Všechny tyto mimořádné události se podle mluvčí profesionálních hasičů Venduly Matějů naštěstí obešly bez hmotných škod. "Největší požár jsme likvidovali v sobotu u Střížova na Českobudějovicku, kde zasahovalo celkem pět jednotek. Dále jsme zasahovali u Sudoměře na Strakonicku, u Smrkovic na Písecku, v Českém Krumlově, ve Velkém Pěčíně na Jindřichohradecku, u Benešova nad Černou na Českokrumlovsku, u obce Skopytce na Táborsku, v Písku a v Mladošovicích na Českobudějovicku," upřesnila sobotní výčet.

Minulý týden zasahovali hasiči průměrně u deseti požárů denně, většinou šlo o požáry trav a porostů po pálení. O víkendu se ale tyto počty vždy zvyšují. "Březen a duben jsou měsíce, kdy hasiči vyjíždějí k požárům v přírodním prostředí častěji než kdykoli jindy během roku. Ze zkušeností víme, že za většinou požárů stojí lidská neopatrnost a nedbalost, nedovolené rozdělávání ohně a především pak pálení klestí a biologického odpadu. A to vše bez ohledu na povětrnostní podmínky – vítr a sucho," upozornila Vendula Matějů.

Oslava MDŽ v Číčenicích.
Oslavu MDŽ zkomplikoval požár
Shořelá roubenka v obci Vrbice na Prachaticku.
Sobotní požáry napáchaly škody za miliony, hořela roubenka i rodinný dům

Také připomněla, že vypalování porostů a suché trávy je zákonem zakázáno. Ať už se jedná o pálení nebo rozdělávání ohňů ve volné přírodě, hasiči dále varují: suchý hořící porost v kombinaci s větrem a případné nedodržení bezpečnostních zásad může způsobit velké škody jak na majetku, tak především na životech a zdraví!

"Pokud není nezbytně nutné, vyvarujte se v tomto suchém období jakéhokoli zakládání ohně v přírodě," uzavřela.