Člen veslařského klubu TJ VS Tábor Jan Čížek je úřadujícím juniorským mistrem republiky na skifu z loňského roku. Účast na světovém šampionátu mezi dvaceti kvalifikovanými juniory si vybojoval na prosincovém otevřeném halovém mistrovství Velké Británie, kde získal stříbrnou medaili.

Před dvěma týdny zvítězil Jan Čížek na halovém mistrovství České republiky, které spolu se svým trenérem Petrem Suchým považoval za pouhou součást přípravy na sobotní vrchol zimní sezóny.
 „Kvalifikační kritéria pro mistrovství světa byla velmi přísná a Honza je dokázal splnit na první pokus,“ pochvaloval si trenér Petr Suchý.

Z kontinentálních a dodatečných kvalifikací se probojovalo do juniorského finále v nejprestižnější distanci 2000 metrů jedenáct Evropanů včetně Jana Čížka a dalšího Čecha Martina Sedláka, dále čtyři borci ze severní Ameriky, po dvou veslařích z Asie a Afriky a jeden zástupce Austrálie.

Táborský závodník našel azyl pro své mistrovské vystoupení v posilovně táborského gymnázia. Svou jízdu zahájil ve 12.40 hodin a vedl si skvěle. Už potřetí v aktuální sezóně dokázal vylepšit svůj osobní rekord a poprvé stlačil svůj čas pod magickou hranici šesti minut (5:59,4 min.).

V dálkovém mistrovském souboji nakonec dokázali Jana Čížka porazit jen Američan Isaiah Harrison a Brit Gabriel Obholzer. Druhý český zástupce ve víru šampionátu Martin Sedlák skončil na sedmé příčce.

Pro táborské veslování představuje sobotní počin Jana Čížka jeden z nejzářivějších zápisů do klubové historie. Z medaile v tak významném světovém závodě se táborské barvy těší po dlouhých jednatřiceti letech. Tehdy v roce 1990 zářila na juniorském mistrovství světa Mirka Děkanovská, když vyválčila stříbrnou medaili na čtyřce bez kormidelníka a bronz na osmě.

Ohromnou pozornost si zasluhuje i zmiňovaný fantastický čas talentovaného veslaře od Jordánu. V dané věkové kategorii se totiž jedná o druhý nejlepší výkon české historie na trenažéru. Od rekordního zápisu současného elitního reprezentanta České republiky Jakuba Podrazila navíc Jana Čížka dělily pouhé čtyři desetiny sekundy!
 „Máme z toho všichni obrovskou radost, je to opravdu úspěch jako hrom,“ shrnul sladké pocity trenér novopečeného bronzového medailisty Petr Suchý.

Dodejme, že letošní halový světový šampionát se uskutečnil ve virtuální podobě poprvé v historii. Všichni kvalifikovaní závodníci a závodnice předtím obdrželi pokyny k připojení svých veslařských trenažérů do systému organizátorů a s předstihem absolvovali zkušební jízdu. Podmínkou pro vrcholné klání bylo i snímání závodníka online kamerou během jeho výkonu. Přímý přenos z průběhu světového šampionátu byl přenášen prostřednictvím youtube kanálu světové veslařské asociace (FISA).