VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Motocyklový závodník Jakub Smrž se zranil, mimo hru bude zhruba tři měsíce

České Budějovice – Pořádně náročný program má v této sezoně motocyklový závodník Jakub Smrž (35 let). Šestou sezonu jede britský šampionát superbiků, ale k tomu si ještě přibral účast v mistrovství světa ve vytrvalostních závodech ze český tým Mercury Racing. Čáru přes rozpočet mu však udělal pád na posledním závodě v Oscherslebenu, který ho na delší čas vyřadil ze hry.

11.6.2018
SDÍLEJ:

Jakub SmržFoto: Deník

Co se vlastně na třetím závodě vytrvalostního světového šampionátu na německém Oscherslebenu přihodilo?
V kvalifikaci jsem měl pád a vykloubil jsem si klíční kost. Hned v pátek mě v Českých Budějovicích operovali a od soboty už jsem doma.

Zhruba na jak dlouho budete mimo hru?
Mám v rameni dráty, aby všechno drželo a dobře to srostlo. To je ale samozřejmě trošku problém, protože nemohu ani rehabilitovat. Pauza vypadá na nějaké tři měsíce. Budu rád, když stihnu letos ještě alespoň nějaký závod.

V letošním roce jste si vybral pořádně náročný program. Dá se vůbec taková porce závodů zvládnout?
Není to jednoduché. To musím přiznat. Jednak samozřejmě z časového hlediska, protože kromě závodění má člověk také své povinnosti ve firmě a k tomu rodinu. Je to hodně únavné. Stalo se mi, že jsem jel ze závodů na testy, pak na pár dní domů, ale hned zase na závody a pak znovu na další. Takhle se to točí pořád dokola. Už jsem jezdil třeba osm dní v kuse na motorce. Jenom jsem mezitím přelétl na jiný okruh. Náročné to je.

Nemá tak náročný program také negativní vliv na vaši výkonnost?
Musím přiznat, že to trochu poznamenalo můj výkon na vytrvalostních závodech, kde jsem nejel úplně tak, jako kdybych byl čerstvý. Není to ani tak fyzická únava, jako spíše psychická. Hlava už to prostě nebere. Za šest týdnů jsem měl pět závodů a k tomu dvoje testy. Ale zatím sezona probíhá relativně úspěšně. V Anglii mám sice trochu smůlu, když jsme měli nějaké technické problémy. Ve vytrvalostních závodech se ale držíme docela dobře a potenciál je tam větší. Dvakrát jsme byli v první desítce, třetí závod byl sice ovlivněn mým pádem, ale průběžně jsme přesto na pátém místě. To je dobré.



Stavíte oba seriály na stejnou úroveň?
Je to trošku něco jiného. V Anglii jedeme klasické krátké závody a jezdecká konkurence je tam velká. I co se týká jednotlivých týmů a jejich zázemí. Náš tým se nemůže svými podmínkami rovnat těm, které závodí vepředu. Ve vytrvalostních závodech máme podmínky relativně dobré, i když se také nemůžeme naplno měřit s továrními týmy. Ale máme velice slušné jezdecké složení, motorka nám drží a tým funguje parádně. Panuje v něm dobrá atmosféra. Jsme vyrovnaní jezdci a hlavně dojíždíme závody, což je v této disciplíně alfa a omega. Při čtyřiadvacetihodinovém závodě můžete jezdit celou dobu do pátého místa, ale když v poslední hodině spadnete, tak je po všem. Ale relativně všechno funguje tak, jak má.

Kdo jsou vaši parťáci v týmu?
Jedeme s Karlem Hanikou a mým bráchou Matějem. Ještě je s námi Francouz Sylvain Barrier. Je to jezdec z britských superbiků, který byl povolán pro závod v Le Mans. Tam musí mít každý tým povinně čtyři jezdce a až těsně před závodem se rozhoduje, kteří tři pojedou. Není to úplně šťastné pravidlo. Nezdá se mi, že by někdo mohl podle jednoho dne ježdění rozhodnout, jak na tom kdo je. Černý Petr zůstal Matějovi, který po svých zdravotních pauzách ještě nebyl v nejlepší formě. Ale našel místo v jiném týmu, takže si zazávodil i on. Na Slovakia Ringu už jsme jeli pouze my tři v ryze českém složení.

Kolik toho při vytrvalostním čtyřiadvacetihodinovém závodě najezdíte?
Když to porovnám, tak v Británii jedeme závod, který trvá zhruba třicet až čtyřicet minut. Při čtyřiadvacetihodinovce trvá jedna jízda jednoho jezdce padesát až padesát dvě minuty a jedete devětkrát. Je to opravdu náročné.

Ve vytrvalostních závodech ale nejste nováček. V minulosti jste si je už vyzkoušel.
V roce 2007 jsem jel Le Mans ve francouzském týmu a skončili jsme sedmí. Pak jsem absolvoval ještě osmihodinovku v Kataru, kdy jsme obsadili třetí místo a dostali se tak na stupně vítězů. Třetím závodem byla osmihodinovka v japonské Suzuce, kde jsme byli někde ve třetí desítce.

