V pondělí sundavali roje včel na Táborsku a Jindřichohradecku. V Hostkovicích na Dačicku visel roj u dětského hřiště ve výšce přibližně čtyř metrů nad zemí, hasiči proto zásah vedli z automobilové plošiny.

Profesionální hasiči také vyjeli k likvidaci obtížného hmyzu do Soběslavské ulice v Táboře. Za použití speciálního obleku a ochranných pomůcek bylo provedeno sejmutí roje včel z větve stromu v blízkosti vchodu do činžovního domu," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Hnízdo nebezpečného hmyzu odstraňovali hasiči také v úterý v Křižíkově ulici v Táboře.

Také českokrumlovská jednotka odstranila hnízdo nebezpečného hmyzu, a to na pozemku mateřské školky v Hořicích na Šumavě.

U Jindřichova Hradce ve směru na Políkno se stala vážná dopravní nehoda. Při střetu dvou aut se jeden řidič těžce zranil.
Černé pondělí na jihočeských silnicích: jeden mrtvý, dva těžce zranění

Ne ve všech případech ale podle Venduly Matějů hasiči k likvidaci nebezpečného hmyzu vyjíždějí. "Podstatou výjezdu hasičů je likvidace rojů pouze tehdy, když hrozí bezprostřední nebezpečí ohrožení osob. Hasiči vyjíždí likvidovat roje na veřejná prostranství, když hrozí pobodání dítěte, seniora nebo alergika, v případech, kdy se roj usadil na veřejné budově, dětském hřišti, mateřské školce a podobně. Operační důstojník vždy musí vyhodnotit nebezpečnost situace a posoudit, zda opravdu hrozí akutní nebezpečí. Podle toho buď jednotku hasičů k místu události vyšle nebo ne," vysvětluje Vendula Matějů.

Obyvatelé se v případě usazeného roje včel mohou obrátit na nejbližšího včelaře, který zajistí bezpečné odstranění roje. U vosích nebo sršních hnízd je možné vyhledat pomoc u specializované firmy zabývající se dezinsekcí.