V Pacově to byl tradiční svátek motokrosu. Silná konkurence, početné jezdecké pole a spousta diváků. A k tomu prvenství českobudějovického pilota.

Michek má formu a výborně nakročeno za obhajobou posledních tří mistrovských titulů. Přitom zimní příprava neprobíhala v jeho podání ideálně, když ho trápil zánět šlach. „Zlobilo mě to asi měsíc a půl. Tři týdny před prvním závodem mistrovství republiky už jsem ale byl naštěstí fit, takže jsem se do toho obul a docela rychle jsem se rozjezdil. I když to na závodě v Lokti ještě nebylo ono, tak druhou rozjížďku jsem vyhrál a postupně se to zlepšuje," chválí si.

Zlepšuje se to opravdu slibně, protože ze šesti letos odjetých finálových jízd Michek vyhrál čtyři. Přitom už měl prakticky v hrsti i tu pátou. V Pacově v první rozjížďce totiž suverénně vedl, ale v předposledním kole přišla kolize s jezdcem o kolo zpět a první příčku musel přepustit Petru Bartošovi.

„Předjížděl jsem jezdce o kolo zpět a on mě asi čekal trošičku jinde. Musel jsem si rukou otřít brýle, protože mi došly ochranné slídy. Najednou tam byla nějaká díra a byl jsem na zemi. Nejraději bych na tento moment zapomenul. Nestává se mi často, abych ztratil takový závod, který bych měl tak jasně pod kontrolou. Motokros je ale nevyzpytatelný a ne nadarmo se říká, že se závodí až do posledního kola," jen bezmocně rozhodí rukama.

Michal Gregor
Michal Gregor se těší do Pacova a cílí na elitní desítku našeho šampionátu


Předjet v úplném závěru Bartoše byl prakticky neřešitelný úkol. „Musel jsem sundat brýle a už jsem nechtěl zbytečně riskovat. Dokroužil jsem v klidu na druhém místě. V nesprávný čas jsem byl na nesprávném místě. Byla to hloupá náhoda," posteskne si. „Ale vyhrál jsem kvalifikaci a první jízda až na ten samotný konec špatná nebyla. Petr Bartoš docela tlačil na pilu a všem ostatním jsme docela poodjeli. Klobouk dolů před Petrem," ocenil výkon svého o poznání staršího soupeře.

Druhá jízda, to už bylo velké sólo české motokrosové jedničky posledních let. Odstartoval sice až jako čtvrtý, ale brzy šel dopředu a první místo si bezpečně pohlídal. „Chytil jsem dobré tempo. Později jsem trochu cukl Járovi Romančíkovi na druhém místě, což bylo rozhodující. Pak už jsem si jel podle svého," chválil si.

Přestože se stal celkovým vítězem pacovského závodu, první jízda ho mrzela. „Té je věčná škoda. Byla to smůla. Takhle ztratit rozjížďku, to je chyba. Mohl jsem mít dvakrát pětadvacet bodů. Ale zvítězil jsem v hodně silné konkurenci. Vyhrál jsem všechny tři letošní závody mistrovství republiky a chci zkoušet vyhrávat i dál," šibalsky se usměje.

Po delší pauze naskočil Michek také do seriálu mistrovství světa té nejprestižnější kubatury MXGP. Na závodech v Itálii a v Německu sice na body nedosáhl, ale nebyl od nich zase až tak daleko. „Dohodli jsme se s vedením mého týmu Buksa/Ados, že některé závody světového šampionát zkusíme i na úkor mistrovství Evropy, které teď mám až jako třetí v pořadí. První je naše mistrovství, druhé mistrovství světa a až třetí Evropa," deklaruje své plány.

Do světového šampionátu by měl letos Jihočech ještě několikrát nahlédnout. „Pojedu určitě u nás v Lokti a pak ještě něco na evropském kontinentu," říká.

Návrat mezi světovou elitu samozřejmě nebyl jednoduchý. „Je to fofr," usměje se. „Naskočil jsem po delší pauze a jede se opravdu rychle. Dneska už to není o prvních dvou, ale o prvních patnácti, kteří jsou vyrovnaní. Jede dvacet kluků, kteří vyhráli minimálně jeden závod mistrovství světa, což je značka té nejvyšší kvality," s respektem hovoří o kvalitě současného světového šampionátu.

