Na Tachovsku v pondělí 26. září 2022 uvízl kamion na malé lávce nad řekou. Vyprošťovací práce začaly v úterý, ale ještě po poledni zůstával kamion stále nad vodou. Jednalo se o jeden vůz z flotily společnosti, která má sídlo na Českobudějovicku. Nehody kamionů jsou někdy kuriózní už proto, že se jedná o vozidla velkých rozměrů.

Vyprošťování kamionu, který uvízl na lávce přes Mži na Tachovsku.
Ke kamionu uvízlému na lávce pro pěší přijela odtahovka. A zapadla v bahně

Také v pondělí například kamion jiné společnosti zablokoval silnici v obci Prostřední Svince na Českokrumlovsku. Jak Deníku sdělil jihočeský policejní mluvčí Miroslav Šupík, nákladní vůz zablokoval celou komunikaci a místo bylo neprůjezdné. "Kamion pravděpodobně dostal smyk a skončil nárazem do domu. Nehoda je bez zranění," uvedl policejní mluvčí.

V obci Prostřední Svince u Dolního Třebonína v pondělí 26. září 2022 narazilo těžké nákladní auto do domu.
Na Krumlovsku kamion narazil do domu a zablokoval silnici

Neobvyklé karamboly ale nejsou jen výsadou kamionů. V Českých Budějovicích například vloni na začátku listopadu řidička vjela přímo do výlohy obchodu. Jak uvedl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura, řidička vozu Audi A4 v Českých Budějovicích se pohybovala na parkovišti před obchodním domem JYSK. "Pravděpodobně se plně nevěnovala řízení a z parkoviště před zmíněným obchodem projela částí vozu skleněnou výplní do vnitřních prostor," informoval policejní mluvčí.

Řidička projela výlohou JYSKu.
Auto u jídelního stolu. Řidička projela výlohou JYSKu v Českém Vrbném

Všechny tři zmíněné nehody se obešly bez vážného zranění. Celá řada karambolů ale končí s horšími následky. Právě v nadcházející podzimní čas je přitom podle odborníků důležité při časnějším nástupu noci a při riziku námrazy věnovat maximální pozornost řízení. Letos už dokonce meteorologové před nočními mrazíky varovali.

Zdroj: Deník/Antonín Hříbal

Policie a BESIP společně například s Automotoklubem České republiky také věnují velkou pozornost preventivním akcím. Policie České republiky třeba na začátku a na konci prázdnin pravidelně vyhlašuje bezpečnostní akci zaměřenou na rychlost jízdy. Českobudějovická městská policie zase nedávno v rámci prevence provedla akci, kdy strážníci v ulicích města dětem rozdávali vedle cenných rad také informativní letáčky vydané v rámci projektu „Na kole jen s přilbou“, reflexní pásky, reflexní odrazky, malým cyklistům světla na kolo a další drobné dárečky.