Musíte se na tak dlouhé závody připravovat fyzicky více než dříve?
Fyzicky náročné to je. I psychicky. Prostě po všech stránkách. Pauzy jsou krátké, je důležité doplňovat tekutiny. To je u mě trošku problém, protože se hodně potím. Navíc dost trpím na záda, což je v delším závodě také pořádně cítit. Velkou roli hraje i správné stravování. S fyzičkou však problém nemám. Myslím, že fyzicky jsem na tom velice dobře. Ani jsem v přípravě nic neměnil. Náš kondiční trenér Dan Fekl moc dobře ví, co dělá.



Nemáte problém přepínat z dlouhých na krátké závody?
Ani ne. Když jsem jel z Le Mans do Anglie testovat, tak jsem si tam zajel svůj rekord okruhu. Vytrvalostní závody mi pomáhají v tom, že člověk stráví strašně času na motorce. Je to trochu větší a těžší motocykl, který nemá takový výkon jako superbike pro britské mistrovství. Když se pak dostanu na anglickou motorku, tak je to pro mě posun vpřed. Lépe brzdí, zatáčí a má o něco větší výkon. Jedno druhému spíše pomáhá.

Zranění to samozřejmě všechno zhatilo, ale s jakými plány jste vlastně vstupoval do letošní sezony?
V Anglii jsem měl plány pořád stejné. Chtěl jsem tam jezdit pravidelně v první desítce. Co se týká časů a výkonnosti, tak jsme od tohoto cíle nebyli daleko. Ale provází nás smůla a nic nefungovalo tak, jak by mělo. Ve vytrvalostních závodech jsme se chtěli posunout ještě výš a bojovat o stupně vítězů, což nebylo nereálné. Jsou ale samozřejmě věci, které je třeba zlepšit. Ze strany jezdců i techniky. V celkovém hodnocení bychom se chtěli udržet v první pětce.

Nic na tom nezměnil ani poslední závod v Oscherslebenu, který směrem k vašemu týmu výrazně negativním směrem ovlivnil váš pád?
Karel Hanika se Sylvainem Barrierem museli jet pouze ve dvou, což byl samozřejmě značný hendikep. Skončili čtrnáctí, ale v průběžné klasifikaci držíme před posledním závodem stále páté místo. Ten se jede za měsíc, takže se mě bohužel nebude týkat. Samozřejmě je to škoda, ale to se nedá nic dělat. Pády k závodům prostě patří, tak to musím brát.

Autor: Pavel Kortus

11.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 19 000 Kč Chovatelé ostatních hospodářských zvířat (kromě drůbeže) Ošetřovatel (ka ) dojnic. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Ošetřovatel (ka ) dojených krav, směnný provoz, praxe vítána, neni podmínkou, vztah ke zvířatŮm, informace Ing. Holub tel. 606 613 253, e-mail: zodvacov@seznam.cz. Pracoviště: Zemědělské obchodní družstvo vacov, 384 86 Vacov. Informace: Petr Holub, +420 606 613 253. Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 500 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu obsluha strojů a zařízení pro zpracování plastů. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč, mzda max. 24500 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Obsluha strojů a zařízení na zpracování dílů z plastů, gumy a kovů, pro automobilový průmysl. Zaučení trvá 2-3 týdny,provádíme sami. Práce v stoje i v sedě, třísměnný provoz, noční směny, i občasné víkendové výroby. , Závodní stravování, příspěvky na dopravu do zaměstnání, letní a zimní oblečení a obuv, ubytovna pro zaměstnance.Motivační a věrnostní odměny. 5 týdnů dovolené., Kontaktní osoby: paní Jana Vlachová, tel. 388 402 922 , jana.vlachova@uniwellcz.cz.. Pracoviště: Uniwell cz s.r.o.-provozovna, 384 72 Zdíkov. Informace: Jana Vlachová, +420 388 402 922. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 13 500 Kč Pomocní kuchaři Pomocný kuchař/-ka. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Ubytování a strava po dobu směny zdarma, využití wellness i pro rodinné příslušníky, pravidelné kurzy s profesionálem přímo na hotelu , Více info osobně nebo na telefonu, Kontaktní osoba : paní Dagmar Šubová, tel. 777276070, ceskezleby@gmail.com. Pracoviště: Hotcz s.r.o.- hotel české žleby, 384 51 Volary. Informace: Kamil Ščerba, +420 775 367 582. Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 13 280 Kč Pomocníci v kuchyni Pomocná síla v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13280 kč, mzda max. 14330 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Ranní směny od 6,00 do 14,30 hod. Odpolední směny od 9,30 do 18,00 hod. Jednou za čtrnáct dní je pracovní víkend od 6,00 do 14,30 hod. , Možnost smlouvy na dobu neurčitou. , žádosti spolu s životopisem zasílat na email:sekretariat@domovseniorupt.cz. Pracoviště: Domov seniorů mistra křišťana, Bavorská, č.p. 936, 383 01 Prachatice. Informace: Luboš Traxler, +420 388 306 127,388 306 145.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tatran Prachatice - Junior Strakonice 2:4.
50

Tatran doma ztratil další zápas

Borová Lada - Vacov B 1:3. Foto: Zdeněk Formánek
38

V boji o čelo tabulky vyhrálo vacovské béčko

Plavci „stíhali“ sami sebe

České Budějovice – Při Velké ceně Brna jako součásti Českého poháru v plavání uspěla z Jihočechů nejvíc Karolína Šimková z j. Hradce. Ve finále na 200 prsa byla pátá jako druhá česká závodnice výkonem 2:34,34 (1:14,67), ve svém druhém nejlepším letošním čase, když v rozplavbě měla 2:35,77.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT