Moto – ,,Chléb je práce, práce je chléb a chléb je život.“

Důkazem toho, že poctivé řemeslo u nás nevymřelo, a že stále ve svém okolí můžete narazit na kvalitní řemeslníky se zlatýma ručičkama, je výsledek hlasování o nejlepšího fachmana Prachaticka. Toho se Velkopopovický Kozel společně s Deníkem rozhodl najít a odměnit za jeho poctivou práci a řemeslný kumšt. Nakonec se nám podařilo i díky vašim tipům v Prachatickém regionu najít takovýchto fachmanů celou řadu.

Na Augustina Sobotoviče nám tip zaslal Jan Osvald, kterého stejně jako nás zaujalo jeho nadšení a poctivost, s kterou každý den přistupuje ke své práci a zákazníkům. Dobroty od mistra pekařského se totiž pečou podle původních receptur staré školy. V oboru se Augustin Sobotovič vyučil v roce 1956 a pokud dnes návštěvníky například lenorských slavností něco naláká, je to hlavně vůně pečeného chleba, houstiček, dalamánků či banketek nebo česnekových placek.

Augustina Sobotoviče jsme se zeptali, jak s odměnou od Velkopopovického Kozla naloží. „Protože jde o odměnu tekutou, samozřejmě pivo vypijeme. Určitě si kromě jiného připijeme i na zdraví.“

Co říkáte na to, že jste byl zvolen nejlepším fachmanem regionu?

Už jen navržení bylo pro mě velikým překvapením a překvapený jsem byl, i když jsem se dozvěděl, že jsem vyhrál. Myslím si, že je tady spousta jiných šikovných řemeslníků. Proto bych chtěl všem poděkovat za přízeň a za to, že mi dali svůj hlas. Je to moc hezký pocit. Zároveň je to ale i veliký závazek pro moji další práci. Musím se o to víc snažit, abych návštěvníky nezklamal a oni stále odcházeli od pece spokojení. A nejen já, i moji pomocníci, pro které je to stejně velké ocenění jako pro mě.