Ovšem jen v případě dokonalého zvládnutí celého plaveckého způsobu.
Koordinace u tohoto plaveckého způsobu není tak těžká. Nejobtížnějším bývá naučit se správné dýchání, a proto věnujeme v každé tréninkové jednotce této části nějakou dobu.
Jako u ostatních plaveckých způsobů, tak i u kraulu si rozložíme plavecký způsob na nácvik nohou, rukou a dýchání. Postupujeme pomalu a nepokračujeme dál, pokud plavec nezvládá daný cvik dokonale.
Jestli se vám podaří uplavat bez větších problémů sto metrů s hlavou ve vodě (dýchání do vody) aniž se zadýcháte, můžete si říct, že máte dobře nakročeno ke zvládnutí tohoto nejrychlejšího plaveckého způsobu.

Poloha těla – tělo je na hladině v mírně šikmé poloze, hlava je nejvýše a v prodloužení trupu, obličej ve vodě. Hlava temenem protíná vodní hladinu. Poloha těla je ve vertikální rovině stálá, kolem podélné osy je proměnlivá (rozkyv ramen).

Pohyb nohou – nohy provádějí střídavé kopy. Pohyb vychází z kyčlí a přenáší se přes uvolněná kolena na kotníky. Rozsah pohybu je asi 30 – 50 cm.

Pohyb paží – paže pracují střídavě. Uvolněně napnutá paže se postupně zanořuje prsty, předloktím, loktem a záloktím do vody před ramenem.
Záběr se provádí pod tělem, paže se postupně pokrčuje v lokti až do úhlu asi 90 stupňů. V první části záběru paží se plavec přitahuje, ve druhé odtlačuje.
Z vody se vytahuje nejprve loket, paže se dopředu přenáší mírně ohnuté v lokti uvolněným pohybem.

Dýchání – je sladěno s prací paží. Krátký vdech na libovolnou stranu otevřenými ústy na konci záběru a začátku přenášení souhlasné paže. Při záběru stejné paže následuje výdech do vody.

Souhra – nejčastěji se plave šestiúderový kraul, na jeden cyklus paží (záběr pravou a levou) se provádí šest úderů nohou. Práce nohou slouží především k udržení polohy těla.


Nejčastější chyby – při vdechu zvedání hlavy vpřed, krátký vdech a neúplný výdech, kopy ohnutými nárty, hlava příliš zvednutá, dlaň se při záběru dostává mimo tělo (pod nebo přes osu těla).

Miroslav Lorenc