Předchozí
1 z 5
Další

1.Zdroj: Deník / Vladimír Klíma

Kamila Neradová z Vlachova Březí, osmnáctiletá studentka Gymnázia Prachatice, vzala s povděkem, že se po odmlce způsobené koronavirem může zase naplno vrátit ke svému milovanému sportu, tenisu. Naposledy si soutěžní utkání zahrála ještě v halové zimní sezoně a na další si bude muset ještě nějaký čas počkat, minimálně do června.

V loňské sezoně absolvovala řadu turnajů jak mezi dorostenkami, tak ženami. Představila se na několika mezinárodních turnajích a nad jinými čnělo vítězství na mezinárodním turnaji ITF v Mariboru, které ji vystřelilo světovým žebříčkem juniorek vzhůru. „Posunem v žebříčku se otevřela možnost, že bych se mohla podívat na velké světové turnaje. Pokud by to vyšlo do stého místa na žebříčku, tak by to znamenalo přímou účast na juniorských Grand Slamech. Mé postavení by umožnilo účast v kvalifikacích,“ uvedla k loňskému TOP výsledku Kamila Neradová. „Ale druhá věc je to ufinancovat. Je to hodně drahá záležitost a sponzoři moc na individuální sporty neslyší. Tady oproti kolektivním sportům ztrácíme,“ doplnil otec tenistky Martin Nerad.

2.Zdroj: Deník / Vladimír Klíma

Pandemie koronaviru uvěznila sportovce na více než měsíc doma. Nyní již mohou nějaký čas trénovat, ale na soutěžní zápasy si musejí ještě počkat. Jak takovou situaci člověk, který je zvyklý být neustále se svým sportem, reaguje? „Již loni jsem měla nucenou čtrnáctidenní pauzu se zlomeným žebrem. Nyní jsem ale samozřejmě chtěla něco pro kondičku dělat, takže jsem toho s trenérem dost naběhala, hodně naskákala přes švihadlo, napinkala voleje bez sítě a podobně. Alespoň trochu jsem se snažila být v tempu,“ vzpomíná Kamila na první fázi nucené přestávky.

3.Zdroj: Deník / Vladimír Klíma

„Doufala jsem, že to nebude delší přestávka než ten měsíc a budu moct trénovat. Bylo jasné, že turnaje hned tak nepřijdou, ale důležité byly sparringové zápasy a tréninky. Makala jsem na fyzičce a myslím, že se mi to dařilo, na kurtu se nyní cítím dobře. Jen jsem se musela dostat zpět do úderové jistoty,“ pochvaluje si Kamila současnou situaci, kdy je znovu od 10. dubna na kurtech, a doplňuje: „Snažím se trénovat každý den, abych to zase dohnala a byla připravená na letní sezonu, která by mohla odstartovat v tuzemsku v půlce června.“

4.Zdroj: Deník / Vladimír Klíma

Jako studentka gymnázia si však musí plnit i své školní povinnosti. Je zvyklá na individuální studijní plán, přesto jí současný stav distanční výuky vyhovuje ještě více. „Úkoly do školy se snažím pořád plnit. Testy píšu většinou dopoledne, nebo po domluvě s učiteli. Samozřejmě je pro mne současný model, kdy se nechodí do školy, lepší. Ale všechno je o osobní zodpovědnosti člověka,“ uvědomuje si Kamila, že škola nemůže jít na vedlejší kolej.

5.Zdroj: Deník / Vladimír Klíma

A jaké má mladá tenistka plány do následujícího období? „České turnaje by měly začít v polovině června spolu s ligovými soutěžemi. Za Strakonice bych ve druhé lize dospělých měla odehrát tři zápasy. Jinak zatím ještě budu střídat turnaje dorostu a žen. V dorostu bych ještě chtěla pár turnajů odehrát, v ženách již pak budu hrát celý život. Na druhé straně v zápasech žen člověk nasbírá cenné zkušenosti, jsou tam lepší hráčky. Ale na mezinárodní úrovni dorostenek je úroveň se ženami srovnatelná. Pokud ITF povolí mezinárodní turnaje, tak bych chtěla na nějaký větší ještě vyrazit a uhrát nějaký dobrý výsledek,“ vyhlíží start další tenisové sezony Kamila Neradová.