Prachatičtí dopravní policisté v úterý v podvečer, jak již Deník informoval, vyjížděli na křižovatku silnic II/145 a III/14126 u Vitějovic, která je známá jako křižovatka „u Stopařky“. Dle prvotní informace zde došlo k bočnímu střetu dvou osobních vozidel se zraněním účastníků.

Po příjezdu na místo nehody policisté podle mluvčího Milana Bajcury zjistili, že v 17.40 hodin jel od obce Vitějovice na Svojnice, tedy z vedlejší silnice, osmnáctiletý řidič osobního vozidla tovární značky Škoda Superb. "Pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a nedal přednost v jízdě řidiči osobního vozidla tovární značky Nissan Qaishqai (roč. 1981), jedoucího od Hracholusek na Husinec. Řidič škodovky svou přední částí narazil do levého boku nissanu, po srážce se oba vozy dostaly vpravo mimo komunikaci a poškozené vozidlo Nissan skončilo svou dráhu nárazem do pomníku," popsal nehodový děj Milan Bajcura.

Vážná nehoda u Stopařky na Prachaticku.
Při nehodě na pověstné křižovatce u Stopařky na Prachaticku se zranili dva lidé

Doplnil, že při střetu utrpěl poškozený řidič nissanu velmi těžká zranění, s kterými byl posléze transportován do nemocnice. Mladík ze škodovky utrpěl lehká zranění. Provedený test na požití návykových látek vyšel s negativním výsledkem.

Vzhledem k okolnostem situace byl částečně omezen provoz na této velmi frekventované křižovatce a z důvodu podezření ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti si z místa případ převzali prachatičtí kriminalisté z oddělení obecné kriminality.

Nehoda u Stopařky.
Ke Stopařce musel vrtulník pro dva těžce zraněné

"K této křižovatce připomínáme, že se jedná o velmi frekventované místo na trase mezi Českými Budějovicemi – Prachaticemi a Vimperkem, kde často dochází ke střetům. Dbejte zvýšené opatrnosti při průjezdu nejen touto křižovatkou, ale i dalšími silnicemi s vyšším provozem!," apeluje Milan Bajcura.

Křižovatce místní říkají "u Stopařky" podle stejnojmenného památníku vojsk pěti armád. Na této křižovatce totiž na samém konci druhé světové války došlo k setkání vojsk pěti armád. Dne 9. května v pět hodin odpoledne na tomto místě zastavila americká armáda armádu německou a maďarskou. Až do 13. května zde českoslovenští vojáci hlídali zajaté vojáky, které ve večerních hodinách převzala Rudá armáda. Nápis na původním památníku pak sděluje, že „ Zde si podali ruce hrdinové ruští a američtí. Československý národ nezapomene svých osvoboditelů.“Tato křižovatka je však zajímavá také tím, že k jedné události se zde nachází rovnou dva pomníky. Původní, v devadesátém roce znovuobnovený pomník na původním místě a na protější straně křižovatky „Pomník míru“ z roku 1987 vytvořený z několika tun betonu. Zdroj: spolekodboje.cz