Na velmi oblíbené stezce se sešlo na 200 bruslařů, kteří se sjeli z celé České republiky, Slovenska a Německa.
„Na jedné z nejoblíbenějších cyklostezek na Šumavě jsme mohli vidět skvělý závod. Na tratích 1, 3, 8 a 16 kilometrů závodilo velké množství bruslařů, kteří si mohli užívat výbornou atmosféru akce a navíc byli jistě potěšeni krásným slunečním počasím. Z hlediska organizace mě nenapadá jediný zádrhel, se kterým bychom se v sobotu museli zaobírat,“ uvedl spokojeně jeden z hlavních pořadatelů Stožecké brusle Jaroslav Předota, kterého také potěšil fakt, že mnoho bruslařů nadšeně přivítalo málokdy vídanou formu in-line závodu.
„Jak už jsem předesílal, tak na naší akci se jezdí formou časovky, takže závodníci startují intervalovým způsobem. Bylo hodně napínavé sledovat časy všech závodníků. Do poslední chvíle jsme nevěděli, kdo vyhraje,“ řekl dále k zajímavostem týkajících se závodu Jaroslav Předota, který dodává, že intervalový způsob vyhovoval jak profesionálním bruslařům, tak i amatérským závodníkům. „Ti, kteří neměli ambice na celkové prvenství a především si chtěli při jízdě užít krásy okolní přírody, byli s intervalovým startem nadmíru spokojeni. Nemuseli se totiž přímo na trati porovnávat s lepšími soupeři,“ upřesnil.
Pro mnohé byla vzrušujícím zážitkem už přeprava na start, která probíhala vlakem podél Vltavy. Další zajímavostí závodu bylo, že na startu, zejména v dětských kategoriích, stáli často proti in–line bruslařům hokejisté a lyžaři a nutno říci, že z tohoto srovnání vyšli velmi dobře.
V samotném závodě měli organizátoři velkou radost z toho, že na letošním druhém ročníku padaly rekordy z minulého roku. „Vynikající kvalitu závodů dokresluje fakt, že prvních pět závodníků v kategorii mužů překonalo čas loňského vítěze, k čemuž jistě napomohlo i to, že ČD zrekonstruovaly všechny přejezdy, které jsou tak nyní lépe sjízdné. Stávající traťový rekord na trase mezi Novou Pecí a Stožcem překonal Matěj Krupka časem 26:30:08 o téměř tři minuty. Mezi ženami zvítězila Eva Šodková časem 32:22:7,“ shrnul Předota nejlepší výsledky na Stožecké brusli. Vyvrcholením celého odpoledne byl pak závod tříčlenných týmů, který přilákal na start 16 družstev.
Ve vloženém závodě koloběžek pro děti do 10 let, který probíhal vyřazovacím způsobem, zvítězila Tereza Neumannová, která si domů odvezla novou koloběžku. „O tom, že jízda na kolečkových bruslích láká jak děti, tak lidi pokročilejšího věku, svědčí i to, že nejmladším bruslařem byl pětiletý Jáchym Nedvěd z Českých Budějovic a nejstarším pak jednasedmdesátiletý Heinz Burkhart z Degendorfu. Nejstarším šumavským účastníkem byl Břetislav Král (63) z Vimperka, který dokonce o více než 2 minuty překonal svůj loňský čas,“ poznamenal hlavní pořadatel závodu.
Divácká atmosféra byla na sobotním závodě výborná. Spousta fanoušků neustále závodníky podél trati povzbuzovala. Ti jim na oplátku předvedli špičkové výkony. „Fanoušci měli k dispozici kromě občerstvení i různé atrakce od laserové pušky, přes trampolínu až po badmintonový kurt, takže o zábavu pro malé i velké nebyla nouze. Myslím, že návštěvnost na letošním ročníku byla opravdu veliká,“ uvedl Předota.
Stožecká brusle tak za sebou má druhý úspěšný rok a její organizátoři i diváci se již nemohou dočkat dalšího ročníku. „Podle ohlasů závodníků a diváků jsme s akcí naprosto spokojeni. Samozřejmě je pořád, co zlepšovat, ale na tak unikátní závod, který je ve Stožci ,jsem velmi hrdý,“ uzavřel pořadatel akce Jaroslav Předota.