Ohlušující výbuch probudil ve čtvrtek pár minut po čtvrté hodině ráno malou šumavskou vesničku. Svědci z okolí dodávají, že rána byla slyšet i v deset kilometrů vzdálených Volarech. „Byla to taková pecka, že jsem si myslel, že spadlo letadlo,“ popsal ránu jeden z obyvatelů Lenory, který pozoroval hasiče při zásahu.

RÁNO V SOKOLOVNĚ
Spolu s výbuchem začaly z třípodlažního bytového domu v sousedství historické pece šlehat plameny. Devět lidí z hořícího objektu skončilo v nemocnici. „Dva z nich jsou těžce zranění s popáleninami a vrtulníky je transportovaly do vinohradské nemocnice. Jeden člověk se pohřešuje,“ zněla první informace od Jany Neškodné, mluvčí zasahujících hasičů. Škoda je podle ní odhadována na 10 až 15 milionů korun. „Devatenáct osob ze sousedních dvou domů bylo evakuováno,“ doplnila. Záchranná služba kvůli většímu počtu zraněných po příjezdu na místo vyhlásila stav mimořádné události.

Po zhruba hodině mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová upřesnila, že pohřešovaný muž byl nalezen ve svém bytě bez známek života.

Požár v Lidické třídě v Českých Budějovicích 24. 12. 2015
Při tragickém požáru domu zemřeli na Štědrý den tři lidé

Evakuovaní lidé našli na několik hodin útočiště v lenorské sokolovně. Během dopoledne našlo osmnáct lidí zázemí u příbuzných a známých. Paní Kubešové zajistil starosta Lenory Antonín Chrapan ubytování v penzionu. „Není jisté, kdy se budou lidé smět vrátit do svých bytů,“ zdůvodnil Antonín Chrapan.

ÚMYSL, NEBO NÁHODA?
Od té chvíle Lenorští začali spekulovat, proč k neštěstí došlo. Podle některých z nich prý dvaapadesátiletý muž, jenž s největší pravděpodobností za výbuchem a požárem stojí, něčím podobným vyhrožoval dlouho. Dokonce měl v noci na chodby domu rozmístit propanbutanové bomby a kanystry s benzinem. To ale kriminalisté potvrdit odmítají. „V součinnosti s hasiči případ vyšetřujeme,“ dodala Štěpánka Schwarzová.

Silnice na hraniční přechod je uzavřená a bude nejméně do pátečního dopoledne. "Veškerou dopravu odkláníme přes Vimperk," upřesnil na místě Martin Grožaj z prachatické Správy a údržby silnic.

PANELÁK STRHNOU
Na místo požáru byl povolán statik, který řekl, že dům je silně nestabilní a bude nutné ho zbourat. „Boky domu jsou rozvalené a o desítky centimetrů vychýlené, hrozí spadnutí. To řekl i statik. Výhoda ale je, že panelové domy jsou samostatně postavené,“ upřesnil velitel hasičského zásahu Karel Pojsl.

Ohniska požáru objevovali hasiči během celého dne pod plechovou střechou. Na místo přijely profesionálům z Prachatic na pomoc sbory z Lenory, Volar, Horní Vltavice. Hasiči povolali také těžkou techniku z Jihlavska. Dům začali už včera rozebírat. Pár dní to potrvá.

NEČEKANÉ PRÁZDNINY
Děti ze základní školy dostaly ve čtvrtek mimořádný den volna. Místní lékařka Edita Sedlecká doporučila podle informací ředitele základní a mateřské školy Zbyňka Jíchy dětem, aby nevycházely z bytů. Štiplavý kouř a pach spáleniny byl včera v Lenoře všudypřítomný. Kuchařky ze školní jídelny místo dětem vařily čaj a jídlo pro zasahující hasiče.

Jejich zásah zastavil i provoz na hlavním tahu silnice na hraniční přechod ve Strážném. „Celý den a zřejmě i v pátek dopoledne musíme dopravu odklánět na Vimperk,“ upřesnil Martin Grožaj z prachatické Správy a údržby silnic.

Ilustrační foto
Domem otřásl výbuch, škoda je půl milionu

Aktuálně sledujeme ON-LINE:

20.30 hod. Zvedla se obrovská vlna solidarity. Lidé z obcí na Prachaticku chtějí pomoc lidem postiženým požárem v Lenoře.

