„Na úvod musím říci, že ohlasy závodníků byly skvělé, takže ta úmorná dřina za to opravdu stála. Na internetu jsem sledoval reakce účastníků a vesměs se všechny shodovaly na tom, že prachatická Xterra v porovnání s ostatními závody obstála," pochvaloval si Michal Piloušek, kterého může navíc těšit, že Světový pohár v triatlonu se obešel bez větších organizačních problémů. „Trošku jsem se před závodem bál uzavírek, do kterých mohly v tom nejhorším případě vjet nějaká auta. Nakonec se ale nic takového nestalo, takže s organizací naprostá spokojenost," uvedl  Piloušek.

Jediný zádrhel, který ale pořadatelé nemohli ovlivnit, bylo krupobití těsně na konci triatlonu. Neskutečná průtrž mračen zasáhla naprosto celou trať. „Naštěstí bouřka nezpůsobila žádné zdravotní újmy, takže musíme řešit jen materiální poškození. Za těchto extrémních podmínek běželo svou závěrečnou část triatlonu asi patnáct závodníků a k mému údivu všichni závod dokončili, za což jim patří velký obdiv," řekl k nepříjemnému momentu v závodě Michal Piloušek.

Prachatická Xterra měla své hlavní stanoviště přímo v centu města, kde bylo postaveno hlavní depo triatlonu. Diváci tak mohli z bezprostřední blízkosti sledovat největší hvězdy současného terénního triatlonu. „S diváckou účastí jsme byli také spokojeni. Pro závodníky bylo jistě příjemné, když po hodině a půl velké dřiny přijeli na náměstí, kde je vítalo mnoho fanoušků. Myslím, že právě tím byla naše Xterra výjimečná, jelikož se neodehrávala pouze v lese a na těžko dostupných místech. Závodníci se dostali přímo do historické části města a pro většinu z nich to byl velký zážitek," popsal specifikum prachatického triatlonu jeho hlavní organizátor.

Samotný hlavní závod mužů suverénně ovládl Francouz Nicholas Lebrun, který potvrdil roli největšího favorita. Druhý skončil jeho krajan Asa Shaw. Bronzové umístění vybojoval Němec Alexander Haas. „Lebruna jsem viděl poprvé v roce 2002 na Hluboké a tušil jsem, že Xterra v Prachaticích mu bude sedět. Tento Francouz měl sice horší plavání, ale vedoucí skupinu na kole ihned sjel. Poté nasadil neskutečné tempo a své pronásledovatele doslova utahal. Projevil se jako veliký taktik, jelikož svým soupeřům nedal ani vteřinu na oddych. V závěrečném běhu už nebylo co řešit. Jeho výběh na Černou horu byl fenomenální. Zaslouženě bral první místo," popsal hlavní okamžiky závodu Michal Piloušek.

V silné konkurenci se neztratil ani nejlepší český triatlonista Jan Kubíček, který nakonec bral sedmé místo. „Honza zajel skvělý závod, ale já osobně bych vyzvedl i další české triatlonisty, jelikož hned za Kubíčkem skončil na osmém místě Novák. Devátý pak doběhl další Čech Klíma. Pro Kubíčka to je určitě signál k tomu, že i u nás mu vyrostla silná generace závodníků, kteří ho mohou porazit," upozornil na další jména M. Piloušek.

V ženském elitním závodě se čeští fandové mohli radovat, jelikož první se na prachatickém náměstí objevila stejně jako před rokem Helena Erbenová, která opět prokázala, že je ve vrcholné formě. „Nechci nikterak snižovat vítězství české závodnice, ale ona sama mi po závodu řekla, že měla veliké štěstí, jelikož její největší rivalka z Nizozemska Maud Golsteyn měla při jízdě nehodu, která jí vážně poškodila kolo. Přesně v tu dobu jí Erbenová předjela a od té doby před sebe už nikoho nepustila," řekl dále Piloušek, jenž si ale nemyslí, že by Nizozemka měla vítězství v kapse. „Helena je daleko lepší běžkyně, takže by zřejmě vyhrála i tak, ale závod je o chybách, které Erbenová na rozdíl od své největší rivalky neudělala," glosoval Michal Piloušek.

Prachatice mají za sebou možná jednu z největších sportovních událostí ve své historii. Světový pohár v triatlonu by ale nemusel být poslední, který se ve městě konal. „Americké asociace, která vlastní značku Xterra, měla ihned po skončení závodu eminentní zájem, aby se Světový pohár u nás jel i příští rok. Pro mě to je velké zadostiučinění, jelikož v těchto pozitivních zprávách se vám to všechno vrací zpátky. Sám Lebrun mi včera říkal, že pokud tady dnes bylo dvě stě padesát závodníků, tak za rok by jich přijelo čtyři sta," sdělil Piloušek, který si ale ještě není stoprocentně jistý, zda se Světový pohár opět podaří uspořádat. „Nevím, jestli seženeme finance, jelikož se jedná o neskutečně nákladnou akci. Snad se nám to ale podaří. Podle mého názoru to je dost pravděpodobné," dodal optimisticky Michal Piloušek.

Za zmínku také stojí, že letošní Xterru svým jménem zaštítila skvělá závodnice v horských kolech Kateřina Nash, která celý závod symbolicky odstartovala. „Kačka se v době Xterry připravovala na  londýnskou olympiádu v okolí Záblatí, takže jsme naše zájmy skloubili dohromady. Jsem rád, že tak velká sportovkyně se do naší Xterry alespoň na malý okamžik zapojila," dodal na závěr Michal Piloušek.