Letos se koná již 33. ročník Štěpánského běhu a 8. ročník Memoriálu Jindry Fiedlera silničního běhu na 10 kilometrů na obrátkové trati Prachatice – Leptač a zpět. Závod pořádá Nadační fond Lucie Hanušové spolu s atlety Tatranu Prachatice.

Start dětských kategorií je v 10 hodin s prezentací maximálně 30 minut před startem. Start hlavního závodu  mužů a žen na 10 kilometrů je pak tradičně v 11 hodin před Městským stadionem v Prachaticích. Závod je i letos součástí II. ročníku Jihočeského běžeckého poháru.

„Letos bychom se konečně mohli dočkat traťového rekordu," říká jeden ze zakladatelů a organizátorů Štěpánského běhu Jan Kocourek. Dodává, že hodnota rekordu je 31 minut a 31 vteřin. „Je nepřekonán neuvěřitelných sedmadvacet let a drží ho Standa Fux ze Slavoje Pacov," doplňuje k historickému zápisu Jan Kocourek.

Útok na traťový rekord ohlásil olympionik z Londýna a český reprezentant Jan Kreisinger z AK Kroměříž. „Pokud budou optimální podmínky, to znamená alespoň silnice bez náledí, bez větru a trošku vyrovnaní soupeři, tak Honza rekord udělá. Hovoří o tom jeho letošní výkony. Má zaběhnutých šest závodů na desítce, z toho pět pod jedenatřicet minut a i ten šestý čas by se pod hodnotu traťového rekordu Štěpánského běhu vešel. A konkurence by mohla být také velice dobrá. Návrat na závodní dráhu ohlásil i Mulugeta Serbessa, lékař z Týna nad Vltavou, původem z Etiopie, který měl nyní roční závodní pauzu. A dobře by se mohl umístit i nadějný domácí závodník Martin Debnar. Oba již mají z minulosti shodně po jednom vítězství z tohoto závodu," vybral zajímavá jména z předpokládané startovní listiny Jan Kocourek.
Pořadatelé věří, že se letos po více než čtvrt století rekordu dočkají a zvou všechny příznivce sportu na netradiční zážitek.