Obec Chroboly vyhlásila sbírku, kam můžete věnovat věci, jako například oblečení,nádobí, ručníky … prostě cokoliv, co se lidem po takovéto tragédii hodí … my už máme vše potřebné/nepotřebné připraveno k odvozu těm, kteří to v tuto chvíli potřebují…budu vypravovat v neděli velké auto s věcmi… kdo můžete přispět, přivezte prosím během soboty věci do Elite Lhenice, odvezu je hromadně v neděli do Chrobol, když se toho sejde víc, tak přímo do Lenory… Děkujeme za podporu jménem Elite Lhenice! M&J

18.14 hod. Jihočeští kriminalisté v souvislostí s výbuchem v Lenoře zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli pro podezření z trestného činu obecné ohrožení (§ 272/2d Trestního zákona). Sdělila to policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová s tím, že na místě zůstávají policejní hlídky z obvodního oddělení Volary a Horní Vltavice. Doplnila, že silnice bude minimálně do páteční 11. hodiny uzavřena.

17.15 hod. Objekt, který zničil čtvrteční ranní výbuch, se bude s největší pravděpodobností v pátek bourat.

Hasiči budou celou noc na místě tragické události požářiště monitorovat.

Situaci jsme pro vás celý den sledovali ON-LINE a i nadále vám budeme přinášet aktuální informace.

16.30 hod. Hasiči dohašují další ložiska požáru. Na místě už byli i s termokamerou. V současné době je z části objektu sundaná střecha. Při tom jim pomáhala těžká technika. 

14:22 hod. Ve čtvrtek 3. října, se mimořádně sejdou radní Jihočeského kraje, aby mohla být vyhlášena veřejná sbírka pro Lenorské. Zároveň bude založen i účet konta pro sbírku, jeho číslo Jihočeský kraj zveřejní ve chvíli, kdy bude k dispozici.

13:30 hod. Obyvatelé Lenory jsou z neštěstí, které všechny ráno probudilo, naprosto zdrcení. Na místě se spekuluje, že požár byl jedním z místních lidí, který v domě bydlel, založen úmyslně. Policisté něco podobného zatím odmítají potvrdit. "Vše je ve stádiu vyšetřování," odvětili kriminalisté. Nejsou zatím schopni určit, zda příčinou je požár a následný výbuch, nebo to bylo obráceně.

Hasiči začali s rozebíráním střechy objektu, který statik označil za nestabilní. Zřejmě bude nutné dům zbourat. Oheň se hasičům stále nepodařilo zcela zlikvidovat. Několik ohnisek je pod plechy, ve chvíli, část nadzdvihnou, opět se objevují plameny.

11:36 hod. Poslední z evakuovaných osob, Danuše Kubešová, už opustila lenorskou sokolovnu a byla odvedena do náhradního ubytování.

Na místo přijeli rovněž jihočeští kriminalisté, kteří budou spolu s odborníky hasičského záchranného sboru zjišťovat přesné příčiny a okolnosti vzniku požáru. Pracují s několika verzemi, není vyloučena nešťastná událost ani cizí zavinění. Komunikace bude neprůjezdná ještě několik hodin.

11:29 hod. Na místo už dorazila první technika záchranného útvaru HZS ze Zbirohu, která začne s rozebíráním poškozeného obytného domu. Další technika je na cestě.

11.00 hod. Do Lenory přijela také hejtmanka Ivana Stráská a řekla: „Perfektní práci odvedli hned na začátku Hasičský záchranný sbor a Zdravotnická záchranná služba. Patří jím velký dík. - Přijeli jsme především s tím, jak pomoct lidem. Přijede sem člověk z Úřadu práce a okamžitou finanční pomoc budeme poskytovat přímo tady. Ti lidé nebudou muset nikam jezdit. Řešíme konto pro sbírku, řešíme pomoc neziskových organizací a řešíme pomoc dlouhodobou i pro lidi, kteří se pak budou vracet z nemocnice. Proto je tu Jihočeský kraj, protože tak malá obec potřebuje s tak mimořádnou situací pomoct.“

Na místo přijeli rovněž jihočeští kriminalisté, kteří budou spolu s odborníky hasičského záchranného sboru zjišťovat přesné příčiny a okolnosti vzniku požáru.
Byla vyhlášena sbírka pro Lenorské

10:57 hod. Na místo právě dorazil i Tomáš Adámek - hasičský psycholog, který nabízí pomoc evakuovaným osobám. 

9.20 hod. Hasiči po deváté hodině začali dům a střechu rozebírat a hledají lokální ohniska požáru, která budou ještě dohašovat. Některá ohniska při tom znovu vzplála a dům se tak bude dohašovat možná i celý den. Do Lenory také míří těžká speciální technika na rozebírání podobně poškozených domů. Hasiči ji převážejí z Hlučína u Jihlavy a její převoz potrvá minimálně pět hodin.

Tlaková vlna po výbuchu plynu v kotli vyrazila okna kotelny na Plešivci.
Tlaková vlna po výbuchu kotle vysklila plešiveckou kotelnu