Organizátoři z Fischer Ski klubu Šumava Vimperk ještě dělají poslední úpravy na tratích, Lopata team včera a dnes dohazuje sněhem poslední problematická místa na trati tak, aby mohlo zítra vše vypuknout.

Od deseti hodin dopoledne se postupně představí na zkrácených tratích mládež. Poběží se volnou technikou v okolí Kvildy. Novinkou skimaratonu je to, že se i v sobotu poběží obě verze tratí, to znamená nejen zkrácený závod, ale i kompletní maraton. Přesně v poledne tak vyrazí do stopy závodníci přihlášení na 46 kilometrů. O čtvrt hodiny později pak závodníci na 25 kilometrů. Jelikož je dlouhá trať dvouokruhová, pořadatelé rozhodli z důvodu bezpečnosti na trati o časové uzávěře pro druhé kolo. Kdo se nedostane do druhého okruhu do 14.15 hodin, bude nasměrován rovnou do cíle.

V neděli nás čekají dva starty. V 10 hodin vyrazí na trať závodníci na 46 kilometrů. Znovu se běží dva okruhy a časová uzávěra pro ten druhý je ve 12.30 hodin. Závodníci na kratší trati na 25 kilometrů vyrazí do stopy přesně v poledne.

A kudy povede trať závodu? Start je na Kvildě u parkoviště směrem na Vimperk, u Tremlů se dají závodníci doleva na rozcestí pod Lapku, tam doprava přes Březovou horu na Filipovu Huť. Zde na ně čeká první občerstvovací stanice, která je přibližně na sedmém kilometru. Dále se běží na Lovčí skálu a Černohorskou nádrž. Na Ptačí nádrži doleva na Černou horu. Sjezd na Prameny Vltavy, kde bude na šestnáctém kilometru druhá občerstvovací stanice. Z Pramenů z kopce přes Hraběcí Huť nad Kvildskou sjezdovku, ještě kousek dál na rozcestí pod Lapkou a buď doprava z kopce k Tremlům a do cíle, nebo rovně do druhého kola.

Včera v devět hodin ráno bylo dohromady do všech víkendových závodů přihlášeno přesně 963 závodníků. Do mládežnických soubojů na 1, 2, 5 a 8 kilometrů bylo přihlášeno 71 závodníků. Na sobotní skatemaraton se těšilo 255 lyžařů, z toho 37 žen. Na dlouhou trať 46 kilometrů zde bylo přihlášeno 85 závodníků. Největší zájem je o nedělní skimaraton klasickou technikou. Zde bylo přihlášeno 637 závodníků, z toho 76 žen. Do stopy maratonské trati na 45 kilometrů bylo připraveno vjet 408 soutěžících.

Vše je tedy připraveno, závodníci nažhaveni, teď si již jen přát, aby všem vyšlo i to pravé lyžařské závodnické počasí.