Letošní výsledky vimperského oddílu, který je známý především jako fabrika na úspěšné kadety a juniory,  jsou velice zajímavé právě i v kategorii staršího žactva, kde se již pravidelně jezdí mistrovské soutěže. Členové týmu narození v letech 1999 až 2002 mohou v této sezoně startovat na mistrovských tratích horských kol a ti starší i v závodech v silniční cyklistice.

V této věkové kategorii se ještě nejedná o specialisty cyklisty, ale spíše o sportující mládež, která v zimě závodí v lyžařských běžeckých stopách a v létě na horských a silničních kolech a celoročně i v přespolních bězích. Prostě všeobecná sportovní průprava do života…

O to víc si ceníme úspěchů, které letos malá skupina žáků dosáhla.

Po několika zajímavých výsledcích v průběhu jara (účast na Letní olympiádě dětí a mládeže v Uherském Hradišti), přišly největší úspěchy ve druhé polovině července, kdy se konalo nejprve Mistrovství ČR horských kol v Bedřichově v Jizerských horách a poté i na domácí půdě v Českých Budějovicích na Mistrovství ČR v silniční cyklistice mládeže.

Na mistrovství republiky horských kol se jely dvě disciplíny, a to závod ve sprintu – nově zvaný Eliminator a závod v klasickém cross country. Sprint v kategorii žákyň ovládla Tereza Sásková, která po druhém času v kvalifikaci všechny další vyřazovací jízdy vyhrála a po právu si oblékla dres Mistryně ČR pro rok 2013, skvěle zabojovala i Tereza Řezníková, která postoupila až do finálové jízdy, kde skončila 4., v kategorii chlapců nejlepšího výsledku dosáhl Samuel Jirouš – 6. místo,  17. byl V. Doležal, 19. O. Marek, 26. J. Vondráček, 34. J. Sáska a 42. po pádu F. Honsa. Zajímavostí závodu dívek bylo, že mezi nejlepších 8 z celé republiky se dostalo 5 Jihočešek! Mimo dvou vimperských závodnic ještě Saša Sandanyová (celkově 3.) a K. Hauptová z Lyko klubu Prachatice a C. Součková z Tábora!

Hlavní závod v cross country přinesl opět největší úspěch do kategorie žákyň, kde se Tereze Sáskové podařil double a po  skvělém výkonu na technicky náročné trati opět vyhrála, úspěch týmu korunovala 3. místem Tereza Řezníková. V kategorii žáků skvěle úřadoval Samuel Jirouš a nestačil jen na Richarda Holce z Favoritu Brno (jinak mistra světa v bikrosu) a obsadil stříbrnou pozici, další Vimperští – 12. Honsa, 15. Marek, 24. Vondráček, 31. Sáska.

Mistrovství ČR horských kol vimperský tým jasně dominoval, když ze 66 rozdílených medailí jich přivezl 10, čímž se stal i nejúspěšnějším týmem celého MČR včetně dospělých kategorií.

Na přelomu července a srpna potom užší výběr týmu žáků absolvoval některé závody silničního MČR, a to v Českých Budějovicích.

A Vimperští opět řádili. Časovku jednotlivců v kategorii žákyň suverénně vyhrála Tereza Řezníková a v kategorii chlapců byl Samuel Jirouš na 3. místě! V časovce dvojic opět zlatá medaile v žákyních pro duo Sásková – Řezníková, Sam Jirouš dojel s parťákem Danem Bittnerem na 5. místě. Bonbónek nakonec – závod jednotlivců – jediným účastníkem byla T. Řezníková, která až ve spurtu na pásce prohrála s vítěznou Markétou Hájkovou z Lanškrouna. Celkově tedy vimperští žáci letos přivezli 4 mistrovské dresy a 7 medailí!

Připomeňme jen, že celý vimperský tým se připravuje ABSOLUTNĚ mimo systém podpory Českého svazu cyklistiky! Ve Vimperku není ani přes tyto obrovské úspěchy zřízeno Sportovní centrum mládeže, tak jako je tomu v jiných „cyklistických centrech", která se ale zdaleka nemohou pochlubit takovými výsledky!

Bonbónek na závěr – na ME v Grazu jede z ČR celkem 5 týmů, ale všechny jako klubové týmy a ani jeden jako národní reprezentační tým!! Na rozdíl od všech dalších účastníků (Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko, Polsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Velká Británie, Dánsko…) .

I přes tyto „překážky" doufejme, že ve Vimperku bude cyklistika nadále jeden z nejúspěšnějších sportů, a že tyto první úspěchy budou pro mladé cyklisty motivací do budoucna. Dobrou zprávou z Vimperka tedy je, že máme početnou základnu dětí, které chtějí sportovat, a samozřejmě super rodiče, kteří je v tom podporují…

Luděk Sáska