Netradiční zahájení letos přichystali pořadatelé 28. Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. V pátek 19. července se ocitnete v časech Ludvíka XIV. Zahajovací galavečer s názvem Venuše a živly: Hudba a tanec doby Krále Slunce vám představí zábavu, které se sám Ludvík XIV. aktivně účastnil jako tanečník. Diváci budou svědky skutečného Tance Krále Slunce, kdy bude třeba během 126 vteřin změnit 240 tanečních poloh v kopii kostýmu, v němž sám panovník tančil. Iluminaci návštěvníci uvidí u barokní fontány Zámecké zahrady českokrumlovského zámku na hudbu Jeana-Baptisty Lullyho, dvorního skladatele Ludvíka XIV.

Festival svým koncertem v sobotu 20. července poctí vokální soubor Take 6, který je držitelem hned deseti cen Grammy. Sextet vystoupí se Severočeskou filharmonií Teplice pod taktovkou dirigenta Jana Kučery. Uslyšíte a capella vystoupení založené na harmonickém souzvuku šestice mužských vokálů, propojení křesťanského gospelu se soulem, jazzem, funkem, popem a R&B.

Srpen zahájí na festivalu Lenka Filipová koncertem Všechny mé podoby. Zpěvačka hodlá svůj repertoár prezentovat v plné šíři. Představí novinky z chystaného alba klasických skladeb, uslyšíte vzpomínku na spolupráci s Karlem Zichem. Spolu s ní v Pivovarské zahradě na pódiu stanou členové souboru Brno Strings a hosté.

Festival letos vzdá poctu Králi popu symfonickým koncertem. Největší hity Michaela Jacksona zazní v sobotu 27. července v podání držitelky Ceny Thálie Dashi, back-groundové vokalistky Nadi Wepperové, herce a zpěváka Dušana Kollára a Dušana Marka ze Support Lesbiens za doprovodu Filharmonie Hradec Králové a Moondance Orchestra Martina Kumžáka v Pivovarské zahradě.

Muzikálový večer bude pojatý jinak, než v předchozích letech. Při programu Broadway meets Broadway zazní nejznámější a nejoblíbenější muzikálové hity. Nebudou chybět samozřejmě hvězdy z newyorské Broadwaye. Ty se ale na pódiu tentokrát střetnou s českými muzikálovými zpěváky. V sobotu 3. srpna v Pivovarské zahradě společně vystoupí američtí sólisté Capathia Jenkins a Hugh Panaro s interprety pražského Divadla Broadway Michaelou Gemrotovou a Mariánem Vojtkem. I je doprovodí Severočeská filharmonie Teplice. Taktovky se ujme americký dirigent Randall Craig Fleischer.

Do dob minulých se přenesete opět ve čtvrtek 25. a v pátek 26. července v Barokním divadle, kde uslyšíte Georga Friedricha Händela a jeho operu-balet Terpsichora. Druhý den bude ale navíc spojen s dobovou gastronomií. Zažijete dobu, kdy se ještě nikam nechvátalo. Před a po koncertě si beze spěchu vychutnáte kouzelnou atmosféru v Maškarním sále, v zrcadlovém sále a v dobově nasvícené plášťové chodbě.

Jelikož letos uplynulo třicet let od sametové revoluce, uslyšíte i písně Karla Kryla. A to na netradičním místě před nejstarší jihočeskou sakrální památkou, kostelem v Boleticích. Kryla návštěvníkům v neděli 4. srpna ještě za světla zprostředkuje muzikant Petr Samšuk, který hraje na kytaru, akordeon a zpívá a sólově se specializuje právě na tuto hudbu. Kromě výročí pádu železné opony připomene hudbou i 75. nedožité narozeniny písničkáře.

Jakmile se setmí, mohou se posluchači přesunout do kostela. Tam bude program pokračovat večerem duchovní hudby s recitací s komorním ženským vokálním souborem Schola Benedicta, který připomene krále Václava II. a významné okamžiky jeho života.

Jiným večerem bude zase provázet herec a moderátor Jan Čenský, a to v úterý23. července v Maškarním sále při večeru Francouzské hudby a poezie. Projekt hudebně doprovází Prague Philharmonia Wind Quintet.

Jihočeská filharmonie letos vystoupí se souborem The Naghash Ensemble specializujícím se na interpretaci díla arménského středověkého mystického básníka a kněze M’krtiche Naghashe. Koncert přinese kombinaci arménských lidových písní a klasické hudby.

To nejlepší ze světové opery, tradiční galakoncert, se bude tentokrát konat až nakonec. Uzavře festival v sobotu 10. srpna. Závěrečný koncert slibuje výjimečný zážitek spojující velká jména. Představí se sopranistka Adriana Kučerová, mezzosopranistka Śtěpánka Pučálková, basbarytonista Boris Prýgl, americký tenorista a hlavní hvězda festivalu Richard Troxell a soubor PKF – Prague Philharmonia s dirigentem Leošem Svárovským. Spolu s nimi se návštěvníci s festivalem mohou slavnostně rozloučit v Pivovarské zahradě.

Doprovodný program se z velké části bude soustředit v Klášterní zahradě. V sobotu 20. července si tam můžete zacvičit relaxační cviky za doprovodu živé hudby harfy. Budou se zde konat i pravidelná letní kina, na něž festival letos klade důraz. Čtvrtky budou patřit českým kultovním filmům. Diváci se mohou těšit na Hoří, má panenko, Adéla ještě nevečeřela, Světáci, Kulový blesk, Limonádový Joe a Vrchní, prchni! Uvidíte zde i dokumentární filmyo lidských právech, a to z Mezinárodního filmového festivalu Jeden svět.

Milovníci filmů si užijí projekce pod širým nebem také v Pivovarské zahradě. Ty se budou zaměřovat na hudební trháky jako Mamma Mia, Bohemian Rhapsody nebo animovaný mexický snímek Coco.

Návštěvníci se letos mohou setkat s arménskými umělci ze skupiny Naghash Ensemble na debatě v Klášterní zahradě v předvečer jejich koncertu.