Faltus Stiegerwald: Šumava patafyzickáZdroj: Deník / RedakceŠumava patafyzická: Kundus Fundus, Bundáš Kundáš, Mrchoš, Zdeněk Nejedlý a ostatní pytlasové

Petr Faltus, Karel Steigerwald

Rozsahem nevelká, ale obsahem nabitá a na nejvyšší technické úrovni zpracovaná publikace je příkladem atypické výtvarné monografie, která není jenom prezentací výtvarníka Petra Faltuse a jeho nejnovějších pastelů, ale doplněním o jedinečné texty Karla Steigerwalda se stává plnohodnotnou knihou určenou nejenom k pouhému prohlédnutí. Dílo vzniklo opačným postupem, než je obvyklé: nejdříve vzniklo 53 kreseb a až posléze je patafyzickými povídkami „ilustroval“ či „animoval“ autor textu. Kniha je živoucím organismem, její obsah se přelévá z roviny výtvarné do literární a zase zpět, jedno se navzájem doplňuje s druhým a příslibem neobyčejného zážitku je také hmatový prvek na obálce… Ale nejpodstatnějším aspektem, jenž autoři zdůrazňují při každé příležitosti, je ten, že kniha vznikala a mohla vzniknout pouze za předpokladu vzájemného a obohacujícícho přátelství všech zúčastněných i jejich partnerů, potomků a domácích či jiných zvířat.

Ondřej Fibich: Strašidla na KašperkuZdroj: Deník / RedakceOndřej Fibich

Strašidla na Kašperku Pověsti z hradu a okolí

Hrst podivuhodných, tajemných příběhů, které si pod siluetou Kašperku vyprávěli obyčejní lidé v měšťanských domech či dřevěných chalupách za dlouhých zimních večerů. Z různých pramenů vybral, sestavil a upravil Ondřej Fibich. V mnohých defilují roztodivná strašidla, což ocení nejen malí čtenáři.

„Spolupráce byla nádherná a udělali jsme společně knížku pověstí, které vycházejí ze starých německých i českých zápisů. Já jsem se podílel sběratelskou prací a pověsti jsem převyprávěl, protože pověstmi se zabývám už čtyřicet let, a to zejména šumavskými. Takže jsem soustředil takové ty nejzajímavější a také méně známé. Některé pověsti už byly publikovány, takže jsem se snažil udělat něco nového. Knížku doprovázejí ilustrace Petra Štěpána, který je mým kmenovým ilustrátorem, mimo jiné ilustroval i knížku Ze Šumavy špalíček pohádek a básniček,“ přiblížil Ondřej Fibich.