Proč právě Plnej Pupek? „Rád vařím a jednou bych si chtěl otevřít restauraci,“ vysvětluje duše týmu a jeho zakladatel Emanuel Aleš.

Klub je registrovaný v Jihočeském běžeckém poháru a sám se chystá také závody tohoto seriálu pořádat. „Jihočeský pohár je pro nás hlavní seriál, ale zúčastňujeme se závodů po celé Evropě. Běželi jsme už v Linci, Bratislavě, Budapešti, Kodani, Stockholmu, Krakově nebo Valencii,“ vypočítává.

Nejedná se skutečně o žádný recesistický klub, ale o oddíl, který si postupně získává respekt na krajském běžeckém poli. „Klub jsme založili v roce 2016. Naším záměrem je co nejvíce se prosazovat v Jihočeském běžeckém poháru i ostatních závodech,“ říká jeho duše.

Za rok zvládne tým zhruba čtyřicet závodů. „Každý běžec takových patnáct až dvacet,“ upřesňuje Aleš. „Pravidelně vždy ve čtvrtek máme společné tréninky a jinak se každý připravuje individuálně. Jsme otevřená organizace. Nové členy vítáme,“ tvrdí.

Každoročním vrcholem je pro českobudějovický tým Vltava Run, který se uskuteční o tomto víkendu. „Jedná se o prestižní běžecký štafetový závod pro tři sta týmů ze Zadova podél Vltavy do Prahy, kterého se jako kompletní tým zúčastníme již potřetí. Pro všechny účastníky je to mimořádně náročná akce. Jak po stránce fyzické a duševní, tak po stránce logistické a v neposlední řadě i finanční,“ připomíná Aleš.

Štafetu tvoří devět běžců a běží se nonstop v délce 360 kilometrů. „Na každého tak čekají čtyři úseky v průměrné délce deseti kilometrů. Ostatní, v ten moment neběžící, se musejí auty přesouvat na další a další předávací místa. Bez možnosti odpočinku, ve dne v noci za jakéhokoli počasí. V přípravě nelze nic podcenit,“ zdůrazní.

Pro něj samotného bude mít víkendový závod ještě jeden výrazný náboj. V jeho průběhu se jen tak mimochodem ožení. „Doběhnu první úsek, vezmeme se a manželka mi pak zase uteče na svůj úsek. Závod bude normálně pokračovat,“ usmívá se.

Významným termínem bude pro Plnej pupek také neděle 16. června. „Na Den otců chystáme premiérový ročním zlivské hodinovky na dráze,“ informuje Emanuel Aleš o další zajímavé akci.