„Prvním úkolem bylo rozhodnou o počtu kategorií a rozhodnout u sporných knih, která kam patří. Leckdy to totiž neví ani sám autor.

Kategorie jsou nakonec dvě, přestože se uvažovalo o minimálně jedné další,“ poodhalil zákulisí jednání Jaroslav Pulkrábe, ředitel Městského kulturního střediska ve Vimperku, který zde zastupuje pořadatele festivalu, avšak jak sám řekl, v porotě žádný hlas nemá. „Porotu tvoří spisovatel, knihovník, knihkupec,typograf a literární redaktor. Každý posuzuje knihu trochu jinak. Když vzal knihu do ruky typogram, dříve než ji otevřel, podíval se na kvalitu zpracování, na druh papíru. Knihkupec zas komentoval, jak se co prodává,“ pokračoval Jaroslav Pulkrábek.

Do soutěže je nominováno celkem dvaatřicet knih, které vyšly v předchozím roce. V jedné kategorii se nachází beletrie s poezií a v druhé knihy naučné či fotoknihy.

„Zatím k žádnému rozhodování nedošlo, i když nějací favorité už jsou. Porotci si knihy rozebrali domů k prostudování a do konce prázdnin vyberou po třech z každé skupiny. Poté se znovu sejdou a učiní konečný verdikt,“ doplnil časový harmonogram poroty Jaroslav Pulkrábek s tím, že vedle hlavní ceny pojmenované podle knihtiskařské legendy bude udělena ještě cena čtenářů knihoven a dvě ceny speciální.