Michek se pohyboval většinou skutečně nedaleko první bodované dvacítky. „Zdá se, že to není daleko, ale také to není zrovna blízko. Ve světě se musí tvrdě makat a body tam rozhodně nejsou zadarmo," dobře ví.

Za obhajobou svých dvou posledních titulů mistra Evropy už se letos nepožene. „Už jsem vynechal tři závody. Tam je po nadějích. Ale dal jsem přednost mistrovství světa, což bych řekl, že to je krok dopředu," je přesvědčen.

V Pacově byl za Michkem druhý Bartoš a třetí Romančík. Vidět ale byli i další Jihočeši. Václav Kovář obsadil sedmé místo, Martin Finěk devátý a Michal Gregor třináctý.

Ve slabší třídě MX2 vyhrál první jízdu Maďar Szvoboda, druhou Krč, ale celkový vítězem se stal díky dvěma druhým místům Francouz Sulivan Jaulin.

Zbývající dvě kategorie měli očekávané vítěze. Mezi veterány jasně dominoval Martin Žerava před Michalem Kadlečkem, ženy ovládla někdejší mistryně světa Němka Steffi Laierová.

Nevídanou kaňkou na jinak skutečně povedeném závodě byla málokdy vídaná bitka v průběhu druhé jízdy třídy MX1, která se rozpoutala po dost ošklivě vypadajícím pádu dvojice Rudolf Weschta – František Smola.

Jejich doprovody vyvolaly potyčku, jaká nemá na motoristických závodech obdoby. Zapojeni do ní byli i zdravotníci. Jednoho z nich František Smola vši silou nakopl a ať byly jeho pohnutky jakékoliv, pro tento jeho čin neexistuje omluva.

„Oba zainteresovaní jezdci byli na jury vyslechnuti a byly jim zadrženy licence. Jury není kompetentní k vynesení rozhodnutí, proto byly veškeré potřebné dokumenty předány výkonnému výboru svazu motokrosu, který bude případ řešit. Případně ho předá disciplinární komisi AČR," nechal se slyšet předseda jury Václav Severa.

Výsledky: MX1 – I. jízda: 1. Bartoš, 2. Michek, 3. Sukup, 4. Neugebauer, 5. Romančík, 6. Wysocki (Pol.), 7. Weschta, 8. Kovář, 9. Šimko (SR), 10. Finěk, 16. Gregor, II. jízda: 1. Michek, 2. Romančík, 3. Neugebauer, 4. Bartoš, 5. Šimko, 6. Kovář, 7. Finěk, 8. Sukup, 9. T. Koch (Něm.), 10. Wysocki, 11. Gregor. Celkově: 1. Michek 47, 2. Bartoš 43, 3. Romančík 38, 7. Kovář 28, 9. Finěk 25, 13. Gregor 15. Stav MR: 1. Michek 142, 2. Romančík 119, 3. Bartoš 106, 4. Sukup 101, 5. Šimko 91, 6. Kovář 90, 13. Gregor 40, 15. Finěk 36.
MX2 – I. jízda: 1. Szvoboda (Maď.), 2. Jaulin (Fr.), 3. Terešák, 4. Šikyňa (SR), 5. Nedvěd, 6. T. Koch (Něm.), 18, Plch, 28. Soldát, II. jízda: 1. Krč, 2. Jaulin, 3. Šikyňa, 4. Szvoboda, 5. Liška, 6. T. Koch, 28. Plch. Celkově: 1. Jaulin 44, 2. Szvoboda 43, 3. Krč 38. Stav MR: 1. Szvoboda 140, 2. Jaulin 133, 3. Krč 114, 4. Šikyňa 102, 5. Liška 92, 6. Drdaj 86, 19. Plch 14.
Veteráni: 1. Žerava 50, 2. Kadleček 44, 3. Černý (SR) 38, 4. Hammert 36, 5. Doppler (oba Rak./Motosport Chýnov) 27. Stav MR: 1. Žerava 150, 2. Kadleček 232, 3. Černý 102, 5. Doppler 89, 7. Hammert 82.
Ženy: 1. Laierová (Něm.) 50, 2. Simonová 44, 3. Laňková 40. Stav MR: 1. Laierová 150, 2. Laňková 124, 3. Simonová 119.