Pokolikáté jste se dostal mezi deset nejlepších sportovců kraje?
Tentokrát to bylo potřetí tady u nás na jihu Čech. Předtím jsem byl dvakrát po sobě Sportovcem Svitavska.

Byl jste někdy lepší než šestý jako tentokrát?
Shodou okolností jsem byl pokaždé šestý. Je to moje pozice, ze které se nemohu odpíchnout. Ale uvidíme, co bude v dalších letech. Třeba to bude lepší, nebo i horší. Ale je to anketa. Jsou tady všichni, kteří jsou nejlepší ve svém oboru. Je strašně těžké to porovnávat. V jižních Čechách je hromada opravdu dobrých sportovců. Není jednoduché vybrat ty nejlepší. Sám za sebe jsem rád, že mezi desítkou vůbec mohu být.

O moc víc jste pro to v minulém roce udělat nemohl, protože jste vyhrál, co se dalo. Byla to pro vás povedená sezona?
Pro mě to byl super rok. Povedlo se mi potřetí za sebou vyhrát mistrovství republiky. Obhájil jsem také titul mistra Evropy. Je pravda, že jsem asi víc dokázat nemohl.

K tomu jste přidal ještě vítězství na závodě do strmého vrchu v Chýnově a navíc jste se také stihl oženit.
To byly takové bonusové záležitosti, které si člověk užije ve svém volnu. Strmý vrch pro mě samozřejmě nebyl nějakou prioritou. Kamarád Evžen Zadražil mi zavolal, abych přijel, že to bude sranda. Ambice jsem neměl žádné, protože kluci z endura mají přejíždění klád zažité mnohem více než já. Vítězství pro mě bylo příjemné plus. Na podzim jsem si vzal za manželku svou dlouholetou přítelkyni. To bylo samozřejmě také fajn (úsměv).

Už jste po zaslouženém odpočinku zahájil přípravu na sezonu další?
Už trénuji. Jsem v plném přípravě na další rok. Doufám, že se na sezonu 2017 dobře nachystám.

Zatím pracujete na fyzické kondici. Už jste se také svezl na motorce?
Byl jsem se jednou svézt v pískovně v Dražeticích u Příbrami, protože jsem potřeboval otestovat nějaké věci. Dalo by se říct, že jsem oprášil pavouky po posledním závodě. Chvilku jsem se povozil, protože jsem potřeboval něco vyzkoušet. A zdálo se mi, že jsem to nezapomněl (smích). Teď je ale na prvním místě fyzička, abych měl v sezoně z čeho brát.

Už víte, kdy vás čekají první závody?
Kalendáře ještě nejsou hotové. Zůstávám ve stejném týmu Buksa Ados KTM Racing. Stejný budu mít i motocykl KTM 450. A stejné budou i priority. Největší důraz bude kladen na mezinárodní mistrovství republiky, kde budu chtít obhájit titul. Ještě jsem neviděl kalendář mistrovství Evropy, ale rád bych to skloubil a obhajoval titul i v tomto seriálu.

Pojedete opět trénovat do tepla do Španělska?
V plánu to mám, ale jako každý rok bude všechno záležet na počasí. Pokud by tady byly přijatelné podmínky, tak bych asi zůstal doma. Ve hře je možnost odjet také třeba do Maďarska anebo do Itálie. Klíčovou roli budou hrát klimatické podmínky. Pojedu tam, kde budou dobré podmínky pro ježdění.

Na začátku sezony si dává světová špička pravidelně dostaveníčko na otevřeném mistrovství Itálie. Počítáte s účastí v těchto závodech?
Kvůli mistrovství světa, které začíná na konci února, se mistrovství Itálie jede už opravdu brzy. Někdy na začátku února nebo už v lednu. U nás mistrovství republiky začíná až v dubnu, takže je času spousta a do Itálie asi nepojedu. Potřebuji se nachystat tak, abych měl formu právě na start našeho šampionátu.