Dnes se Češi na stupních vítězů objevují jen výjimečně. Alespoň v mužských kategoriích. Kdo by ale neznal nejúspěšnějšího českého cyklokrosaře Zdeňka Štybara?

V osmdesátých letech se kromě mistrovství světa profesionálů jezdily také amatérské světové šampionáty a na těch Češi doslova zářili. Fanoušci cyklokrosu si jistě pamatují jména jako Miloš Fišera, Radomír Šimůnek nebo Ondrej Glajza.

A v roce 1988 vyhrál amatérské mistrovství ve švýcarském Hägendorfu také závodník z Tábora Karel Camrda. Možná si někteří pamětníci na jeho vítězný závod ještě dnes vzpomenou.

Karel Camrda tehdy dostal při nominaci přednost před svým reprezentačním kolegou Peterem Hricem, který měl na šampionát do Švýcarska původně jet. Jenže na blátivou trať měli stavitelé reprezentace v záloze přímo specialistu. Jihočecha Karla Camrdu. „Že jsem specialista na bláto, to je pomluva, kterou o mně rozšířili novináři,“ směje se mistr světa z roku 1988.

Ale není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. „No dobře. Je fakt, že jsem se blátu nevyhýbal. Než jsem začal jezdit na kole, věnoval jsem se lehké atletice a uměl jsem dobře běhat. Měl jsem ohromný fyzický fond,“ vysvětluje Karel Camrda.

Výbornou fyzičku dokázal jezdec z Tábora využívat nejen na blátě. V roce 1989 vyhrál v Žatci mistrovství republiky před Šimůnkem a Glajzou o tři čtvrtě minuty. A to bylo naprosté sucho,“ podotýká Camrda.

Mezi profesionály a amatéry nebyl prakticky žádný výkonnostní rozdíl. „Mistrovství světa sice jezdili zvlášť, ale závody Superprestige jezdili všichni dohromady a běžně jsme profíky poráželi,“ vzpomíná Karel Camrda.

V roce 1992 už startoval na šampionátu profesionálů v Leedsu a získal stříbro. Vyhrál Němec Mike Kluge, třetí byl Holanďan Adri Van der Poel. Ano, ten Van der Poel, jehož syna dnes konkurence marně nahání už druhou sezonu.

Svého potomka však vede k cyklokrosu i držitel stříbra z Leedsu Karel Camrda. Jeho syn je nositelem stejného jména. „Karel začal s cyklokrosem teprve před dvěma roky a letos už jel v juniorské kategorii na mistrovství světa. To mě samozřejmě těší, a doufám, že bude takto pokračovat dál,“ pookřeje při dotazu na syna.

Před pár lety se přitom Karel Camrda junior proháněl s hokejkou po ledě. „Já jsem mu totiž kolo zakázal,“ přiznává se slavný otec. „Pak se to ale vykrystalizovalo tak, že s hokejem skončil a dal se zase na cyklistiku,“ prozrazuje zajímavost Karel Camrda senior.

On sám skončil s cyklokrosem v pětatřiceti letech. „Pak pro mě nastalo těžké období, protože jsem se do té doby věnoval pouze sportu a nic jiného jsem nedělal. Protloukal jsem se profesním životem a dnes buduji novou kariéru,“ říká slavný cyklokrosař, z něhož se stal stavbyvedoucí.