Jaké distance republikový šampionát přinesl?

Organizátoři nabízeli dva závody. Delší verze začínala 1,2 kilometrů plavání, i když podle měření závodníků to bylo kilometr a půl. Na kole se jelo 34 kilometrů a běželo 10 kilometrů.

Byl jste sedmnáctý celkově, patnáctý v závodě MČR a druhý v kategorii. Spokojenost?

Cílem bylo před závodem být do dvacítky v celkovém pořadí. Věkové kategorie mě až tolik neberou, chtěl jsem se měřit s těmi lepšími závodníky. Říkal jsem si, kdyby to bylo do patnáctky, tak by to bylo super. Začátek sezony mi vyšel, ale pak přišla zranění a bylo jasné, že nebudu moci konkurovat lidem v desítce.

Jak jste si závod užíval?

Když se znovu vrátím k pořadí, tak je úplně jedno, jestli to bylo sedmnácté, patnácté či třinácté pořadí. Pro mne je důležité, že výkon byl maximem toho, čeho jsem v tuto chvíli schopen. Vyplaval jsem s rozumnou ztrátou, která se dala na kole sjet. Na kole to bylo velice slušné, jelikož byl terén hodně podobný tomu, jaký máme tady kolem Prachatic. Ještě více by mi vyhovovaly techničtější sjezdy. Na konci kola jsem dojel Helenu Erbenovou i závodníky, kteří se umísťují v desítce. V tu chvíli jsem se dostal do závodu. V depu to bylo dvanácté místo. Běh pak byl již odrazem toho, že stále mám zánět šlachy v kotníku. Nějaký výpadek v běžeckém tréninku byl, takže jsem to chtěl hlavně dokončit. Nakonec ten běžecký čas nebyl tak špatný, takže mohu být nakonec spokojený.

Absolvujete další závody? V Čechách skoro žádné neabsolvujete.

V Čechách já vlastně ani závodit nemohu, protože drtivou většinu závodů pořádám, nebo jsem na nich od Xterry jako technický delegát. Z důvodu zranění jsem vynechal závod na Maltě. Nyní mě čekají nějaké závody světového poháru. Chtěl bych se zase rád kvalifikovat na Hawai, kam jsem loni neodcestoval. Letos bych to chtěl napravit. Určitě pojedu v půlce prázdnin závod v Itálii, na který se připravuji. Pak možná evropský šampionát v Anglii. Ale uvidím, jak mne Itálie zničí. Pak již začne příprava na Hawai, která je na přelomu října a listopadu. Je třeba si tedy sezonu spíše rozdělit na dvě části, než se snažit pořád závodit. Rád bych si xterru a vše kolem užíval a jezdil na různé závody, ale rozhodl jsem se letos vše podřídit účasti na světovém šampionátu na Hawaii. Vybrali jsme s tátou, který mne trénuje, dva závody, které jsou zásadní, což jsou právě Itálie a Hawai. I ten Ostrov byl přípravným závodem. Bylo to spíše součástí tréninku a první letošní můj start v triatlonu. Chtěl jsem vyzkoušet, jak se tělo po zimě cítí, zda je někde problém. To závod určitě splnil.

Když řeknete, že se připravujete na Itálii či Hawai, znamená to nějaké dané objemy, které musíte natrénovat?

Na tyto závody se připravuji prakticky již od listopadu loňského roku. Připravili jsme tréninkové cykly, které se počítají zpětně od závodu. Není to až tolik o kilometrech, jako odtrénovaných hodinách v daných sportech. Jde o systém tréninku. Zatím mi to moc vyhovuje, protože jsme třeba v zimě zbytečně moc nejezdili na kole, ale byli jsme na běžkách. Bylo to hodně o vytrvalosti, tréninky byly členité a zábavné. Snad se v zimě podařilo nabrat dost vytrvalosti a síly. V přípravě na Itálii je to nyní spíše o přechodech mezi jednotlivými sporty a nějakém zrychlení. Věřím, že to na Hawaii tento rok dojde do top formy