Jihočech totiž na startu finálových jízd chyběl. Problémem byla bolavá záda. „Nikdy jsem s nimi potíže neměl,“ jen bezmocně pokrčí rameny. „Začalo mě to zlobit v týdnu. Byl jsem na masážích, navštívil jsem fyzioterapeuta a doufal jsem, že se to do závodu podaří dát dohromady.“

Jenže zůstalo jen u přání. Jezdec týmu HT Group Racing nastoupil pouze do ranního seznamovacího tréninku. „Objel jsem dvě kola pomalu, pak jsem si dal jedno svižné, a když jsem zkusil jedno úplně naostro, tak mi v zádech louplo a na minutu mě to úplně znehybnilo. Nebyl jsem schopen zvednout nohu na stupačku,“ popisuje své trable.

Start v závodě mu nedoporučil ani přítomný lékař. „Konzultoval jsem to s ním a on mi start výrazně nedoporučil. Především s ohledem na můj zdravotní stav v budoucnu. Proto jsem se také rozhodl nenastoupit a problém se zády pořádně vyřešit,“ zdůrazní.

Hodně těsno bylo v první zatáčce v Pacově po startu hlavní třídy MX1. Nejrychleji v ní byl suverénní vítěz Španěl José Butron (č. 17), na něj se tlačil Tomáš Pala (11) a také Jihočech Martin Michek (232), kterému se ale závod vůbec nepovedl.
Motokros v Pacově ovládli cizinci Butron a Jošt, Jihočechům se nevedlo

Druhý závod domácího šampionátu se jede už v neděli na jihu Čech v Jiníně u Strakonic. Nad Kovářovou účastí se pochopitelně vznáší velký otazník. „Jsem objednaný na magnetickou rezonanci a podle ní se uvidí, co bude dál,“ nechce předbíhat. „Po vyšetření bude moudřejší,“ dodá.

První lékařská diagnóza hovořila o vyhřezlé ploténce, což je značná nepříjemnost. „Doktor mě prohmatal. Řekl, že momentálně vyjetá není, ale dalším namáháním a pokoušením by se to mohlo výrazně zhoršit. Pokud by mi brnkla o nějaký nerv, tak bych pak mohl tahat nohu třeba také půl roku,“ dobře si uvědomuje.

Loni v Kaplici vyrazil nejlépe do mistrovského závodu třídy MX1 Rakušan Pascal (č. 760) před Martinem Krčem (377) a Jihočechem Rudolfem Plchem (100). V neděli se jede v Pacově.
Ostrý start motokrosového šampionátu hostí Pacov, Jihočeši myslí vysoko

Pro pilotovu psychiku je to samozřejmě náročné, protože na první mistrovský závod se chystal půl roku a pak ho strávil vleže ve svém automobilu. „Loňskou sezonu jsem dokončil se zlomeným palcem, který se dlouho léčil. Na motorce jsem začal trénovat někdy po Novém roce. Připravoval jsem se poctivě, hodně jsem toho naběhal a při posilování jsem kvůli zavřeným tělocvičnám musel improvizovat. Hodně tréninků jsem absolvoval s týmem JD Gunnex, což jsem jezdci, kteří startují v mistrovství světa. Nachystaný jsem byl dobře a teď přijde takováhle rána,“ lituje.

Kovář se pomalu smiřuje s tím, že letos o mistrovský titul bojovat nebude. „V tomhle stavu bych s těmi nejlepšími stejně bojovat nemohl a ještě bych si záda mohl zhoršit,“ nechce zbytečně pokoušet osud.