„V letošním roce nás čeká několik změn. Například Křišťanova ulice se promění na místo s atrakcemi, kde děti budou moci strávit slavnosti mezi pohádkami a soutěžemi,“ řekla s pozvánkou na Slavnosti solné Zlaté stezky 2009 vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu v Prachaticích Růžena Štemberková.

Výjimečně prý letos nebude ohňostroj. „Rozhodně ale není nutné ohňostroj spojovat se stále skloňovanou finanční krizí. Důvodem jsou opravy střechy kostela sv. Jakuba, odkud byl každoročně odpalován. Máme strach, aby se nepropálily plachty, kterými je střecha zakryta, a nedošlo k požáru,“ vysvětlila Růžena Štemberková. Doplnila, že ten příští snad bude o to větší, a navíc pro pořádek upřesnila, že ohňostroj na slavnostech nikdy nestojí více než třicet tisíc korun.

Na slavnostech bude hned v pátek představen nový ročník prachatického vína Via Aurea 2008. „To si budou moci hosté slavností zakoupit ve stánku na náměstí. Vyrábí ho stále Vinařství Kovacs a nová etiketa bude částečně pozměněna, ale jen její zadní část,“ upřesnila.
Křest druhého ročníku prachatického vína se odehraje v pátek po přivítání karavany se solí a kmotrem bude známý jazzman Rudy Linka. „Poslední lahve prvního vyrobeného ročníku 2007 jsou ještě v prodeji v našem infocentru, po slavnostech je nahradí ročník nový,“ upozornila případné zájemce Růžena Štemberková.

V těchto dnech také radnice připravuje nový image prospekt věnovaný pouze slavnostem a na otevření také čeká nová expozice v Prachatickém muzeu, která bude věnována Miléniu Zlaté stezky. V současnosti je expozice pouze na pasovském zámku.

Hostem letošních solných slavností se stane první česko–slovenská Miss Ivana Christová, která usedne do kočáru taženého koňmi spolu se starostou Janem Bauerem a spolu také zahájí druhý den slavností. „Zhruba v jedenáct hodin dopoledne pak vystoupí také na pódiu před divadlem, aby přestavila divákům svůj repertoár,“ odhalila hosta slavností Štemberková.
Slavnosti soli se opět protáhnou do sobotní půlnoci. „Večer jsme totiž na Velkém náměstí připravili komponovaný program, kdy vystoupí Big Papa Tábor, Ozzy Osborne Revival a skvělý bavič Vladimír Hron,“ upřesnila ještě nabídku sobotní noci vedoucí odboru kultury.

Vstupné
na oba dny: 130 Kč
na oba dny předprodej: 100 Kč
na jeden den: 100 Kč
ZTP, ZTP/P, 65 let a více: 80 Kč
děti do 6 a kostýmovaní: zdarma

Vstupné se vybírá v pátek od 13 do 23 hodin, v sobotu od 7 do 21 hodin. Předprodej vstupenek je zajištěn do 25. června v infocentru.

Program

Slavnosti solné Zlaté stezky

Zdroj: MÚ Prachatice