Pedagog České Budějovice – Highlanders Prachatice 0:2 (0:1, 0:1, 0:0). Prachatičtí se k sobotnímu utkání sice nesešli v kompletní sestavě, přesto byli odhodláni zvítězit a nenechat domácím nic zadarmo. Ti toto utkání rozhodně nepodcenili, jenom jejich soupiska čítala neuvěřitelných 19 jmen. A když se na hřišti navíc objevil další hráč Pedagogu, tentokráte však v pruhovaném dresu, s Horaly to začalo vypadat opravdu bledě.

První třetinu doprovázela lehká nervozita, ale také, jak už je v této sérii zvykem, řada vyloučení a skvělé zákroky obou gólmanů. Domácí dostali hned v úvodu výhodu dlouhé dvojnásobné přesilové hry 5 na 3, se kterou však naložili prachbídně. Klasickou přesilovou hru si následně zkusili i hosté a ve 14. minutě otevřel skóre utkání Jan Švácha, jehož pumelice dohopsala až za záda Bílého, který přes zakrytý výhled nestihl včas úspěšně zareagovat.

Druhé dějství mělo opět podobný obraz, a tak v utkání dominovali především oba brankáři, kteří svou práci plnili na výbornou. Ve 20. minutě dostali hosté další možnost přesilové hry a opět se měnilo skóre na světelné kostce českobudějovické arény. Po závaru napřáhl na modré kapitán Jan Turek a ostrou střelou trefil nic netušícího Pavla Valentu, od kterého se míček odrazil do odkryté svatyně Pedagogu. I přes několik vyložených šancí na obou stranách se už skóre do konce druhé třetiny neměnilo.

A neměnilo se ani ve třetí části, i když k tomu kolikrát, především domácím borcům, nechybělo mnoho. V brance Horalů však opět kouzlil Tomáš Repko, který svými jistými zákroky dovedl prachatické hokejbalisty k dalšímu důležitému vítězství. Ti tedy získali mečbol, který mohli druhý den proměnit v historický postup do finále II. NHbL.

Góly Highlanders (A1, A2): 13:07 Švácha (Kadlec, Turek) 20:14 Valenta (Turek, Sitter). Sestava: T. Repko (18/18), T. Pixa – J. Švácha, R. Sitter, J. Cabák, K. Sedláček, J. Turek, M. Kadlec, J. Reindl, J. Kotlík, P. Valenta, J. Leffler, M. Dojčar, P. Bušek.

Pedagog České Budějovice – Highlanders Prachatice 3:6 (2:1, 0:4, 1:1). Vítězství se ale zpočátku nerodilo vůbec snadno. Prachatice šly sice v 5. minutě zásluhou dorostence Josefa Reindla do vedení, ale neuplynuly ani dvě minuty a domácí Matouš Smudek přesnou střelou prostřelil brankáře Tomáše Repka. Ten samý muž stál i na konci další pěkné kombinace Pedagogu při přesilové hře 4 na 3. Branka padla necelé dvě minuty před první sirénou, ale jak se později ukázalo, tuto branku domácí raději dávat neměli.

Hned od úvodních minut druhé části vlétli Horalové do útočné třetiny a po 32 sekundách bylo vyrovnáno po tvrdé střele z čepele Jana Šváchy. Tlak Prachatic neustále rostl a pouze zásluhou brankáře domácích Bílého zůstával stav utkání vyrovnaný. To platilo až do 25. minuty, kdy po pěkné souhře poslal Horaly do vedení Michal Kadlec, který střelou z první nedal Bílému šanci. A za necelé tři minuty bylo na střídačce hostí ještě veseleji, kdy po sprinterském souboji se dvěma obránci Pedagogu vstřelil další důležitou branku P. Bušek. Světelná tabule signalizuje čas 29:40 a do pomyslné rakve Pedagogu zatlouká další hřebíček opět Josef Reindl, kterého po vyhraném vhazování vybídl ke skórování nestárnoucí Jaromír Kotlík, suma sumárum 5:2 pro HBC Prachatice.

Na třetí dějství se do branky domácích postavil jeden z nejlepších brankářů české extraligy a současně syn jednoho z rozhodčích, Petr Mikl. Kýžený impuls pro domácí však nepřišel. Naopak, v čase 33:18 se do listiny střelců opět zapsal Michal Kadlec, kterému v oslabení přesně nahrál kapitán Jan Turek. Utkání se už více méně dohrávalo. Poslední slovo si ještě vzali domácí, kteří zásluhou Adama Bárty snížili v čase 39:23 na rozdíl tří branek.

Góly (A1, A2): 4:48 Reindl (Leffler) 15:32 Švácha 24:59 Kadlec (Dojčar, Turek) 28:05 Bušek (Lang) 29:40 Reindl (Kotlík) 33:18 Kadlec (Turek). Sestava: T. Repko (31/34), T. Pixa – J. Švácha, R. Sitter, J. Cabák, K. Sedláček, L. Paule, J. Turek, M. Kadlec, J. Reindl, J. Kotlík, P. Valenta, J. Leffler, M. Dojčar, P. Bušek, J. Lang.

„Horalové, díky vám všem za skvělé týmové výkony po celou sérii. Pedagog byl silný a houževnatý soupeř, ale vy jste opět ukázali, že máme něco, co spoustě týmům chybí. A to je to nejbojovnější srdce a týmové pojetí. Moc vám děkuji za finále, ale svým výkonem po celou sezonu jsme si ho zasloužili a šli jsme mu naproti. Pro mě osobně to bude již čtvrté finále druhé ligy, ale nyní jsem hrdý na to, s jakým TÝMEM se ho zúčastním a věřím, že uděláte všechno pro to, abychom na konci vystoupili na poslední stupínek a pomohli mi prolomit prokletí věčně druhého místa. Jsem na Vás pyšný a i slavná 11 (tragicky zesnulý spoluhráč Jan Pešek – pozn. autora) by byla. Díky za skvělé okamžiky. Ale nic nekončí, bitva právě začíná,“ dodal k vítězné semifinálové sérii Horalů s Pedagogem sérii kapitán Jan Turek.

Martin Dojčar