Čtvrtého srpna bude centrum města Prachatice patřit triatlonu, od jedenácti hodin zvláště dětem. Pro ty pořadatelé připravili závody v duatlonu. Ten je trojkombinací, kdy první disciplínou je běh, druhou kolo a třetí znovu běh. Charakteristickým znakem závodů XTERRA je to, že se závodí v terénu, pro děti jsou však připraveny rozumné, bezpečné tratě v centru města po kostkách a asfaltu, není se čeho bát, tratě budou střežit tři desítky pořadatelů. Délky tratí také budou přizpůsobeny věku dětí.

Celkem budou na pořadu čtyři závody, ve kterých bude vyhlášeno osm kategorií. Přihlásit se mohou děti od předškolního věku až po patnáctileté. Nejmenší absolvují 100 m běhu poté 200 m na kole či odrážedle a na závěr znovu 100 m běhu, naopak na nejstarší žáky bude čekat 800 m běhu, 2 km cyklistiky a znovu „půlka" běhu. Zpestřením pro děti bude možnost zazávodit si v centru města na zcela uzavřených tratích pro auta a za vydatné divácké podpory.
Startovné je pro všechny zdarma, navíc ti, kteří nevlastní kolo, si jej mohou zdarma i s helmou zapůjčit v centru závodu, a to díky Nadačnímu fondu Albert. Prezentace závodníků proběhne na Velkém náměstí od 8.00 do 10.45 hodin. Samotné závody začnou v 11.00, vyhlášení výsledků proběhne ihned po dojetí všech závodů, tedy okolo poledne. Na všechny účastníky čeká v cíli sladká odměna, na ty nejlepší navíc diplomy, medaile a věcné ceny, při slosování startovních čísel navíc jeden šťastlivec vyhraje nové kolo „na míru" od firmy Author. Po celý den si děti budou moci užívat skákací hrady, soutěže, ale také pohledy na své možné vzory – tedy nejlepší světové triatlonisty. Maminky jistě ocení přebalovací stoly, neomezený přístup k pitné vodě nebo hlídací zónu pro kola.