Projekt LYŽUJ LESY má přilákat do bílé stopy další mladé zájemce o běžecké lyžování. V rámci něj pořádá Fischer Ski klub Šumava Vimperk obratnostní závod v běhu na lyžích volnou technikou. Ten je určen pro neregistrované i registrované lyžaře žákovských kategorií a patronaci nad ním převzal ÚBD Svazu lyžařů České republiky.

První náborový závod tohoto projektu se konal v polovině ledna na Božím Daru a měl obrovský úspěch. Za účasti 24 škol se představilo na 180 mladých lyžařů. „Oslovili jsme školy na Prachaticku a Strakonicku, ale přijít si zalyžovat na Vodník může úplně každý. Závod není nijak omezen příslušností závodníků k určitým školám či okresům. Zkrátka, kdo přijede, ten si může zazávodit,“ zve do bílé stopy Karel Hudeček, ředitel závodu.

Závody jsou rozděleny do čtyř věkových kategorií, jsou určeny pro žáky základních škol i víceletých gymnázií, chlapci a děvčata budou hodnoceni zvlášť. „Žákům, kteří nemají lyžařskou výzbroj, v omezené míře boty, lyže a hůlky po předchozí domluvě zapůjčíme. Navíc zajistíme pro všechny zájemce zdarma mázu lyží,“ vzkazuje Karel Hudeček.

Podle věku se závodí na tratích od 150 do 900 metrů (neregistrovaní) a od 300 do 1200 metrů (registrovaní). Závodníci musejí zdolat obratnostní překážky, které pořadatelé na trati připraví. Na stanovištích budou například připraveny osmičky, slalom, skoky, vlny, jízda pozadu a další prvky. První tři závodníci a tři závodnice v každé kategorii obdrží věcnou cenu.

Přihlásit se je třeba do pondělí 5. února na www.skisumava.cz nebo mailem na adrese hudecek@skisumava.cz či v den závodu v jeho místě od 8.30 do 9.15 hodin.