Českobudějovický závod bude poprvé v historii vysílat přímým přenosem Česká televize. „Sportovní kanál České televize letos premiérově vysílá všech sedm závodů RunCzech běžecké ligy. Dosud to byly pouze tři pražské závody. Znamená to pro nás velký krok kupředu, nyní můžeme divákům představit celou Českou republiku jako zemi běhu zaslíbenou," pochvaluje si novinku koordinátor závodu Tomáš Mirovský.

Fanoušci se mohou těšit na hvězdu první velikosti, kterou bezpochyby bude keňský vytrvalec světového formátu Wilson Kipsang.

Keňský favorit má na svém kontě skvělé úspěchy a v jihočeské metropoli bude útočit na vítězství. „V Budějovicích jsem poprvé, ale věřím, že se mi povede zaběhnout dobrý čas. Je to pro mě tak trochu test, jak jsem se zotavil po náročném maratonu v Tokiu. Ale sám se cítím dobře. Už jsem dříve pod hodinu běžel a pokud bude v sobotu dobré počasí a budeme s ostatními běžci spolupracovat, rád bych to zopakoval," podotkl Kipsang.

Běžci opět zaplní ulice Českých Budějovic.
Hvězda světového formátu Wilson Kipsang dorazí na českobudějovický půlmaraton


Na dotaz Deníku, co by považoval za dobré počasí, keňský běžec odpověděl, že nejlepších časů dosahuje, když se teplota pohybuje mezi patnácti až dvaceti stupni Celsia.

Mezi ženami se očekává souboj dvou keňských běžkyň Rebecy Chesirové a Lucy Kabuuové. „Po dvou těžkých letech, kdy jsem se snažila zotavit ze zdravotních komplikací, jsem zpátky a na závod se opravdu těším. Sice tu je na mě trochu chladno, ale pokud vše půjde podle plánu, myslím že mám velkou šanci bojovat o nejvyšší příčky a běžet ve svém vlastním tempu," těší se na sobotní závod Lucy Kabuuová.

Mezi českými běžci bude pomýšlet hodně vysoko českobudějovický rodák Jan Kreisinger. „Osobní rekord jsem si zaběhl v Berlíně před sedmi lety. Tehdy bylo devět stupňů a pršelo, což je pro mě ideální. Takové počasí sice asi tentokrát nebude, ale i tak jdu do každého závodu naplno. Baví mě závodit a vždycky chci vyhrát. Sice mi to už tak neběhá, ale přesto na trati nechám všechno," slibuje Kreisinger.

Mattoni 1/2Maraton 2016 v Českých Budějovicích.
Nejlepším českým běžcem v Mattoni půlmaratonu byl Jiří Homoláč


Startérem závodu bude jako už tradičně českobudějovický primátor Jiří Svoboda. „Pro nás je půlmaraton vždy velkou událostí a sportovním svátkem s nezapomenutelnou atmosférou. Na startu se sejdou přední světoví atleti společně s lidmi různých profesí a věku. Věřím, že se všem bude na jihu Čech líbit a do cíle doběhnou úplně všichni, někteří možná i v rekordním čase. Šestému ročníku přeji hodně zdaru. Občany prosíme, aby přijali s pochopením některá nezbytná dopravní opatření v den konání závodu. Zároveň si vás dovoluji pozvat do ulic k aktivní účasti," vzkazuje primátor města.

Závody RunCzech jsou úzce provázané s charitativními projekty, když stálé více a více běžců svým pohybem pomáhá potřebným. Hlavním charitativním partnerem Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice je Centrum Bazalka. Poběží také její ambasadoři motocykloví závodníci bratři Jakub a Matěj Smržové. „Jsme rádi, že zase poběžíme v barvách Bazalky. Pomůžeme dobré věci a ještě si u toho zasportujeme," říká starší ze sourozenecké dvojice Jakub Smrž.

Vpravo Jiří Homoláč, vedle něj celkový vítěz Cheroben
Cheroben vyhrál půlmaraton, nejlepším Čechem Homoláč


Hlavnímu závodu bude předcházet jako každý rok nesoutěžní dm rodinný běh, který startuje v 17 hodin a měly by se ho zúčastnit tři tisícovky běžců.