Start přímo na hladině Křišťanovického rybníka, potom 36 kilometrů na horském kole v okolí Prachatic a na závěr tvrdý  běh na 10 kilometrů. Přitom stále budou závodníci projíždět Velkým náměstím, kde bude hlavní centrum celého podniku. A kdo bude patřit k aspirantům na vítězství v prestižním závodě, který vypsal finanční prémie ve výši 15 000 USD?

„Stejně jako loni dorazí do Prachatic špička světového triatlonu, myslím si, že konkurence bude ještě větší než loni," říká ředitel závodu Michal Piloušek. A opravdu při pohledu do startovní listiny nacházíme skutečné triatlonové hvězdy.

Mezi ženami bude chtít potvrdit neskutečnou formu Helena Erbenová, Češka, která ovládla pět posledních velkých světových závodů. Nebude to mít ale vůbec lehké, dorazí například skvělá Francouzka Marion Lorblanchet, která v minulosti již dvakrát českou Xterru vyhrála. Nebude chybět ani loni druhá Carina Wasle a třetí Maud Goldsteyn. Účast přislíbila i jedna z legend Xterry Švýcarka Renata Bucher.

Loňský vítěz Nicolas Lebrun (FRA) si brousí na závod zuby: „Prachatice jsou nádherné městečko! Trať je těžká, hodně kopců a technických pasáží, přesně to mi vyhovuje!" Na startu nebudou chybět ani loni druhý Asa Shaw nebo další Lebrunův krajan Cedric Lassonde. Nesmíme zapomenout ani na silného Němce Felixe Schumanna nebo Australana Bena Allena, ten se letos blýskl již třemi vítězstvími ve světovém poháru: „Zatím byla moje sezona fantastická. Užíval jsem si závodění a už se těším, že si vylepším svůj loňský výsledek z Čech, kdy jsem byl pátý." Poprvé do Čech dorazí Španěl Hector Guerrera, který byl letos dvakrát těsně druhý a jednou třetí a rád by konečně zkompletoval sbírku a získal zlatou medaili. Do boje o první příčky bude chtít samozřejmě vstoupit také Čech Jan Kubíček, který se v minulosti již několikrát podíval na světové stupně vítězů. Ten radí triatlonovým novicům: „Na startu nepodlehněte davovému šílenství, je to dlouhý závod, kde můžete ukázat svou fyzickou připravenost. Nepodceňte výživu a přizpůsobte ji okolním podmínkám."

A právě triatlonoví amatéři budou tvořit většinu startovního pole. Již nyní je k hlavnímu závodu přihlášeno na 200 triatletů a pořadatelé ještě počítají s nárůstem. Tradičně závodní pole tvoří reprezentace mnoha zemí, letos k těm nejexotičtějším patří například Jihoafrická republika, Nový Zéland nebo Austrálie. Závod je otevřen opravdu všem od dětí po důchodce, ale také místním borcům.

„Prachatičáci se pomalu začínají Xterry chytat, není týden, kdy bych s některým z místních nejel projet trasu závodu, myslím si, že Xterra tady našla svoje místo. Možná se budete divit, až na trati závodu uvidíte kamaráda nebo souseda," říká Piloušek. Pokud ještě váháte s účastí, klidně se můžete rozmýšlet až do poslední chvíle, prezentace je možná i v den závodu přímo na Velkém náměstí, kde bude jeho centrum. Nezapomeňte vzít s sebou děti, pro ty bude připraven od 9.00 závod v duatlonu a to zcela zdarma!!! Pro bližší informace navštivte web www.xterra.cz!

Michal Piloušek ml.