni do Přerova. V tu dobu ve městě zuřil mor, takže pravděpodobně jeho rodina zemřela na následky tohoto onemocnění. Magdalena a její synové jsou pochováni na přerovském hřbitově.

Již o dva roky později, při tajném působení ve východočeském Brandýse nad Orlicí, kde bylo centrum české větve Jednoty bratrské, se oženil podruhé. Vzal si o deset let mladší dceru jednoho z představitelů Jednoty bratrské, Marii Dorotu Cyrillovou. Žena mu porodila tři dcery - Alžbětu, Dorotu Kristinu, Zuzanu - a syna Daniela. Ten měl údajně zahynout při námořní katastrofě v roce 1696. Toto manželství vydrželo krásných čtyřiadvacet let. V roce 1648 však Marie Dorota umřela a Jan Amos se tak podruhé stal vdovcem.

Vzhledem k tomu, že dvě z jeho dětí byly velmi malé, neměl Komenský na truchlení příliš mnoho času a oženil se potřetí. V sedmapadesáti letech si v Turoni vzal sedmadvacetiletou Janu Gajusovou, která pocházela z Týna nad Vltavou. „Nebyl tedy dlouho sám. S Janou Gajusovou se oženil teprve rok po smrti druhé manželky,“ informuje Private prague guide. Toto manželství ale zůstalo bezdětné. S Janou strávil Jan Amos zbytek svého života, zažila s ním i požár Lešna v roce 1656 a spolu odešli i do Holandska, kde „učitel národů“ 15. listopadu 1670 zemřel.

Antonín Dvořák
Věhlasný skladatel Antonín Dvořák byl tak chudý, že se na něj skládali přátelé

Pochován je v městečku Naarden. Potomci Jana Amose však dodnes žijí. Posledním z nich je Petr Kallik, který žije v USA. Rodina Kallikova také vlastní prsten Jana Amose Komenského. Jde o vzácný rodinný šperk zhotovený z platiny a diamantů. Jan Amos Komenský ho věnoval své druhorozené dceři Alžbětě při příležitosti jejího sňatku s Petrem Figulem Jablonským v roce 1649. Alžběta ho předala synovi Samueli Amosovi.

„Podle rodinného zvyku prsten od té doby dědil nejmladší syn, zatímco nejstarší získal majetek po otci. Nový majitel prstenu se vždy zavazuje, že ho nikdy neprodá ani v případě nejvyšší nouze.

Autor: Irena Frolová