Již více než deset let si diváci v jihočeské metropoli užívají galavečer bojových sportů. „Očekáváme opět zcela zaplněnou Gerberu. Věřím, že přijde opravdu hodně lidí a my jim slibujeme skvělý zážitek,“ vzkazuje hlavní organizátor celé akce Michal Novák z Gladiators Gym České Budějovice.

Diváci se letos mohou těšit na řadu domácích borců. Ale dvě hvězdy mezi nimi budou bohužel ze zdravotních důvodů chybět. „Vlasta Bařinka si na tréninku přetrhl vazy v kotníku a Eliška Pelechová má zlomený nos z reprezentační akce,“ přináší Novák nepříliš příznivé zprávy. „Elišce se to stalo při zápase se švédskou mistryní světa. Sice měla převahu, ale dostala dost nešťastně v klinči kolenem do nosu. V Budějovicích přesto chtěla před svým publikem nastoupit. Trenéři jí ale start nepovolili. Reprezentace je pro ni prioritou,“ vysvětluje.

Zájemci však mohou populární bojovnici přece jen vidět. „Za měsíc se představí v nedalekém Linci, kde bude mít silnou rakouskou soupeřku,“ upřesňuje Novák.

Domácí klub však přes tyto dvě citelné absence bude mít silné zastoupení. Fanoušci se mohou těšit na Josefa Talafouse, Jana Mračka, Jaroslava Dubského, Františka Bočáně či Tomáše Hůlku.

Bařinku nahradí v pátek český reprezentant v kategorii do 71 kilogramů Jiří Páv z X Game Praha. Místo Pelechové dorazí Kamila Eliášová z TKBC Praha. „Trošku jsme při absenci Elišky změnili scénář večera. Zrušili jsme původně plánovanou pyramidu a budou jenom dva samostatné dívčí zápasy,“ upřesňuje Novák.

O zahraniční konkurenci se postarají výborní bojovníci z Rakouska, Slovenska a Srbska.

Prakticky celý večer se bude bojovat v thajském boxu podle pravidel muay thai. „V něm jsou povoleny údery lokty i koleny na hlavu,“ upřesňuje Novák. „MMA tentokrát k vidění nebude. Tu chystáme zase až na jaře,“ dodává Novák.
Předprogram obstará několik soubojů největších jihočeských nadějí bojových sportů a chybět nebude ani vložený zápas dětí.

Hlavní program, který bude čítat celkem deset atraktivních zápasů, začíná v 19 hodin. Zahájí ho městské derby v klasickém boxu, ve kterém se střetnou dva českobudějovické kluby: Box club Táty Němce, který bude reprezentovat Ladislav Žemlička, a Box club Samson, za nějž nastoupí Tomáš Eibl.

Absolutní vrchol programu přijde v jeho závěru, což by mělo být zhruba kolem 22. hodiny. O titul národního šampiona WMC se střetne domácí Josef Talafous s aktuálním mistrem republiky Pavlem Hvězdou z pražského Spejbl gym. Ten nahradí původně nominovaného Ondřeje Marvana, jenž je zraněný. „Půjde o reprízu finále loňské pyramidy. WMC je jediná ve světě uznávaná asociace thajského boxu a bude to vůbec poprvé, kdy se bude v České republice udělovat národní titul. Tento duel budí obrovské emoce a jsme rádi, že se uskuteční právě u nás,“ chválí si zkušený trenér.

Velkou pozornost poutá také duel Jana Mračka se Srbem Lukou Koledarem. „Honza je ve čtyřiatřiceti letech ve vynikající kondici. Čekáme parádní fight,“ zdůrazní Novák.

Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji (350 korun na stání a 450 Kč k sezení) v KD Gerbera, v recepci hotelu Malý Pivovar a v Gladiators Gym. Zbývající lístky se budou prodávat na místě za 400 korun.

Přímý přenos z celého večera odvysílá Sport 5.