Vůně pečeného chleba, houstiček, dalamánků či banketek nebo česnekových placek. Ta láká nejednoho návštěvníka tradičního lenorského pečení chleba. Ničím nešizené dobroty nejen v Lenoře, ale například také ve Velešíně, pro návštěvníky již několikrát upekl a ještě upeče mistr pekařský Augustin Sobotovič z Lenory.

Protože chceme společně s Velkopopovickým Kozlem a čtenáři Deníku najít nejšikovnějšího fachmana prachatického regionu, kterého pak Kozel odmění za poctivou práci a jeho řemeslný kumšt, za svůj um byl čtenářem nominován právě Augustin Sobotovič.

Tip na Augustina Sobotoviče zaslal Jan Osvald, který oceňuje především poctivé a dobré pečivo ze staré školy. A není se čemu divit, sám Augustin Sobotovič je od roku 1956 vyučen v oboru, a tak peče podle původních receptur staré školy. Nominace byla pro něj překvapením.
Nejlepší odměnou po práci je pro pekařského mistra to, když vidí, že od pece odcházejí spokojení lidé.

Augustina Sobotoviče jsme se zeptali, co je tajemstvím jeho úspěchu. Prozraďte nám, co podle vás děláte lépe než ostatní a kvůli čemu se Vaši zákazníci stále vracejí?
,,Takovým tajemstvím úspěchu bude bezesporu to, že děláme poctivé řemeslo. Držíme se jednoduchých receptů. Pokud bychom si zvolili nějaké náročné receptury, z hlediska množství lidí, bychom to nestíhali. A my chceme hlavně, aby si návštěvníci pochutnali a nemuseli dlouho čekat. Jejich spokojenost je pro nás nejdůležitější.“

Na co se nejvíce těšíte po dni plném práce?
,,Těším se na takovou tu základní lidskou potřebu. Po náročném dni se vykoupu a chvíli zarelaxuji. Mám rád také chvilky strávené s přáteli. Často se k nám vracejí i lidé, které k nám přilákalo tradiční lenorské pečení chleba. Když přijdou k lenorské peci a říkají nám, co všechno je na tom okouzlilo, je to doopravdy úžasná pohoda.“