Kdy a jak začít s příkrmy podle Margit Slimákové:

| Video: Youtube

První dětské příkrmy slouží k seznámení miminka s novou chutí, texturou a hlavně novým způsobem přijímání potravy. Tradičně se začíná zeleninou a ovocem, teprve později se zařazují přílohy a maso. Ne každá zelenina je však pro kojence ideální. Oblíbená mrkev může miminka i rodiče potrápit. Díky svému složení totiž způsobuje zácpu a s ní spojené bolesti bříška.


Nahrává se anketa ...

Problém u mrkve je škrob

Mrkev je zelenina bohatá na vitamin A, C, K, vápník, železo, ale také škroby. Podle pediatrické ambulance McKenzie je právě vysoký obsah škrobů příčinou nepříjemné zácpy u miminek. Stejný efekt mohou mít na děti také další potraviny bohaté na škroby, které mají zároveň nižší obsah vlákniny.

Mezi potížisty patří batáty, banány nebo jablečné pyré. Neznamená to, že je musíte z jídelníčku miminka vyřadit. Odborníci doporučují je zvlášť u dětí s citlivějším zažíváním podávat společně s ovocem či zeleninou s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem škrobů. Sem se řadí meruňky, broskve, hrášek nebo špenát.

Vařená nebo syrová? Není to jedno

Tepelná úprava má velký podíl na obsahu a dostupnosti živin v mrkvi. Podle vědecky zaměřeného webu Scientific American se při tepelné úpravě mrkve, ale také například špenátu, zelí nebo paprik, uvolňují antioxidanty ve formě, kterou lidské tělo dokáže zužitkovat. Antioxidanty chrání lidské buňky a také pomáhají chránit před cévními chorobami.

První příkrmy, které nenadýmají a nestaví:

  • Dýně – je sladká, barevná, měkká a dobře stravitelná. Navíc je plná vitaminů a minerálů. Vysoký obsah vitaminů C a A posiluje imunitu. Najdete v ní také vitaminy E, K, a vitaminy skupiny B. Z minerálů obsahuje hořčík, železo a zinek.
  • Avokádo – bohaté na vitaminy C, B6 a E. Obsahuje hořčík. Navíc nevyžaduje tepelnou úpravu
  • Hrášek – vyniká vysokým obsahem vlákniny, vitaminu A, C, K. Tělu dodá také mangan, fosfor a železo

Zdroj: Healthline

Mrkev jako první pomoc při průjmu

I když mrkev dokáže kojence potrápit, zatracovat ji nemusíte. Naopak můžete její vlastnosti využít při dalších zažívacích potížích. Dětská lékařka Dana Gotzmannová na svém webu doporučuje mrkvový rozvar jako první pomoc při dětském průjmu. Ten totiž může být pro malá miminka nebezpečný. U kojenců totiž snadno dochází k dehydrataci.

„Je-li dítě dosud kojeno, v kojení dále pokračujeme, ale vždy před kojením podáme asi 30-50 ml mrkvového nebo rýžového odvaru. Jestliže je průjem velmi silný, je vhodné na 1 den úplně vysadit kojení a podávat jen rýžový nebo mrkvový odvar,“ radí jak postupovat u průjmových stavů miminek lékařka.

Jak nachystat mrkvový rozvar

  • ½ kila mrkve
  • 1 litr kojenecké vody

Mrkev vařte v kojenecké vodě do měkka. Rozmixujte na jemnou kaši a podávejte zchlazené.