Ve vyřazovacím pavouku úspěšně porazili dva nováčky nejvyšší rakouské soutěže, domácí VC Toros Salzburg a Sportunion Bisamberg. Po třech ročnících, kdy hned v tom prvním obsadili druhé místo, se nyní konečně dočkali i místa prvního.

Celý turnaj byl i letos velmi dobře obsazený družstvy z Rakouska, Německa a své zástupce si našel i z řad Slovenska a Česka. Dva týmy z nejvyšší rakouské soutěže VC Toros Salzburg a Sportunion Bisamberg, druholigové Union Steyr a VC Mils a nakonec třetí ligu zastupující volejbalový klub VC Gotha. Slovenské družstvo VKP se také rozhodně neztratilo a s trochou smůly prohrálo v semifinále s domácím Salzburgem, kdy o vítězi rozhodoval až pátý set.

Za letošním úspěchem Netolic stojí nejen dlouhodobá stabilita jejich kádru, ale i čtyři poslední tréninky, kdy družstvo cíleně používalo v Rakousku předepsaný typ míčů. Výsledek této herní přípravy se ukázal hned v prvním zápase, kdy v úvodním setu doslova zaskočili domácí tým VC Toros Salzburg a přehráli jej 25:13. Zbývající sety již byly dosti vyrovnané, ale především v koncovkách se dařilo více netolickým volejbalistům. Do druhého zápasu ve skupině nastoupily Netolice proti VC Gotha, která spadla do třetí ligy a neměla ambice obhajovat předloňské první místo z tohoto turnaje. Trenér netolického družstva tak měl prostor pro zkoušení a prostřídání hráčů na různých postech. Konečný výsledek 3:0 ukázal dobrou připravenost všech hráčů. Posledním soupeřem ve skupině byli volejbalisté německého Unionu Steyr hrající druhou Bundesligu. I s tímto soupeřem si Netoličtí vyzkoušeli několik herních variant a i přes ztrátu jednoho setu soupeře porazili a cestu do semifinále měli tak zajištěnou.

Nedělní semifinále začalo zápasem Netolic proti Sportunionu Bisamberg a byl to boj o vše, protože rakouský tým hodlal obhájit své loňské vítězství. Po prohraných dvou úvodních setech se loňský vítěz zmohl na jeden vyhraný set, ale více mu Netoličtí již nepovolili a zvítězili hladce 3:1.

To na vedlejším kurtu musel o svůj postup do finále bojovat VC Toros Salzburg až do posledního míče pátého setu.

Ve finále turnaje se tak setkali opět spolu soupeři ze skupiny a domácí tentokrát rozhodně prohrát před svými diváky nechtěli. Salzburg dal do hry vše a v prvním setu si vynutil pěkný náskok 19:11, ale netoličtí volejbalisté začali jejich ztrátu pomalu stahovat až na 25:23. První set tak sice ztratili, ale pak se list otočil a diváci jen marně hnali svůj tým vpřed. Domácí ztratili tři následující sety a o letošním vítězi bylo rozhodnuto.

Při předávání cen si Netolice ještě vylepšily svou bilancí vyhlášením nejužitečnějšího hráče turnaje, kterým byl vyhlášen jejich smečař David Tříska. Netolické volejbalisty nyní čeká ještě poslední přípravný turnaj, a to tuto neděli ve Znojmě a celou sezonu otevře první domácí zápas hned následující sobotu.

František Reindl