K zásahu byli povoláni profesionální hasiči z českobudějovické stanice. Podle tiskové mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů spolupracovali s jednotkou dobrovolných hasičů z Hluboké nad Vltavou a podnikovými hasiči Správy železnic. "Jednotky na místě provedly průzkum, zkontrolovaly únik provozních kapalin a zajistily místo nehody," popsala Matějů.

Při tragické nehodě kamionu zemřeli dva lidé.
VIDEO: Při nehodě kamionu s kuřaty u Chýnova zemřeli dva lidé

Jak upřesnil krajský policejní mluvčí Milan Bajcura, na přejezd ve směru od Bezdrevské Bašty k dvoru Vondrov zpod úrovně komunikace III/10582 vjela osmačtyřicetiletá řidička vozidla značky BMW X6. "Pravděpodobně přehlédla výstražné a zvukové zařízení na železničním přejezdu bez závor a vjela pod rychlíkovou soupravu jedoucí z Českých Budějovic na Plzeň. Na místě bohužel podlehla velmi těžkým zraněným neslučitelných se životem," přiblížil s tím, že ve vlaku cestovalo na 75 pasažérů, kteří se obešli bez zranění.

Ani rychlobrzda nepomohla


Strojvůdce reagoval rychle a použil rychlobrzdu. "Střetu již nemohl zabránit a přední částí lokomotivy narazil do pravé části vozidla, které bylo odraženo o několik desítek metrů dál," popsal Milan Bajcura detaily nešťastné události.

Přejezd byl pro veškerý provoz zastaven. "Jak po silnici, tak po kolejích nebyl možný průjezd do nočních hodin," dodal Milan Bajcura. Celková škoda zatím není známa. "Na místě operovali policisté z obvodního oddělení Hluboká nad Vltavou a jejich kolegové z českobudějovického dopravní inspektorátu," zmínil.

Generálního inspektor Drážní inspekce Jan Kučera doplnil, že šlo o rychlík jedoucí z Brna do Plzně. "Ke kolizi dle mých informací došlo půl hodiny po šesté večer na světelném přejezdu. Drážní inspekce však tuto mimořádnou událost nešetří, je to v gesci Správy železnic," uvedl.

Tragický střet auta s vlakem na železničním přejezdu u Nedabyle na Českobudějovicku si vyžádal lidský život.
VIDEO: Osobní vlak se u Nedabyle střetl s autem, řidič na místě zemřel

NĚKOLIKAHODINOVÉ VYŠETŘOVÁNÍ


Mluvčí Správy železnic Nela Friebová zmínila, že doprava byla obnovena kolem 22. hodiny. "Na místě byl omezený provoz, probíhal záchranný proces a vyšetřovali jsem. V podobných případech tyto úkony včetně odklizení následků trvají kolem tří hodin," naznačila s tím, že nehoda se udála na konkrétním přejezdu číslo P1133 na úseku Hluboká nad Vltavou a Zliv.

Po tuto přechodnou dobu byla zavedena náhradní autobusová doprava. "Cestující byli evakuováni z vlaku a přepraveni autobusy," uzavřela Nela Friebová.
Motoristé po dobu vyšetřování využívali objízdnou trasu přes Dasný, Bavorovice a Hlubokou nad Vltavou.

Při střetu auta s vlakem na přejezdu u Hluboké nad Vltavou 5. července 2020 nepřežil jeden člověk.
Na přejezdech v kraji letos zemřelo již sedm lidí, prázdniny jsou rizikové