Atraktivní jízdy dragonů se po dvouletém azylu na Ratmírovském rybníku vrací na domovskou základnu na hradecké městské plovárně u rybníku Vajgar, kde pořadatelský klub sídlí. „Tady jsme doma a jsme rádi, že se opět představíme na Vajgaru. S novým provozovatelem plovárny se zlepšilo celkové zázemí, proto jsme se mohli se závody dračích lodí vrátit zpět. A tímto bych chtěl zároveň pozvat diváky, aby přišli především naše závodníky podpořit a podívat se na zajímavé souboje,“ podotkl předseda spolku Vajgarská saň Jaromír Semotán.

Jindřichohradecký spolek dračích lodí budou reprezentovat hned čtyři posádky. V mixech se představí Vajgarská saň, ženský závod pojedou Vajgarské sirény a v juniorské kategorii obsadí dokonce dvě lodě – Vajgarské kachny a Vajgarská dráčata. Jindřichův Hradec vyšle do boje ještě dvě posádky pod hlavičkou městského úřadu, a to Olympijské naděje (ženy) a Hradecká (j)elita (mixy).

Pro závodníky i návštěvníky akce je na plovárně pochopitelně zajištěno občerstvení, po slavnostním vyhlášení výsledků, které je naplánováno zhruba na 18. hodinu, přijde na řadu hudební produkce v podání jindřichohradecké kapely Mogul Band 2.

Řidiči by zároveň měli počítat s tím, že v souvislosti s touto akcí bude část Denisovy ulice od křižovatky s Claudiusovou po Archiváře Teplého uzavřena a v tomto úseku budou parkovat účastníci a návštěvníci závodů.

Akce pořádaná ve spolupráci s Českou asociací dračích lodí je zařazena do soutěží či kategorií Dragon Boat Prix, Česká národní liga, Závody pro sportovní posádky, Závody pro amatérské FUN posádky, Závody juniorských posádek a Národní pohár dračích lodí.

Jen připomeňme, že posádku dračí lodě tvoří dvacet závodníků a bubeník, kormidelníka zajišťuje pořadatel klání. V mixech je podmínkou, že v lodi musí zasednout nejméně šest žen.