Alice se prala v kategorii kadetek do 14 let. „Jen připomenu, že v soutěžích JKA jsou pouze věkové kategorie, nikoli váhové,“ doplnil trenér Karatedo Tsunami Prachatice David Havlík.

Prachatická závodnice nastoupila v soutěžích kumite jednotlivců a družstev. „Jednalo se o evropské klání závodníků od devíti let až po sedmnáctileté. Je to prakticky evropský šampionát. Alice si v Srbsku vedla na jedničku a svou kategorii jednotlivců vyhrála,“ uvedl trenér.

K medailovým pozicím čekala závodnici hodně dlouhá cesta, kterou zvládla. „Alice šla dokonce ještě předkolo a pak hned v prvním kole na Rusku, která jejich kategorii před rokem vyhrála. V Niši jí Alice porazila a hned v dalším kole narazila na Srbku, která byla loni se zmiňovanou Ruskou ve finále. I tento duel vyhrála. Ve třetím kole porazila Slovinku a cestou do finále musela projít osmi zápasy. Ve finále pak narazila na svou reprezentační kolegyni Peckovou. Tu porazila za deset vteřin,“ komentoval David Havlík cestu své svěřenkyně až na evropský trůn a doplnil: „Měl jsem troch strach z předkola a hned šla na tu Rusku. Alice prohrávala, pak vyrovnala a rozhodla sedm vteřin před koncem. Bylo to hodně vyrovnané a vyhrát mohl kdokoliv. Už jen díky tomu, že tu Rusku porazila, si medaili zasloužila. Ruská závodnice pak byla jediná v kumite družstev, která ani jednou neprohrála.“

Tím, že byla ve finále čtrnáctiletých dvě česká děvčata, měl tým velkou šanci na medaili. Nakonec to nedopadlo. „Předpoklady na medaile byly obrovské. Naše holky dostaly v prvním kole Němky. První zápas Pecková prohrála, ve druhém další naše závodnice vyrovnala a Alice šla na rozhodující zápas. Vedla 1:0 a po chvíli dala krásný kop na hlavu. Němka se nechala ošetřit, doktor nedoporučil Němce pokračovat a Alice byla diskvalifikována. Tím naše děvčata vypadla. Ale celé to bylo dost podivné, protože závodnice, která zvítězí tím, že jí soupeřka zraní, nesmí v dalším utkání nastoupit. A Němka se prala hned dál, jakoby se nic nedělo. Dávali jsme oficiální protest, ale neuspěli. Byla to velká škoda, protože měly holky výborný tým a věřím, že by se dostaly až do finále proti Ruskám,“ komentoval soutěž družstev děvčat David Havlík.

Světový šampionát je jednou za dva roky a příští rok bude v Dubaji, kam by se mohla Alice nominovat. „Všechno je to příprava. Nominovala se do reprezentace díky výkonům na národních pohárech. Na konci roku je mistrovství republiky a hned nato mistrovství Evropy ESKA v Řecku. Pokud svou výkonnost potvrdí, tak má nominaci jistou. ESKA je další velká organizace karate a soutěže se mohou zúčastnit i karatisté z JKA. Každý rok jsou tedy dva vrcholy, JKA a ESKA. Loni bylo v kategorii, kde je Alice, 180 lidí.“

„Finančně byla Niš pro náš klub docela náročná, výjezd jedné závodnice s trenérem nás stál přes dvacet tisíc. Zkusíme, zda nám rada města Prachatice přispěje, když jsme přivezli evropský titul. Žádali jsme o příspěvek ještě před šampionátem, nic jsme nedostali, nyní požádáme znovu. Uvidíme,“ doplnil David Havlík s tím, že se menší oddíly musejí potýkat nejenom se silnou konkurencí závodníků, ale i finanční náročností veškerých akcí na mezinárodní úrovni.