V Telči se konal závod Českého poháru, kde měli o body bojovat především v barvách ŠuTri Prachatice Václav Lebeda a Barbora Hlaváčová. „Z české špičky tentokrát v Telči prakticky nikdo nebyl. Vyhrál Kubínek a druhý byl Lukáš Kočař. Co se týká našich závodníků, tak Vašek i Bára jsou sami zklamaní ze svého výkonu, moc jim to nesedlo. Běželo se převážně po kostkách, což asi není to nejlepší. Ale to nechci kritizovat, zkrátka ani jeden neodvedl to, na co má," komentoval závody trenér ŠuTri Prachatice Miroslav Lorenc.

Václav Lebeda byl nakonec mezi juniory na šestém místě. „Plavání měl Vašek celkem dobré, ale na kole se tentokrát hodně trápil. Sám neví, kde byla příčina. Na závěrečném běhu mohl zabojovat více. Měl šestý nejrychlejší běh a celkově byl také šestý. Běžecky ale určitě má na víc. Juniory vyhrál Franta Linduška, který byl v Prachaticích na soustředění a trénovali s Vaškem. Osobně jsem přesvědčen, že na něho Vašek má a že ho ještě letos porazí, ale chce to ještě něco navíc," komentoval výkon Václava Lebedy Miroslav Lorenc a pokračoval: „Bára Hlaváčová byla mezi ženami pátá. Není to špatné, ale doufám, že se ještě zvedne. Tady vyhrála podle očekávání Vodičková."

Vašek Lebeda a Bára Hlaváčová se jako reprezentanti České republiky nyní soustředí na republikový šampionát, který bude v srpnu na Lipně. „Všechno směřujeme k mistráku. Máme na to prakticky měsíc. Vašek je odhodlaný do toho dát všechno. Takový ten top výsledek mu ještě schází. Letos maká, trénuje, ale když nepřichází na vyšší úrovni nějaký pořádný výsledek, tak se trochu motivace ztrácí. I proto bych byl rád, kdyby to Vašek zlomil a právě na tom mistráku své největší soupeře porazil. Teď budou na programu jako testovací závody dva Jihočeské poháry a uvidíme, jak to půjde dál," hledí k vrcholu sezony trenér Lorenc.

O víkendu byly navíc na pořadu i dva závody Jihočeského poháru, takže se mohli závodníci doslova vyřádit. „V sobotu se závodilo v Blatné. Měli jsme zde sice také několik závodníků, ale abych pravdu řekl, jde to tak trochu mimo našeho hlavního programu. Filip Toul byl celkově čtvrtý," uvedl k sobotnímu závodu Miroslav Lorenc a pokračoval: „My se soustředili na nedělní závod ve Zvůli u Kunžaku. Tady se v nádherném prostředí konal terénní triatlon. Sešlo se na šedesát závodníků a součástí závodu byl i Junior cup pro ty nejmenší."

Právě ve Zvůli se docela dařilo závodníkům ŠuTri Prachatice, ale i těm dalším, kteří vyrazili na závody z Prachatic na vlastní pěst. „Výborně v závodě zabojoval Honza Hron, který paradoxně prohrál s bikerem Matějem Nepustilem z Prachatic, který si na závod odskočil z horských kol. Kolo bylo hodně krátké, ale Matěj to na něm všechno utrhl. Plavání mělo 400 metrů, to právě Matějovi vyhovovalo a až tolik zase neztratil. Kolo mělo jen dvanáct kilometrů. Přestože byl po plavání asi čtrnáctý, dokázal na kole všechny před sebou předjet a do depa přijel jako první. Hned za ním byl Honza Hron a spolu si to rozdali v běhu. Rozhodlo mládí a Matěj ve spurtu Honzu porazil. Oba podali vynikající výkon," komentoval hlavní závod prachatický trenér a pokračoval: „Na stupních vítězů byla ve své kategorii Boženka Hronová, když se z vítězství radovala opět Šárka Grabmüllerová. Velice dobře šel Honza Pasák. Závodí na vlastní pěst a každým závodem se posouvá nahoru. Z Prachatic tam byl i Zdeněk Konárek. Oba jsou to především fotbalisté, ale triatlon jim jde výborně. Zatím však nejsou členy našeho oddílu, ale Zdeněk si již o tričko říkal, tak možná příští sezonu."

Velice pěkný závod byl v Junior cupu, jen škoda, že měli Prachatičtí malé zastoupení. „Mezi těmi nejmenšími nás reprezentoval Jirka Srch. Byl to jeho první triatlon na bikách a skončil na velmi pěkném čtvrtém místě ve své kategorii. Jirka se do toho také dostává, v plavání již celkem stačí i těm nejlepším. Je to otázka roku, kdy s nimi bude vylézat z vody nastejně a pak se uvidí. Pro mě to je určitě pěkné překvapení, že pomalu začínáme konkurenci stačit. Základnu, kterou má například Jindřichův Hradec, který postaví třeba třicet dětí od benjamínků po starší žáky, nebo E.On či TriSK České Budějovice, my tady v Prachaticích nikdy mít nebudeme, přesto se tvoří dobrá sestava a trenéra potěší, když se s takovou konkurencí můžeme směle poměřovat," hovořil o mládežnických závodech ve Zvůli u Kunžaku Miroslav Lorenc.