Neštěstí se odehrálo na jezu v řece Vltavě přímo v Loučovicích. Šedesátiletý muž údajně podle prvotních informací při koupání náhle zmizel pod hladinou. Když to spatřil další muž (35), pravděpodobně jeho syn, vydal se mu spolu s jiným, o rok mladším plavcem na pomoc. I pro ně se ale voda stala nebezpečnou pastí.

Jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner upřesnil, že dva muži (60 a 35 let) utonuli. "Muže ve věku 34 let vytáhli hasiči asi 50 metrů pod jezem," popsal Jiří Matzner.

Trojici nešťastníků se snažili pomoci také vodáci, bohužel však neúspěšně.

Jenomže, jak se tragédie skutečně odehrála, je otázka. Českokrumlovský deník slyšel od očitých svědků i jinou verzi. Podle jejich líčení skočil do řeky nad jezem jako první pětatřicetiletý muž, a to i přesto, že byl pod vlivem alkoholu. Vynořil se, chvíli plaval, ale pak se začal topit. Mával rukama, ale nedařilo se mu hnout z místa, protože ho stahoval proud k jezu. Na pomoc mu proto přispěchal starší muž, který se za ním vrhl do vody. Jenomže brzy zmizel pod vodu a nevynořoval se. Pomoci se mu snažili některé osoby ze břehu včetně vodáků, avšak proud byl silný a muž měl dole zaklíněné nohy. Přes všechnu snahu se ho nedařilo vytáhnout. Pod hladinou byl údajně deset minut. Nepodařilo se pomoci ani mladšímu muži a topit se začal i další muž, jejich známý, který se jim vydal do řeky na pomoc. Toho prý však jez po nějaké době pustil a voda ho odnesla.

Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petry Kafkové lékaři všechny tři muže oživovali nepřímou srdeční masáží, zajištěním dýchacích cest a aplikací léků. "U dvou mužů se srdeční akci nepodařilo obnovit a lékař konstatoval jejich smrt. Čtyřiatřicetiletého pacienta se povedlo stabilizovat a byl letecky transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení českobudějovické nemocnice. Jeho stav je ale velmi vážný," doplnila Petra Kafková s tím, že záchranáři na místo neštěstí vyjížděli minutu po půl druhé odpoledne.

Někteří z obyvatel Loučovic tvrdí, že je prý v šlajsně jezu v jednom místě díra a je nebezpečná.  Možná právě tam se staršímu muži zaklínily nohy.

Policisté pokračují ve vyšetřování tragédie a také zjišťují, jakou roli v případu sehrál alkohol.