Kromě české extraligy letos pojede rovněž nejvyšší dánskou soutěž a také několik závodů v Maďarsku. V domácí nejvyšší soutěži hájí barvy společného týmu Divišova a Plzně. Po dvou letech tak opustil pražský Olymp. „Tam jsem byl na hostování a vrátil jsem se do Plzně," vysvětluje. „Plzeň chtěla jet extraligu, ale měla málo jezdců. Proto si mě stáhla zpátky a spojila se s Divišovem. Některé domácí závody se pojedou v Plzni, některé v Divišově. Nabídli mi solidní podmínky, tak jsem šel  z Prahy pryč. Tady je větší klid," chválí si.

V extralize zatím společný tým Divišova a Plzně, kde Simota působí jako kapitán, absolvoval jediný závod. A ten ještě navíc nedokončil. Bylo to proti obhájci titulu ze Mšena. Hosté totiž protestovali proti špatnému stavu dráhy. „Bylo sucho, nepršelo, ale dráha na tom po zimě opravdu nebyla moc dobře. Byly tam koleje a díry. Proto byl závod předčasně zrušen," konstatuje Simota.

On sám zažil v tomto celkově nevydařeném závodě diskvalifikaci z jízdy, ve které obsadil druhou příčku. „Vystřídal jsem Martina Vaculíka, který nechtěl jet. Výměna však neproběhla v souladu s pravidly, a tak jsem byl posléze vyloučen. Bylo to zbytečné," kroutí hlavou.
Duel se Mšenem byl nakonec odložen na 2. srpna.

Simota má na svém kontě už jeden extraligový titul v dresu Plzně před pěti lety. Nyní by se chtěl pokusit o druhý. Kádr společného týmu Plzně a Divišova by na něj mohl mít. Vedle Simoty tvoří soupisku další Jihočech Jan Holub nejmladší, výborný junior Michal Hádek a především řada kvalitních cizinců: Polák Dudek, Slovinec Žagar, Slovák Vaculík nebo Brit Harris.

Extraliga se letos jede s pěti účastníky. V základní části se střetnou systémem každý s každým doma a venku. Nejlepší dva si pak zajistí postup do finále.

V Dánsku bude Simota jezdit nejvyšší soutěž za Fjelsted. „Zatím jsem tam ale ještě nebyl. Z Dánska vždycky čekám na pozvání od nich."
Novinkou letošní sezony je angažmá v Maďarsku. „Měl bych tam odjet nějaké volné závody a také jejich mistrovství jednotlivců. První závod jsem ale musel vynechat, protože ten se jel už někdy v polovině března, což bylo prakticky nemyslitelné. Nikde jsem předtím nebyl trénovat a dráha tam nebyla v dobrém stavu. Proto jsem raději nechtěl riskovat," vysvětluje, proč zvolil tuto variantu.

Bohaté zkušenosti má Jihočech z Velké Británie a rád by se tam také ještě někdy vrátil. „Čtyři roky jsem tam nebyl. Měl jsem nějaké nabídky, ale zatím to neklaplo. Pořád však věřím, že bych se během sezony mohl v Anglii objevit. Je to takový můj sen."

Do českého mistrovství jednotlivců vstoupil Simota desátým místem na úvodním závodě v Divišově. „Nedařily se mi starty. Nedalo se moc předjíždět, takže jak se odstartovalo, tak se také dojelo. Já jsem měl motor spíše na delší dráhu a starty se mi nevedly. Navíc jsem měl v první jízdě pád," nevzpomíná rád na úvod prestižního šampionátu.

Druhý a zároveň poslední závod se jede až v říjnu ve Mšeně. „Není to ideální výchozí pozici. Chtěl bych se vmáčknout alespoň do první šestky, abych měl příští rok jistý postup do finále a nemusel absolvovat semifinále. Z první šestky se také vytváří nominace pro mistrovství světa a Evropy."

S nominací do reprezentace pro letošní rok moc nepočítá. „Ta se tvoří podle loňského roku, který mi moc nevyšel. Uvidím, ale moc s tím nepočítám," připouští.

V každém případě bude Simota usilovat o titul mezinárodního mistra republiky ve dvojicích. A měl by mít vysoké ambice, protože jeho partnerem bude někdo z extraligových spolujezdců. Hovoří se o Poláku Dudkovi nebo Slováku Vaculíkovi. „Loni jsem jel s Honzou Jarošem. Vyhrál jsem skoro všechny jízdy, ale jemu se nedařilo, takže jsme skončili čtvrtí," vzpomíná.

Simotovi se daří i ve volných závodech. Letos už má na svém kontě vítězství v závodě dvojic v rakouském Murecku, kde triumfoval spolu s Tomášem Suchánkem. „Navíc jsem k tomu vyhrál i závod jednotlivců a přivezl si krásný putovní pohár," usmívá se. Spolu s Michaelem Hádkem pak vyhráli Memoriál Antonína Vildeho ve Slaném.