U19 Chance - Technic Brno 80:55 (26:8, 17:18, 17:20, 20:9)

Body domácích: K. Tomšovicová, T. Šípová po 21, Š. Jozová 15, A. Jeništová 10, E. Petrušková, A. Ovsjanniková po 4, E. Lukačevičová 3, T. Brušáková 2.

Basketbalistky strakonického U19 Chance přehrály v pátém kole play - out MT Technic Brno 80:55 a mají jistotu příslušnosti v nejvyšší soutěži i pro příští sezonu. To družstvu MT Technicu Brno se zřejmě nevyhne baráž. Utkání rozhodla první a poslední čtvrtina. Hned úvodní desetiminutovku zvádly domácí hráčky poměrem 26:8 a získaly klíčový náskok. Následující dvě čtvrtiny byly relativně vyrovnané, ale tu poslední znovu zvládly výrazně lépe domácí hráčky, a to 20:9 a byl z toho celkový výsledek. K tomu domácím nejvíce pomohly Kristýna Tomšicová a Tereza Šípová, které daly po 21 bodech. Za MT Technic Brno se nejvíce prosazovaly Tereza Zítková se 16 body a Kamila Selucká s 12 body.

Jakub Pešek po zápase s Varnsdorfem odpovídá na dotazy Deníku.
Táborsko doma s Vítkovicemi, Dynamo s Příbramí

Petr Martínek (trenér U19 Chance): Vstup do dnešního utkání jsme měli znamenitý. Rychle jsme si výbornou týmovou obranou a skvělou kombinační hrou v útoku vybudovali dvouciferný náskok. V průběhu druhé i třetí desetiminutovky jsme se nevyvarovali chvilkových hluchých míst. Individuálními chybami v obraně, neúspěšnou střelbou i změnou obranného systému se soupeřky v průběhu třetí čtvrtiny dostaly až na dostřel devíti bodů. Ovšem domácí hráčky vždy dokázaly v pravý čas odpovědět na úspěšné ataky soupeřek z Brna a většinou úspěšnou tříbodovou střelou si zkušeně pohlídaly vybudovaný náskok. V posledním dějství jsme přidali i na tempu hry a zjednodušenou hrou v útoku jsme dokázali odskočit ve vývoji skóre až na neuvěřitelných 25 bodů.

V průběhu utkání nastoupila celá lavička. Důležitým vítězstvím jsme si zajistili záchranu v nejvyšší soutěži basketbalistek i pro příští sezónu. Je to obrovský úspěch celého družstva. Musíme konstatovat, že po prohraném domácím duelu s MT Technic Brno v září 2017 v 1. kole ŽBL by asi málokdo věřil, že jsme schopni záchrany soutěže. Během základní části jsme se neskutečně herně zlepšili a předvedenými výkony jsme dle mého názoru nadchli nejen domácí diváky, ale i odbornou basketbalovou veřejnost. Jsme šťastní, neboť dvě kola před koncem play-out jsme pro Strakonice uhájili extraligu. V závěru chceme poděkovat všem ženám týmu U 19 Chance za obětavost, nadšení i předvedené výkony, které nakonec po zásluze vedly k úspěšné záchraně nejvyšší soutěže basketbalistek.

Lucie Zítková (trenérka Technic Brno): Nepodařilo se nám zachytit vstup do utkání, kdy se domácí hráčky snadno dostaly do vedení. Domácímu družstvu se dařilo využívat své podkošové hráčky T. Šípovou a A. Jeništovou a zároveň hrozit ze tříbodové vzdálenosti.

Petr Martínek