Českou republiku reprezentovali biatlonisté z našich renomovaných biatlonových center jako je Letohrad, Nové Město na Moravě a Jablonec nad Nisou. Spolu s nimi byl také nominovaný Ondřej Mánek z Fischer Ski klubu Šumava Vimperk a ukázal, že patří mezi mladou biatlonovou špičku.

Na pořadu byly dva závody. Nejprve rychlostní závod se dvěma střelbami, druhý den stíhací závod se třemi střelbami. První závod Ondra zajel i zastřílel výborně. Terč chybil jen jednou, na trati byl nejrychlejší, a to znamenalo zatím životní úspěch. Mezinárodní závod ve velmi silné konkurenci vyhrál.

Druhý den nastupoval do stíhačky jako první. Další pak po pěti vteřinách, podle výsledků ze soboty. A hned v první střelbě Ondra neudržel nervy na uzdě a chyboval hned čtyřikrát. V dalších dvou položkách přidal ještě dalších pět chyb a ačkoli měl opět nejrychlejší běh, tak špatná střelba znamenala propad na 4. místo.

Ale i bramborová medaile byla v takové konkurenci úspěchem. Zvláště když se vezme v potaz, že Ondra nemá k tréninku potřebné zázemí. „Jezdíme s taťkou trénovat střelbu na biatlonové střelnice 300 kilometrů do Jablonce, nebo do Nového Města, ale časově to moc nezvládáme. Tak hlavně trénuju manipulaci se zbraní a polohy doma v pokoji a střílet malorážkou chodíme na mysliveckou střelnici u Čkyně. Je to sice bez lyží, ale jsem rád i za to,“ popisuje komplikovaný trénink šestnáctiletý biatlonista Ondřej Mánek.